Non hodgkin lenfomada tanı anı lenfosit sayısı ve merkezi sinir sistemi tutulumu ilişkisi
The relationship of diagnosis lymphocyte count and central nervous system involvement in non hodgkin lymphoma
- Tez No: 735242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YOKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Non Hodgkin Lenfoma, Merkezi Sinir Sistemi, Lenfosit, Non Hodgkin Lymphoma, Central Nervous System, Lymphocyte Count
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Giriş: Malign lenfomaların %90'ını oluşturan Non hodgkin lenfomalar (NHL); klinik seyir, morfoloji ve moleküler özellik açısından farklı özellikler taşır. Merkezi Sinir Sistemi(MSS) tutulumu, agresif sistemik NHL'nin en morbid komplikasyonlarından biridir. Hastalarda MSS tutulumu riskini belirlemek için MSS-IPI (Merkezi Sinir Sistemi- Uluslararası Prognostik İndeks) kullanılır. MSS-IPI; yaşın 60 yaşından büyük olması , Laktat dehidrogenaz( LDH) yüksekliği, düşük performans durumu, evre 3-4 hastalık, ekstanodal tutulumdan oluşan IPI'ye ek olarak böbrek veya sürrenal bez tutulumunu içerir. Biz de çalışmamızda NHL 'lı hastalarda tanı anı lenfosit sayısı ve MSS tutulumu arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç yöntem: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği'nde Ocak 2005-Temmuz 2021 arasında tanı alıp takip edilen 18 yaş üstü NHL hastaları dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, NHL alt tipleri, tanı anı evresi, extranodal tutulum olup olmadığı, ilk vizit tarihi, son vizit tarihi ve sağ kalım verileri toplandı. Laboratuvar verileri olarak ise Beyaz kan hücre sayısı (WBC), Nötrofil (NEU), lenfosit (LYM), Hemoglobin (HGB). Platelet(PLT). Laktat dehidrogenaz (LDH) düzeyleri, kemik iliği tutulumu ve lomber ponksiyon ile yapılan örneklemenin akış sitometrik incelemesinde veya sitopatolojik incelemede MSS tutulumu varlığı olup olmadığı verileri toplandı. Bulgular: Toplam 362 vaka araştırıldı. Hastalarımızın 23 (%6,3) ünde MSS tutulumu görüldü. Duyarlılığı ROC analizi ile belirlenen LYM kesme değeri 1630 olarak kabul edildi. LYM kesme değeri 1630 altı olanlarda, LYM kesme değeri 1630 üstü olanlara göre MSS tutulumu 4,591 kat daha fazladır. Sonuç: Bizim çalışmamızda LYM kesme değeri altında olanlardaki MSS tutulumunun, LYM kesme değeri 1630 üstünde olanlara göre 4,591 kat fazla olduğunu saptadık. Literatürde MSS tutulumu risk faktörünü değerlendirmek için sıklıkla kullanılan MSS-IPI skorunda ise lenfosit sayısı ile ilgili bir değerlendirme bulunmamaktadır. Bu sebeple MSS-IPI skoruna ek olarak tanı anı lenfosit düzeyinin MSS tutulumu açısından bir parametre olarak kullanılabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP OF DIAGNOSIS LYMPHOCYTE COUNT AND CENTRAL NERVOUS SYSTEM INVOLVEMENT IN NON HODGKIN LYMPHOMA Introduction :Non hodgkin lymphomas (NHL), which make up 90% of malignant lymphomas; It has different features in terms of clinical course, morphology and molecular features. Central Nervous System (CNS) involvement is one of the most morbid complications of aggressive systemic NHL. CNS-IPI (Central Nervous System-International Prognostic Index) is used to determine the risk of CNS involvement in patients. MSS-IPI ; It includes kidney or adrenal gland involvement in addition to IPI, which consists of age over 60 years, high lactate dehydrogenase (LDH), low performance status, stage 3-4 disease, extranodal involvement. In our study, we aimed to evaluate the relationship between lymphocyte count at the time of diagnosis and CNS involvement in patients with NHL. Materials and methods: NHL patients over the age of 18 who were diagnosed and followed up at the Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital Hematology Clinic between January 2005 and July 2021 were included. Patients' demographic information, NHL subtypes, stage at diagnosis, presence of extranodal involvement, first visit date, last visit date, and survival data were collected. As laboratory data, White blood cell count (WBC), Neutrophil (NEU), lymphocyte (LYM), Hemoglobin (HGB). Platelet (PLT). Data were collected on lactate dehydrogenase (LDH) levels, bone marrow involvement, and the presence of CNS involvement in flow cytometric examination or cytopathological examination of the sampling performed by lumbar puncture. Results:A total of 362 cases were investigated. CNS involvement was observed in 23 (6.3%) of our patients. The cut-off value of LYM, whose sensitivity was determined by ROC analysis, was accepted as 1630. CNS involvement is 4,591 times higher in those with LYM cut-off value below 1630 than those with LYM cut-off value above 1630. Conclusion: In our study, we found that the CNS involvement in those below the LYM cut-off value was 4,591 times higher than those with the LYM cut-off value above 1630.In the CNS-IPI score, which is frequently used to evaluate the risk factor of CNS involvement in the literature, there is no evaluation of lymphocyte count. For this reason, we think that in addition to the CNS-IPI score, the lymphocyte level at the time of diagnosis can be used as a parameter for CNS involvement.