20. yüzyıl Azerbaycan müziği ve Kara Karayev'in eserlerinde doğu-batı etkileşimi
Azerbaijan music of the 20th century and eastwest interaction in Kara Karayev's works
  1. Tez No: 734693
  2. Yazar: PARVİZ MUSAYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. EBRU BULUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Mugham, Azerbaijani Music, East-West, Kara Karayev, 20th Century
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kompozisyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmanın ilk bölümde, 20. yüzyıl müziği ve Azerbaycan müziği hakkında genel bilgi verilmiş, tarihsel gelişim süreci ve Azerbaycan halk müziği (“Halk türküsü”,“Danslar”,“Muğam Sanatı”ve“Âşık Sanatı”) incelenmiştir. Zor bir dönemden geçmiş olan Azerbaycan müziği ve bestecileri Sovyet baskısı altında yaşadığı kültürel savaştan dolayı, milli müzik ruhunu kaybetmeyerek yeni nesillere aktarmışlardır. İkinci bölümde, Bestecilik okulunun tarihsel süreci ve Besteci Yaratıcılığı ve Müzik Kültürünün Gelişim Dönemleri incelenmiştir. 20. Yüzyılın önemli bestecilerinin hayatı, müziği, doğu-batı bağlamındaki katkıları belirtilmiştir. Çalışmamızın son bölümünde, Karayev çalışmalarındaki“Üçüncü Senfonisi”“Yedi Güzel”,“Yıldırımlı Yollarla”baleleri,“Don Kişot”senfonik gravürleri ve“Alban Rapsodisi”eserleri, Doğu-Batı bağlamında genel analiz yapılmıştır. Besteci bu eserlerinde her milletin millî düşünce tarzını müzik diliyle aktarmayı başarmıştır. Anahtar kelimler: Muğam, Azerbaycan Müziği, Doğu-Batı, Kara Karayev, 20. Yüzyıl
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, general information about 20th-century music and Azerbaijani music is given, historical development process and Azerbaijani folk music (“Folk ballad”,“Dances”,“Mugham Art”and“Ashik Art”) are examined. Azerbaijani music and composers, who have gone through a difficult period, have not lost their national music spirit and transferred it to new generations due to the cultural war they lived under Soviet pressure. In the second part, the historical process of the Composition School and the Development Periods of Music Culture were examined. The life, music and contributions of the important composers of the 20th century in the context of eastwest are indicated. In the last part of our study, the ballets“Third Symphony”,“Seven Beauties”,“Lightning by Ways”,“Don Quixote”symphonic engravings and“Alban Rhapsody”in Karayev's works were analyzed in the context of East-West and their contributions were examined. In these works, the composer succeeded in conveying the national way of thinking of every nation with the language of music. This is due to the composer's attitude towards folk music.