Popüler kültür imgelerinin kavramsal sanatta kullanımı
Use of popular culture images in conceptual art
- Tez No: 735102
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Kavramsal Sanat, Kültür, İmge, Popüler Kültür, Art, Conceptual Art, Culture, Image, Popular Cultur
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
1900'lü yıllardan sonra dünyada yaşanan savaşlar tahmin edilebilenin ötesinde toplumsal sorunları ortaya çıkartmıştır. 1950 sonrasında toplumlar ekonomik anlamda yaşadıkları çöküşün ardından toparlanma sürecine girmeye başlamışlardır. Bu dönemlerde özellikle Batı toplumları endüstrileşme hareketleriyle ekonomik anlamda bir çıkış aramışlardır. Yeni endüstri kuruluşlarının ortaya çıktığı ve yeni üretim mekanizmalarına (fordizm/seri üretim) geçildiği bu dönemde, öncelikli olarak gündelik yaşamın bir parçası olan tüketim nesneleri seri şekilde üretilmeye başlanmıştır. Üretilen bu nesnelerin topluma ulaştırılması büyük önem taşımıştır. Savaşlardan çıkan toplumların yaşadığı ekonomik sıkıntılar, üretilen tüketim nesnelerinin toplum tarafından satın alınmasını zorlaştırmıştır. Bu noktada, üretim-tüketim dengesinin sağlanmasına yönelik farklı stratejiler kullanılmaya başlanmıştır. Sadece üretimin değil, aynı zamanda tüketimin de arttırılmasına yönelik kitle iletişim araçları yoğun şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Gazete, dergi, afiş, reklam, vb. iletişim araçları aracılığıyla tüketim nesneleri topluma tanıtılarak tüketim sürecinin arttırılması amaçlanmıştır. Bu noktada, Pop Art önemli bir misyon üstlenmiştir. Sanatın toplum üzerindeki etkili yapısı, Pop Art sanatçılarının eserlerinde kullandıkları popüler kültür imgeleri ile farklı bir aşamaya geçmiştir. Özellikle Andy Warhol'un eserlerinde kullanılan gündelik yaşamın bir parçası olan nesnelerin varlığı 'endüstri, üretim ve tüketim' kavramlarının birbiriyle olan etkileşimine vurgu yapar. Bu eserlerin 'Tüketim Kültürü'ne yönelik çağrışımları, kavramsal özellikler barındırır. 'Popüler Kültür İmgelerinin Kavramsal Sanatta Kullanımı' başlıklı bu tezde 1950 sonrası ortaya çıkan, kavramsal dokuları barındıran sanatsal formlarda kullanılan popüler kültür imgeleri incelenmiştir. Bu eserlerin bazıları tüketimi özendirme, toplumu tüketime yönlendirme potansiyeline vurgu yapar. Bazı eserlerde ise, kapitalist sistemin ortaya çıkarttığı tüketim kültürüne karşı eleştirel bir bakış açısı karşımıza çıkar. Her iki durumda da sanatçılar fikirlerini ortaya koyma noktasında toplumların yoğun şekilde tüketim arzusu içerisinde oldukları tüketim nesnelerini kullanarak eserlerini oluşturmuşlardır. Tez'de bu bağlamda incelenen eserlerde kullanılan popüler kültür imgeleri, toplumların sosyokültürel yapıları bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The wars in the world after the 1900s have revealed social problems beyond what can be expected. After 1950, societies started to enter the recovery process after the economic collapse they experienced. In these periods, especially Western societies sought an economic exit with industrialization movements. In this period, when new industrial establishments emerged and new production mechanisms (fordism/mass production) were introduced, mass production of consumption objects, which are primarily a part of daily life, began. The delivery of these produced objects to the society was of great importance. The economic difficulties experienced by the societies that emerged from the wars made it difficult for the society to purchase the consumption objects produced. At this point, different strategies have started to be used to ensure the production-consumption balance. Mass media has started to be used intensively to increase not only production but also consumption. Newspaper, magazine, poster, advertisement, etc. It is aimed to increase the consumption process by introducing the consumption objects to the society through communication tools. At this point, Pop Art has undertaken an important mission. The influential structure of art on society has gone to a different stage with the popular culture images used by Pop Art artists in their works. The existence of objects that are a part of everyday life, especially used in Andy Warhol's works, emphasizes the interaction of the concepts of 'industry, production and consumption'. The connotations of these works towards the 'Culture of Consumption' contain conceptual features. In this thesis titled 'Use Of Popular Culture Images in Conceptual Art', popular culture images that emerged after 1950 and used in artistic forms containing conceptual textures were examined. Some of these works emphasize the potential of encouraging consumption and directing society towards consumption. On the other hand, in some works, we come across a critical point of view against the consumption culture created by the capitalist system. In both cases, the artists created their works by using the 'consumption objects' that societies have intense desire to consume at the point of revealing their ideas. In this thesis, popular culture images used in the works examined in this context are discussed in the context of sociocultural structures of societies.