Buğdayda yapraktan salisilik asit uygulamasının kadmiyum toksisitesine bağlı oksidatif stres üzerine etkisi
Effect of foliar salicylic acid application on cadmium toxicity-induced oxidative stress in wheat
  1. Tez No: 735209
  2. Yazar: BETÜL AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, Salisilik Asit, Buğday, Antioksidatif Enzimler, Cadmium, Salicylic acid, Wheat, Antioxidative Enzymes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, buğdayda kadmiyum (Cd) toksisitesine bağlı oksidatif stres üzerine salisilik asit (SA) uygulamalarının etkisi sera koşullarında test edilmiştir. Bitkiler 0 ve 10 mg kg-1 Cd uygulamaları altında yetiştirilmiştir. Yapraktan SA uygulaması (0, 0,5 ve 1,0 mM) on iki gün arayla iki kez yapılmıştır. Kadmiyum uygulaması yeşil aksam ve kök kuru madde üretimini, askorbik asit konantrasyonunu, Süperoksit Dismutaz (SOD), Askorbat Peroksidaz (APX) ve Glutatyon Redüktaz (GR) aktivitelerini ve makro-mikro element içeriklerini önemli oranda azaltmıştır. Kadmiyum uygulaması yeşil aksamda lipid peroksidasyonu, SH-bileşikleri konsantrasyonunu ve Katalaz (CAT) aktivitesini arttırmıştır. Salisilik asit uygulaması kontrol koşullarında askorbik asit konsantrasyonunu ve özellikle de 1,0 mM SA düzeyi SOD, APX, GR ve CAT aktivitelerini 10 mg kg-1 kadmiyum uygulaması altında arttırmıştır. Elde edilen sonuçlar, SA uygulamalarının, özellikle 1,0 mM düzeyinin, buğday bitkisinin Cd toksisitesine bağlı oksidatif strese karşı korunmasında, özellikle de lipid peroksidasyonunun azaltılmasında ve antioksidatif savunma sisteminin aktivasyonunda kritik bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of salicylic acid (SA) on oxidative stress in wheat due to cadmium (Cd) toxicity was tested under greenhouse conditions. Plants were grown under 0 and 10 mg kg-1 Cd supplies. Foliar spray of SA (0, 0.5 and 1.0 mM) was applied twice at an interval of twelve days. Cadmium application markedly reduced shoot and root dry matter production, ascorbic acid concentration, avtivities of Superoxide Dismutase (SOD), Ascorbate Peroxidase (APX) and Glutathione Reductase (GR) and contents of macro-micro nutrients. Cadmium application increased lipid peroxidation, SH-compounds and Catalase (CAT) activity in shoot. Salicylic acid applications increased ascorbic acid concentration under control conditions and activities of SOD, APX, GR and CAT especially 1.0 mM SA level under 10 mg kg-1 Cd supply. Current findings revealed that SA treatments, especially 1.0 mM level has a crucial role in protection of wheat plants against Cd toxicity-induced oxidative stress, particularly by decreasing of lipid peroxidation and activation of antioxidative defence systems.