Farklı tork prosedürleri uygulanan dayanak vidalarında geri çıkarma torklarının değerlendirilmesi
Evaluation of removal torque values of the abutment screws applied to different torque application techniques
  1. Tez No: 734615
  2. Yazar: YESNA ASEL ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖNDER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanak Vida Gevşemesi, Geri Çıkarma Torku, Ön Yük, Abutment Screw Loosen, Preload, Removal Torque
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu invitro çalışmanın amacı, farklı tork prosedürleri ile torklanan dayanak vidalarının geri çıkarma tork değerlerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızda 6 farklı torklama tekniği kullanılmıştır. Dayanak vidaları 30N değerine torklanıp gevşetilen 1. Grup, 30N değerine sıkılıp 10 saniye final torkunda beklenilen ve gevşetilen 2. Grup, 30N tork değerine sıkılıp final torkunda 10 saniye beklenilen ve 10 dakika sonra aynı işlem uygulanıp daha sonra gevşetilen 3. Grup, 30N tork değerine torklanıp final tork değerinde 20 saniye beklenip daha sonra gevşetilen 4. Grup, 30N final torkuna torklanıp 20 saniye final torkunda beklenip ve 10 dakika sonra yine aynı işlem yapıldıktan sonra gevşetilen 5. Grup ve kademeli torklama protokolü ile 10N tork değerinde 10 saniye beklenip daha sonra 20N tork değerinde 10 saniye beklenip daha sonra 30N tork değerinde 10 saniye beklenilen ve gevşetilen 6. Grup olmak üzere 6 gruba ayrılmıştır. Dayanakların bağlanacağı 90 adet kemik seviyesi implant, otopolimerize akrilik rezin içine gömülmüştür. Dayanaklar modellerdeki implantlara vida aracılığı ile bağlanmıştır. Tüm dayanak vidaları, dijital tork ölçüm cihazında üreticinin talimatlarına göre 30 Ncm ile sıkılmıştır. Elde edilen geri çıkarma tork değerleri kaydedilmiş ve karşılaştırma yapabilmek amacıyla istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Anlamlılık düzeyi 0,05 (p-value) olarak dikkate alınmıştır. Çalışmamızın sınırlamaları dahilinde şu sonuçlara ulaşılmıştır; Dayanak vidasına kabul edilen ve klinikte rahat uygulanabilir bir değer olan 10 dk sonra tekrar tork uygulanması işlemi ve dayanak vidasının sıkılırken optimum değerde bir süre bekleyerek sıkılması sonucu geri gevşeme tork değerlerinde anlamlı derecede iyileşme görülmüştür. Klinik kullanımda vida stabilitesinin korunması amacıyla bu prosedürlerin takip edilmesi dayanak vidalarının kullanımı için anlamlı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in-vitro study is to compare the back-out torque values of abutment screws torqued with different torque techniques. In our study, 6 different torque techniques were used. Group 1, the abutment screws are torqued to 30N and loosened, Group 2, which is tightened to 30N and waited at the final torque for 10 seconds and loosened, Group 3, tightened to 30N torque and waited for 10 seconds at the final torque, then applied the same procedure after 10 minutes and then loosened, Group 3, torque value of 30N Group 4, which is torqued and waited for 20 seconds at the final torque value and then loosened, Group 5, which is torqued to a final torque of 30N, waited at the final torque for 20 seconds, and then loosened after the same process after 10 minutes, and with the progressive torqueing protocol, it is waited for 10 seconds at a torque value of 10N and then 20N It was divided into 6 groups as the 6th Group, which was waited for 10 seconds at the torque value and then waited for 10 seconds at the 30N torque value and loosened. 90 bone level implants to which the abutments will be attached are embedded in autopolymerized acrylic resin. The abutments are embedded in the implants in the models by means of screws. All abutment screws were tightened to 30 Ncm on the digital torque meter according to the manufacturer's instructions. Removal torque values obtained were recorded and subjected to statistical analysis in order to make comparisons. The significance level was taken into account as 0.05 (p-value). The following results were obtained in this study: A significant improvement was observed in the back loosening torque values as a result of applying torque to the abutment screw again after 10 minutes, which is an accepted value and easily applicable in the clinic, and tightening the abutment screw by waiting for a while at the optimum value while tightening. Following these procedures may be meaningful for the use of abutment screws to maintain screw stability in clinical use.