An evaluation and selection framework for developing logistics centre location decision
Lojistik merkez yeri kararı geliştirmek için bir değerlendirme ve seçim yapısı
- Tez No: 735160
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZKAYNAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Ulaşım, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müşterinin Sesi, Tasarım Gereksinimleri, Kalite Evi, Karar Verme, Modlararası Taşımacılık, Voice of Customer, Design Requirements, House of Quality, Decision Making, Intermodal Transportation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Piri Reis Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Lojistik Merkezi tasarım projelerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilirliği, büyük olasılıkla ilk bakışta varılan konum seçimi kararlarına, limanlarla entegrasyon seviyesi, transit otoyollara ve demiryollarına yakınlığı ve katma değerli lojistik hizmetleri sunma yeteneğiyle ilişkilidir. Ayrıca, iş ortaklığı yapılarının ve yönetim organizasyonlarının“Kamu ve Özel Sektör Ortaklığı”veya benzeri olup olmadığına da bağlıdır. Yukarıda sıralanan ve projelere kazandırılmış olmasının önemine vurgu yapılan tasarım nitelikleri ve gerekli diğer özelliklerin yanında, Lojistik Merkezlerin gelecekteki müşterileri olarak belirlenen grupların tercih ve beklentilerine uygun olması da yatırımın sürdürülebilirliği açısından hayati önem taşımaktadır. Bu tezde, müşteri tercihleri ve bunların nihai tasarıma yansımaları ile tasarımın ana hatlarının ve detaylarının belirlenmesi için birbirleriyle karşılaştırıldığından önem ve öncelik sıralaması yapılmış müşteri beklentilerinden yararlanan kapsamlı bir modelin sunulması hedeflenmektedir. Bilindiği gibi COVID-19 küresel salgını geçtiğimiz birkaç yıl içinde gerçekleşti ve ne yazık ki uzun bir süredir de devam ediyor. Bu durum tüm endüstriyel sektörleri ve toplumun katmanlarında sosyo-ekonomik şoklar yarattı. Dolayısıyla pandeminin bu tez üzerinde de etkileri vardır. Küresel salgın sırasında birçok sanayi sektörünün tedarik zincirinde ciddi boşluklar ve zayıflıklar yaşadık, aynı zamanda bu problemleri ele alarak çözümler aranırken, süreç değişikliklerinin yaşandığı dolayısıyla çok değerli gelişimlerin kazanıldığı bilgi işlem, iletişim ve bunların koordinasyonundaki yenilikler için fırsatlar da elde ettik. Ulusal sağlık hizmetleri ve diğer tıbbi kurumlar; koruyucu ekipman ve kritik birçok ekipmanın tedariki ve dağıtımı konularında iş birliği yapmak için bölgedeki sanayi sektörleriyle, diğer aktörlerle hastane sistemleri arasında iş birlikleri kurmak amacıyla köprü olarak hizmet vermek zorunda kaldılar. Hükümetler, mevcut ulusal tedarik zincirlerinin daha çevik ve gürbüz arz ve talep sistemlerine dönüştürülmesinin gerekliliğini fark ettiler ve dayanıklılığı artırmak için işbirlikçi yaklaşımlar oluşturmak amacıyla ve neredeyse ortak bir sloganla önümüzdeki on yılı etkileyecek ulaştırma ve lojistik yatırım planlarını kaçınılmaz olarak değiştirdiler. Önümüzdeki günlerde, küresel anlamda tüm tedarik zincirlerinin,“yeni normale”kolay dönüşün ve onu takip edecek büyümenin lokomotifi olduğu dünya çapındaki tüm karar vericiler tarafından kabul edilmektedir. Bu nedenle tezde, güvenilir tasarım prosedürleri ve teknolojileri sağlayarak daha iyi karar ve iş modellerini elde etmek, projelerin tasarım gereksinimlerini ve bunlara karşılık gelen kısıtları kontrol etmek için projenin ilk aşamalarında müşterilerin gereksinimlerinin detaylarıyla dinlenmesi gerektiği ele alınmıştır. Küresel salgın sırasında edinilen tecrübeyle, coğrafi olarak birbirinden uzak yatırımların bağımsız hissedarları da olsa yatırım ve girişimlerini sosyal ve ekonomik anlamda adil ve ayrıntılara mümkün olduğunca yoğunlaştırılmış olacak lojistik merkezlerini ortak platformlarda toplamayı öngören daha yeni ve daha etkin iş modellerine ihtiyaç olduğu da fark edilmektedir. Bu çalışmada, mevcut ve gelecekte rol alacak tüm paydaşlar tarafından karar vermek üzere yararlanılabilecek bir tasarım için kabul edilen başarı kriterlerinin, kapsanacak hizmetlere özgü özellik ve niteliklerin daha geniş bir kapsamda ele alındığı Lojistik Merkezi tasarımının üzerine bir çalışma yapılmaktadır. Bu tezin amacı, yatırımcılar ve müşteriler gibi paydaşların beklentilerini etkileşimli olarak ele alabilecek bir uygulama sunmak, paydaşların gereksinimlerini ve tercihlerini yerine getiren uygun niteliklere sahip bir Lojistik Merkezi Projesi'nin tasarım problemini çözmektir.“Tasarım problemi”, burada bir Lojistik Merkezi'nin konum, paydaşlar ve projenin yürütücüleri, iş modeli ve faaliyet kapsamı, hedef müşteriler, sunulan değer, çevresel ve sosyal değerler, bilgi ve iletişim teknolojileri ile takip edilen temel faaliyetler ve uygulamaları ve gerekli donanımları gibi hemen hemen tüm yönlerini içeren geniş tabanlı kavramsal bir anlamda kullanılmıştır. Burada sunulan model, lojistik merkezi yatırım projesini planlayarak yatırımını düşünenlerin ya da mevcutları arasından kendisine en uygun olanı seçmek isteyenlerin mevcut ve gelecekte gelişebilecek beklentilerine ve olası ihtiyaçlarına cevap bulabilecek niteliktedir. Lojistik Merkezlerinde sunulan hizmetlerle etkin ve sürdürülebilir yatırım performansı ve müşteri memnuniyetinin elde ediliş amacına ilişkin tezin araştırma sorularında da belirtildiği gibi, verilen hizmetlerin konum seçimi ve kalite düzeyi ile bunlardan faydalanan müşterilerin beklentilerine uygunluğunun bir sonucu olan bölgesel veya kıtalararası yerleşime bağlıdır. Bunun yanı sıra, müşterilerin yaşadığı bölgenin gelişmişlik düzeyi ve dünya ticaretinde kendi rollerini inşa etme arayışları ile de bağlantılıdır. Ulaşımın deniz, karayolu, hava yolu ve demiryolları üzerinden entegrasyonu, yatırımcı grupların dinamizmi ve ticari anlayışına, hem ülke içinde hem de yurtdışında iş birliği içinde olduklarıyla birlikte geliştirdikleri etik yapıya bağlı olarak etkilenen bir olgudur. Denizcilik ve hava kargo taşımacılığı yönetimi planlama ve geliştirme süreçleri, bu tür yatırımlardan beklenen nihai başarı ile ilişkilidir. Bununla birlikte, operasyonlarla ilgili faaliyetlerin organizasyonuna ve bunların lojistik gereksinimlerle entegrasyon seviyesine de bağımlıdır. Bu tezde incelenen konu ile ilgili olarak literatürde birçok yaklaşım mevcuttur fakat boşluklar da bulunmaktadır, dolayısıyla literatürde var olan boşluğu doldurmak amacıyla yeniden ele alınmıştır. Herhangi bir Lojistik Merkezi projesinden müşteri tercihleri ve beklentileri, söz konusu proje için ilgili bir yatırım modelinin geliştirilmesinde özelliği olan önemli faktörler olarak kabul edilse de ancak sınırlı sayıda araştırmacının bu konuya eğilerek ele aldığı bir gerçektir. Dolayısıyla literatürdeki bu eksikliği gidermek için yatırımcıların, müşterilerin ve diğer paydaşların tercihlerini incelemeye, bunları gerekli girdilerle ele alarak doğru yorumlamaya ve daha sonra Lojistik Merkezi tasarım çalışmalarını destekleyecek çıktıları üretmek için bir yaklaşım geliştirmeye odaklanılmıştır. Bu araştırmada kullanılan metodoloji ve analitik teknikler, gerekli verileri toplamak, birleştirmek ve değerlendirmek için belirlenen süreci şekillendirmiştir. Lojistik merkezlerin paydaşlarından oluşturulan ikili görüşme gruplarıyla anketler yapmak amacıyla organize edilen toplantılarda, önceden hazırlanarak yapılandırılmış sorular sorularak veriler elde edilmiş ve bu veriler yöntemli olarak derlenerek değerlendirilmiştir. Lojistik Merkezi tasarımı ve seçimi probleminde paydaş beklentilerinin analizi,“Kalite Evi”(HOQ) uygulamasıyla yöntemli olarak yapılmıştır. Bu uygulamanın temelinde yer aldığı“Kalite Fonksiyon Yayılımı”veya başka bir deyişle“Kalite Fonksiyon Göçerimi”(QFD) yöntemi, farklı stratejilerin karşılaştırıldığı hiyerarşik karar verme tekniklerinin uygulanabilir olduğu bir süreç olduğundan bu tezde tercih edilmiştir. Bu tezin ana bulgularından birisi de Tedarik Zinciri yönetimindeki paydaşların, mevcut riskleri azaltırken üretkenlik ve verimliliği artırmak için tedarik zincirinin tamamını kapsayacak şekilde uçtan uca görünürlüğü oluştururken yatırım önceliklerine de karar vermekte olduğudur. Paydaşların tedarik zincirinin dayanıklılığını artırma hedefiyle ortaya koydukları çabanın önündeki önemli engellerden birisi yetenekli personel kıtlığı olup, yatırımcıların iş ortaklarının ve yatırımlardaki hizmet sağlayıcılarının belirtilen ihtiyaçlara dönük olarak geliştirilerek değiştirilmiş yeni beceri setleriyle donatılmış çalışanları istihdam etmeleri gerekir. Paydaşlar lojistikteki güncel eğilime nihai cevabın, tedarik zincirindeki kaçınılmaz dönüşümün gereği olarak, zincirin yönetimini bütünsel bağlantı düzeyinde ele alan ve tüm paydaşların tasarım gereksinimlerini ve beklentilerini içeren“lojistik merkezlerden yararlanmak”olduğunu buldular. Lojistik hizmet sağlayıcıların trafik sıkışıklığına, mega şehirlere ve bu şehirlerin çevresinde yaşayan müşterilere daha yakın olamamanın getirdiği zorluklara ve dağıtım faaliyetinin son ayağında yürütülecek yükleme ve boşaltma görevlerine yaptıkları vurgudan da“lojistik merkezlerin gerekliliği”anlaşılmaktadır. Tedarik zincirinin karakteristik belirsizliklerinden kaynaklı olarak küresel lojistikte yaşanan aksaklıklar, tedarikteki uyuşmazlıklar, uluslararası ayrışmalar ve jeopolitik istikrarsızlıklar paydaşları lojistik merkezi yatırımlarında yeni ortaklıklar kurarak alışılagelmişin dışında iş modellerini araştırmaya ve uygulamaya mecbur bırakmıştır. Tedarik zincirindeki tüm hizmet faaliyetlerini yerine getiren işgücü için sağlanan çalışma ortamının sürdürülebilirliği, çevresel uyum ve diğer tüm çalışma koşulları ve lojistik merkezlerinin günümüzün gereksinimlerine en uygun tasarımını aramakta olan paydaşlar, yerel makamlar ve kamu kurumları ve müşterilerle paylaşılan tüm süreçlerde şeffaflığa ihtiyaç duymaktadır. Paydaşların tercihlerini ve tedarik zinciri stratejilerini etkileyen tüm karar kriterleri; müşteriler, tedarikçiler ve yatırımcıların iş birliğiyle oluşturulan faaliyetlerin mükemmelliğini, tarafların değişen gereksinimlerini karşılayan lojistik hizmetlerinin esnekliğini ve her açıdan alternatif kaynaklar bulma fırsatlarını hedefleyen niteliktedir ve ancak toplam faydayı gözeten kriterlere uygun hizmetlerin sürdürülebilir olduğu bilinmektedir. Tezle elde edilen en önemli sonuç, lojistik hizmetleri ile ilgili tüm müşteri gereksinimlerinin“müşterinin nezdinde bir değere dönüştürülmesi”için öngörülen yaklaşımların modellenmesinde kolaylıkla hayata geçirilebilecek net ve pratik sonuçlara ihtiyaç olduğudur. Müşterilerin yüzde 70'inden fazlası, lojistik hizmet firmalarının kendilerinin ihtiyaç ve beklentilerini derhal anlamasını ve buna göre üretim veya hizmet üretmesi gerektiğini de çok iyi bilmesini bekliyor. Gerçek böyle değilse, hizmet sağlayıcılarca müşterilerin ihtiyaçlarına ilgisiz kalındığını ya da hiç önem verilmediğini hissettirir. Kalite Fonksiyonu Yayılımı (QFD), araştırma ve ürün/hizmet geliştirmeden mühendisliğe, üretim, pazarlama/satıştan dağıtıma kadar her aşamadaki müşteri ihtiyaçlarını beklenen seviyedeki hizmetlere çeviren ve bu dönüşümün hizmeti üretenlerin teknik kaynaklarına ve tasarım gereksinimlerine uygun olarak tasarlanabildiği bir planlama sürecidir. Lojistik hizmet tasarımında Kalite Fonksiyonu Yayılımı uygulamanın amacı, nihai hizmet tasarımının müşteri gereksinimlerini karşıladığından emin olmaktır. Bu tezle birlikte ulaşılan en etkin bulgu önerilen metodolojidir ve uygulanan temel algoritması itibariyle de gereksinimlerin farkına varılmasından hemen sonra ivedilikle ihtiyaç duyulan modeli sağlamasıdır. Müşteriye sağlanacak tüm alternatif sunumlar oluşturulduktan sonra, nihai seçim ve karardan önce müşteri tercihlerine uygunluklarının değerlendirilmesi gerekir. Sunulan seçeneklerden her birinin beklentilerle alaka düzeyini düşünürken bir dizge üzerinde ve ardı ardına“uygunluğunu-yapılabilirliğini-kabul edilebilirliğini”aramak gerekir ki tezde bunun da üzerinde durulmuştur. Bu tezle ileri sürülen stratejik karar verme yönteminin kavramsal çerçevesiyle, modelin arka planındaki stratejiyi değerlendirmenin önemi de vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The successful realization of Logistics Centre design projects and their sustainability are highly likely dependent on location selection decisions done right at the first sight, level of integration with seaports, transit motorways, railways, and the ability to offer value-added logistics services. It is also dependent on whether their business partnership structure and board of management are PPP (Public-Private Partnership) or similar. The design qualities and necessary specifications of projects listed above emphasized the importance of its existence, and more are all needed to be in line with the preferences and expectations of groups designated as future customers of Logistics Centers which is vitally important for the sustainability of the investment. A comprehensive model has taken the advantage of prioritized customer expectations in comparison with each other for determining the outlines and details of the design together with customer preferences and their reflections on the final design are aimed to be presented for this dissertation. COVID-19 global pandemic realized and unfortunately continued for several years which has created socio-economic shocks for all industries and layers of society, as well. So, this pandemic has also implications on this dissertation. We have experienced severe gaps and weaknesses in many supply chains of several industrial sectors during the global pandemic but also opportunities for innovations in computing, communication, and coordination that successfully highlighted the areas to address them. National health services and other medical institutions have had to serve as facilitators for forming alliances among the hospital systems with other actors of the industrial sectors in the region to collaborate on the procurement and allocation of protective gear and critical equipment. The governments realised the necessity for the transformation of the existing national supply chains to more agile and resilient supply and demand systems and inevitably altered their investment plans in transportation and logistics for the next decade by introducing an almost common motto as forming collaborative approaches to enhance resiliency. It is well accepted by all the decision-makers worldwide that supply chains are the locomotive of an easy return to new normal and growth in the coming days. So, as it is explained in the thesis that customers' requirements needed to be listened to at earlier stages of the projects for checking against the design requirements and design constraints for attaining better decisions and business models which assure secure design procedures and technologies. It is also realised during the global pandemic that there is a need to have newer and better business models envisioning to gather several initiatives of independent shareholders even from geographically distant investments into common platforms of logistics centres to be built as equitable socially and economically and concentrating to details as possible. In this study, an evaluation of the Logistics Centre's design is done in a broader scope covering the determination of the success criteria, features and qualifications identified for the design to be used to decide by the current and future stakeholders. The aim of this dissertation is to provide a particular tool kit that can interactively approach the expectations of stakeholders such as investors and customers, to solve the design problem of a Logistics Centre Project with the appropriate qualifications fulfilling the stakeholders' requirements and preferences.“The design problem”is a broad-based conceptual meaning here in this study that comprises almost all the aspects of a Logistics Centre such as location, stakeholders and project initiators, business model and scope of operations, target customers, value proposition, environmental and social values, key activities being pursued together with the information and communication technologies and their applications and their necessary equipment. A model presented here is totally beneficial for a group of people who plan to invest in a Logistics Centre project which is best suited to their current expectations and/or probable needs in future, as well. As indicated in the research question of the dissertation regarding the aim of accomplishing effective and sustainable investment performance and customer satisfaction through the services offered in Logistics Centres are depended upon regional or intercontinental settlement which is a consequence of the location selection and quality level of services given and the conformance to the customers' expectations there. Besides that, it is also linked with the level of development of the region where the customers live and their pursuit to build their respective roles in world trade. Integration of transportation through the sea, road, air, and railways is an affecting phenomenon and affiliated with the dynamism and commercial understanding of the investor groups and the ethical structure they have developed both within the country and with the others in collaboration abroad, as well. Maritime and air cargo transportation management planning and development processes interrelate to the ultimate success expected from such investments. Nevertheless, it is also reliant on the organization of operational activities and the level of integration with the logistical requirements. There are many approaches available in the literature regarding the same subject under consideration in this thesis, so is the aim to fill the gap that exists in the literature. Although customer preferences and expectations from any Logistics Centre project are considered particularly important factors in developing a related investment model for that specific project, it has been realized that there is a limited number of studies having the researchers involved in studies on the same subject. To address such a deficiency, this dissertation focuses on examining the preferences of investors, customers, and other stakeholders, interpreting them into necessary inputs correctly and then developing an approach for producing the outputs to support the Logistics Centre design studies. The methodology and the analytical techniques being used for research determine the process set forth to collect, combine and evaluate the data required for that research. In this dissertation, the information to be obtained in discussion groups and through structured interviews is compiled and evaluated. A specific approach guided by a House of Quality (HOQ) method is studied for analysing stakeholder expectations in Logistics Centre Design Problem. The concept of Quality Function Deployment (QFD) is implemented into a process where hierarchical decision-making techniques that compare the different strategies are applicable. One of the main findings of this dissertation is that Stakeholders in Supply Chain Management seek to decide the investment priorities while establishing the end-to-end visibility in the whole process of the supply chain to increase Productivity and Efficiency while reducing Risk. The Talent Shortage is one of the other obstacles that hinder the stakeholders' endeavour to sustain their ability to boost the resilience of their supply chain, and so business partners and service providers need to employ the talents equipped with new skill sets. They found the ultimate answer to the recent urbanisation trend in logistics that the inevitable transformation in the supply chain is the logistics centre inclusive of all the stakeholders' expectations that fulfilling the design requirements at the holistic connectivity level in supply chain management. It is wel