Parotis tümörlerinin tanısında kullanılan manyetik rezonans görüntüleme ile ince iğne aspirasyon biyopsisinin postoperatif histopatolojik sonuçlarla ilişkisinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective investigation of the relationship of fine needle aspiration biopsy, magnetic resonance imaging and postoperative histopathological results in diagnosis of parotid tumors
- Tez No: 734541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL HAKAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Fine needle aspiration biopsy, magnetic resonance imaging, parotid tumors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Parotis kitlelerinin benign ve malign ayırımında manyetik rezonans görüntüleme(MRG) yöntemindeki çap, natür, taraf, kontrast tutulumu özelliklerinin ve İİAB'nin postoperatif histopatolojik sonuçlarla anlamlılık açısından karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniğine 2013-2021 yılları arasında tek taraflı parotis kitlesi nedeniyle başvuran ve opere edilen hastaların MRG, İİAB ve postoperatif patoloji sonuçları retrospektif olarak incelendi. MRG'de parotis kitlesinin çapı, natürü, fokalitesi, tarafı, kontrast tutulumu ve preoperatif yapılan İİAB'nin patoloji sonucu postoperatif kitlenin patoloji sonucu ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya kabul edilen 69 hastaya parotis kitlesi nedeni ile süperfisiyal veya total parotidektomi yapılmıştır. Yapılan postoperatif patolojik incelemede 60 hastanın sonucu benign 9 hastanın sonucu ise malign parotis tümörü olarak raporlanmıştır. İİAB patolojik sonucu ile postoperatif patoloji arasında istatiksel anlamlı korelasyon mevcuttur. MRG'de bakılan parametreler içerisinde solid karakter ile bening patoloji, mikst karakter ile malign patoloji arasında istatiksel anlamlı korelasyon gözlenmiştir. Sonuç: MRG'de solid karakterdeki kitleler ile benign patoloji, mikst karakterdeki kitleler ile malign patoloji arasında istatiksel anlamlı korelasyon bulundu. Çalışmamız sonucunda parotis kitlelerinin cerrahi tedavisi planlanırken kitlenin MRG özellikleri yanında İİAB sonuçları ile birlikte değerlendirilmesi doğru cerrahi yöntemi seçmede daha yararlı olacaktır. Anahtar Kelimler: İnce iğne aspirasyon biyopsisi, manyetik rezonans görüntüleme, parotis tümörleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Comparison of diameter, nature, side, contrast enhancement characteristics in magnetic resonance imaging (MRI) method and FNAB with postoperative histopathological results in the differentiation of benign and malignant parotid masses in terms of significance. Materials and Methods: In the present study, the MRI, FNAB and postoperative pathology results of the patients who were operated for parotid tumor in Health Sciences University Bakırköy Dr.Sadi Konuk Training and Research Hospital, Department of Otorhinolaryngology between 2013-2021 were evaluated retrospectively. In MRI diameter, nature, focality, side, contrast enhancement, and FNAB result of the parotid mass were compared with the postoperative pathology result. Results: Superficial or total parotidectomy was performed in 69 patients because of a parotid mass. In pathology, 60 patients were benign and 9 patients were malignant. There is statistical significance between FNAB and postoperative pathology. Among the parameters examined in MRI, a statistical significant difference was found between solid character and benign pathology, mixed character mass and malignant pathology. Conclusion: Statistical significance was found between solid masses and benign pathology, mixed masses and malignant pathology in MRI. MRI alone does not differentiate between benign and malignant. Surgical operation should be planned in correlation with FNAB.