20. yy. Yunan edebiyatında Odisseas Elitis ve Nikos Gatsos'un bestelenmiş şiirleri üzerine inceleme
A review on composed poems of Odysseas Elytis and Nikos Gatsos in 20th century Greek literature
  1. Tez No: 735265
  2. Yazar: ÖZDE ÖZDEMİR KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN OZANSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yunanistan, Şiir, Sürrealizm, 1930 Kuşağı, Odisseas Elitis, Nikos Gatsos, Greece, Poetry, Surrealism, Generation of 1930, Odysseas Elytis, Nikos Gatsos
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çağdaş Yunan Edebiyatı'nın en verimli dönemi olan ve 1930 kuşağı olarak adlandırılan dönemin en önemli temsilcilerinden Odisseas Elitis ve Nikos Gatsos, sürrealizm akımından etkilenerek çok sayıda şiir kaleme almışlardır. Yunanistan'ın başarılı müzisyenleri tarafından bestelenen şiirler büyük başarıya ulaşmıştır. Çalışmada öncelikle bestelenmiş şiirlerin nasıl bir ortamda yazılmış olabileceklerinin daha anlaşılır olması amacıyla Yunanistan'da yaşanan tarihi ve kültürel gelişmeler ele alınmıştır. Bu dönemde edebiyatta yaşanan gelişmeler ve genel olarak bestelenmiş şiir konusunun incelenmesinin ardından Odisseas Elitis ve Nikos Gatsos'un yaşamları ve eserleri kronolojik olarak aktarılmıştır. Son olarak bu çalışmanın ana temasını oluşturan bestelenmiş şiirler üzerinde yoğunlaşılmıştır. 38 şiirin çevirisine yer verilmiş, farklı çevirmenler tarafından yapılmış olan çeviriler ise dipnotlarda gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Odysseas Elytis and Nikos Gatsos, who were the most notable representatives of the most productive period of Modern Greek Literature which is called 'The Generation of 1930', have written many poems being influenced by Surrealism movement. These poems were set to music by successful musicians of Greece and gained great success. In this study, primarily, the historical and cultural events in Greece have been discussed in order to make the environment more intelligible wherein the composed poems were written. After discussing the developments of this generation in literature and the poems which were set to music in general frame, information about poets' lives and works were expounded chronologically. Focusing on the main subject of this study -composed poems-, the translations of 38 poems of both poets are given, and if the translations made by different translators are mentioned in the footnotes.