Salgın hastalıkların doktorlar üzerindeki sosyal etkisi ve beklentilerinin değerlendirilmesi (İstanbul örneği)
Evaluation of the social effect and expectations of epidemic diseases on doctors (Istanbul example)
- Tez No: 735114
- Danışmanlar: PROF. DR. HACİ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pandemi, Doktor, Kaygı, Salgın
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
2019 tarihinden itibaren tecrübe etmekte olduğumuz COVID-19 salgın hastalığı sürecinde, toplumun ruh sağlığı ve kaygı düzeyleri bakımından değişiklik olduğu gözlemlenmiştir. Halen devam etmekte olan COVID-19 salgın hastalığı sürecinde, kaçınılmaz temas ihtimali olduğu için en riskli meslek grubu olarak sağlık çalışanlarını ve özellikle doktor grubunu etkilediği bilimsel kaynaklarda yer almıştır. Salgın sürecini hem yaşayan hem yöneten hem de en çok risk altında bulunan grup olarak doktorların sosyal yaşamlarındaki etkileri, psikolojileri, hastaları ve kendi sağlıklarıyla ilgili kaygılarının doktorların hastalara yaklaşımında kaygı meydana getirdiği varsayımına dayalı olarak bu konu seçilmiştir. 2019 başlayan ve 2022 itibariyle devam etmekte olan COVID-19 salgınının sosyal analizi yapılmak istenmiş, etken ve edilgen grup olarak doktorlar açısından incelemeye başlamanın uygun olacağı düşünülmüştür. Bu süreci nasıl değerlendirdiklerini belirlemek amacıyla“Salgın Hastalıkların Doktorlar Üzerindeki Sosyal Etkisi ve Beklentilerinin Değerlendirilmesi”adlı çalışma yapılmıştır. Çalışmamızda öncelikle Aralık 2019 tarihinde tanımı yapılan ve pandemi olarak ilan edilen COVID-19 salgın hastalığı tanımı ve salgın olarak adlandırılmasının nedenleri açıklanmıştır. Ana konular kavramsal olarak açıklanmış, COVID-19 salgın hastalığı sürecinde Türkiye özelinde alınan tedbirler belirtilmiştir. Çalışmamız İstanbul ile sınırlandırılmış 329 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Literatür taraması yapılarak ve bir grup uzman hekim görüşü alınarak sorular oluşturulmuş internet ortamında anket uygulanmıştır. Çalışmada uygulanan anket ile doktorların sorunları, süreç ile alakalı memnun oldukları/olmadıkları durumlar tespit edilip ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In the process of the COVID-19 pandemic that we have been experiencing since 2019, it has been observed that there has been a change in the mental health and anxiety levels of the society. Since there is an inevitable possibility of contact during the ongoing COVID-19 pandemic disease, it has been included in the scientific sources that it affects health-care workers, as the most risky occupational group, especially the doctors. The effects on doctors that both lives and manages the pandemic process and is most at risk; in their social live, their psychologies, patients and their concerns about their own health. This topic was chosen based on the assumption that physicians create anxiety in their approach to patients. Social analysis of the COVID-19 pandemic, which started in 2019 and continues as of 2022, was desired, and it was thought that it would be appropriate to start the investigation in terms of Doctors as active and passive groups. In order to determine how they evaluated this process, a study called“Social Impact of Pandemic Diseasse on Doctors and Meeting Their Expectations”was conducted. In our study, first of all, the definition of COVID-19 disease, which was defined in December 2019 and declared as a pandemic, and the reasons for calling it an pandemic were explained. The main issues are explained conceptually and the measures taken in Turkey during the COVID-19 pandemic disease process are stated. Our study was carried out with 329 participants limited to Istanbul. Questionnaires were created by reviewing the literature and taking the opinion of a group of specialist physicians, and the questionnaire was applied on the internet. With the questionnaire applied in the study, the problems of the doctors and the situations that they were satisfied / dissatisfied with the process were determined and revealed. Key Words : COVID-19, Pandemic, Doctor, Anxiety, Epidemic.