Bisiklet sporu örneğinde sporcuların beslenme alışkanlıkları üzerine ampirik bir araştırma
In the example of cycling sport an empirical research on the nutritional habits of athletes
- Tez No: 734699
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KAYA, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Rekreasyon, Beslenme, Bisiklet Sporu, Sports, Recreation, Nutrition, Cycling
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, Türkiye Bisiklet Federasyonuna kayıtlı amatör ve profesyonel 360 bisikletçi üzerinde beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeylerini ölçmek amacıyla planlanmıştır. Ayrıca güncel araştırmalar ve güncel bilgiler ışığında iyi bir spor performansı için bisikletçilerin; makro (yağ, protein ve karbonhidrat) ve mikro (vitamin, mineral ve antioksidanlar) besin ögesi gereksinimlerine değinilmiş, bisikletçiler için beslenme stratejilerinden bahsedilmiştir. Araştırma evrenini Türkiye Bisiklet Federasyonuna kayıtlı amatör ve profesyonel 4459 faal bisiklet sporcusu içerisinden 360 sporcu oluşturmuştur. Örneklem grubunu ise yıldız B, yıldız A, genç, elit ve master kategorilerinde yer alan 208 erkek ve 152 kadın bisikletçi olmak üzere toplamda 360 bisikletçi oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında; 29 sorudan oluşan sporcuların demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeylerini belirlemeye yönelik anket formu kullanılmıştır. Araştırmada 'sporcuların beslenme bilgisi düzeyi' değişkeninin basıklık ve çarpıklık değerleri referans değer limitlerine uygunluk gösterdiği ortaya çıkması üzerine parametrik testlerden faydalanılmıştır. Araştırmada sporcuların beslenme bilgisi düzeyinin; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, ortalama aylık gelir, bisiklet sporu yapma süresi, milli sporcu olma durumu, antrenman yapma süresi, bisiklet yarış performansı gibi değişkenler üzerine anlamlı bir farklılık olup olmadığı Bağımsız Gruplar T-Testi ile ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile incelenmiştir. Araştırmadan çıkan sonuçlar incelendiğinde katılımcıların beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeylerinde cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, ortalama aylık gelir, bisiklet sporu yapma süresi, milli sporcu olma durumu, antrenman yapma süresi, bisiklet yarış performansı incelendiğinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to measure the nutritional habits and knowledge levels of 360 amateur and professional cyclists registered with the Turkish Cycling Federation. In addition, for a good sports performance in the light of current research and current information; macro and micro nutrient requirements are mentioned and nutritional strategies for cyclists are mentioned. The population of the research consisted of 360 active amateur and professional athletes registered with the Turkish Cycling Federation. The sample group consisted of a total of 360 cyclists, 208 male and 152 female cyclists in the star B, star A, youth, elite and master categories. In the collection of research data; A questionnaire consisting of 29 questions was used to determine the demographic characteristics, nutritional habits and knowledge levels of the athletes. Parametric tests were used in the study after it was revealed that the kurtosis and skewness values of the variable 'the level of nutrition knowledge of the athletes' were in compliance with the reference value limits. In the research, the nutritional knowledge level of the athletes; Whether there is a significant difference on variables such as gender, age, marital status, education status, average monthly income, duration of cycling, status of being a national athlete, duration of training, bicycle race performance with Independent Groups T-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were examined. When the results of the research were examined, a significant difference was found when the participants' nutritional habits and nutritional knowledge levels were examined, gender, age, marital status, education status, average monthly income, duration of cycling, status of being a national athlete, duration of training, and bicycle racing performance.