COVİD-19 pandemisi döneminde iletişim ve kültür hayatında yaşanan dönüşümler üzerine: Nitel bir araştırma
On transformations in communication and cultural life during the COVID-19 pandemic period: A qualitative research
- Tez No: 735236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TOPBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Kültür, Covid-19, Görüşme, Pandemi, Davranış, Communication, Culture, Covid-19, Interview, Pandemic, Behavior
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İletişim insanın yaratılışından bu zamana kadar hem zorunluluk hem de arzulanan bir faktör olarak hayatımızın en önemli parçası olmuştur. Tarihi süreç içerisinde periyodik olarak değişen ve ilerleyen iletişim türleri her zaman toplumlar üzerinde etki bırakmıştır. Bu etki özellikle kriz durumlarında, toplumlar üzerinde daha hissedilir olmuştur. Savaş, afet, salgın vb. durumlarda oluşan algı ve bu algılara verilen toplumsal tepkiler farklı bilimlere araştırma konusu yapılmıştır. Covid-19 pandemisinin ortaya çıkışı ile birlikte küresel çapta insan yaşamını değiştirecek birçok etken gelişmiştir. Pandeminin ölümcül etkileri olması nedeniyle sokağa çıkma yasakları getirilmiş, maske, hijyen ve mesafenin önemine dikkat çekilmiştir. Covid-19 salgınının bulaşını tetikleyen günlük yaşamda birçok unsur bulunmaktadır. Bu durum da bireylerin günlük hayatta yaptığı birçok davranışı engelleyecek duruma getirmiştir. Türk örf, adet, gelenek ve kültürlerinde önemli yeri olan etkinlik ve davranışları gerçekleştiremeyen bireyler pandemi nedeniyle fiziksel izolasyon olduğu kadar, sosyal izolasyonun da etkisine girmiştir. Etkisi hala sürmekte olan Covid-19 pandemisinin toplum, sosyal, iletişim, ekonomi, eğitim vb. maddi veya manevi değerlere etkisi olmuştur. Bu etkinin sadece pandemi ile beraber mi kalacağı yoksa geleceği etkileyen bir unsur olacağını zaman gösterecektir. İnsan yaşamının temelini oluşturan unsurlardan iletişim birçok bilim dalı ile etkileşim halindedir. Bu çalışmada, iletişim bilimi ile etkileşim halinde olan diğer bilim dalları ele alındığında, içeriği oluşturan konular nedeniyle etnografya, sosyoloji, psikoloji, tarih, eğitim bilimleri, ekonomi ve siyaset bilimlerinden faydalanılmıştır. Bu çalışmada Covid-19 pandemisi dönemlerinde toplumsal iletişim ve kültür hayatındaki dönüşümlerin rolü incelenmiştir. Tüm dünyada yayılan Covid-19 pandemisi bu açıdan değerlendirilerek, iletişim ve kültür sürecinin nasıl dönüşüm geçirdiğine dair çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, pandemi sürecinde iletişim ve kültür sürecinin nasıl dönüştüğünü ve toplumsal etkilerini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Communication has been the most important part of our lives, both as a necessity and as a desirable factor, from the creation of man to this time. The types of communication that change and progress periodically in the historical process have always had an impact on societies. This effect has been more noticeable on societies, especially in crisis situations. War, disaster, epidemic, etc. The perception that occurs in situations and the social reactions to these perceptions have been researched in different sciences. With the emergence of the Covid-19 pandemic, many factors have developed that will change human life on a global scale. Curfews were imposed due to the deadly effects of the pandemic, and the importance of masks, hygiene and distance was emphasized. There are many factors in daily life that trigger the transmission of the Covid-19 epidemic. This situation has made it prevent many behaviors that individuals do in daily life. Individuals who cannot perform activities and behaviors that have an important place in Turkish customs, traditions and cultures have been affected by social isolation as well as physical isolation due to the pandemic. The impact of the Covid-19 pandemic, which is still ongoing, affects society, social, communication, economy, education, etc. have an impact on material or moral values. Time will tell whether this effect will only stay with the pandemic or if it will be a factor affecting the future. Communication, one of the elements that form the basis of human life, is in interaction with many disciplines. In this study, considering other branches of science interacting with communication science, ethnography, sociology, psychology, history, educational sciences, economics and political sciences were used because of the subjects that make up the content. In this study, the role of transformations in social communication and cultural life during the Covid-19 pandemic periods was examined. The Covid-19 pandemic, which has spread all over the world, has been evaluated from this perspective, and a study has been made on how the communication and culture process has been transformed. The aim of this study is to reveal how the communication and culture process is transformed and its social effects during the pandemic process.