Canlı vericili karaciğer naklinde vericinin safra yollarının MR kolanjiyografi ile değerlendirilmesi: Cerrahi tekniği öngören yeni anatomik sınıflandırma ve yaygın kullanılan sınıflandırmalarla karşılaştırılması
Evaluation of the donor's biliary tract by MR cholangiography in live donor liver transplantation: New anatomical classification for surgical technique and comparison with commonly used classification
- Tez No: 735310
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMET KAPAKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: İntrahepatik safra yolları, Karaciğer nakli, MRKP, Intrahepatic bile ducts, liver transplantation, MRCP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Canlı Vericili Karaciğer Naklinde Vericinin Safra Yollarının MR Kolanjiyografi ile Değerlendırilmesi: Cerrahi Tekniği Öngören Yeni Anatomik Sınıflandırma ve Yaygın Kullanılan Sınıflandırmalarla Karşılaştırılması Amaç: Canlı vericili karaciğer naklinde, vericinin safra yollarının Manyetik Rezonans Kolanjiyo-Pankreatikografi ile değerlendirilmesi, mevcut sınıflandırmalardaki karmaşanın ortadan kaldırılması, cerrahi tekniğe uygunluğu ve uygun teknik seçimi ile uygun donör seçimini kolaylaştıran, önceki sınıflandırmaların ışığında yeni bir sınıflandırma yapılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 201 sağlıklı karaciğer verici adayına ait olan MRKP tetkikleri retrospektif olarak gözden geçirildi. Olguların tümüne Couinaud, Huang, Karakas, Choi ve Ohkubo sınıflandırmaları uygulandı. Daha sonra söz konusu çalışma grubu cerrahi tekniği ön gören bizim sınıflandırmamıza göre sınıflandırıldı. Mevcut sınıflandırmalar ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda 117 kişi sağ lob (%58,7), 83 kişi sol lateral segment (%41,3) vericisiydi. 196 vericinin sistik kanalı bağımsız olarak açılıyordu. 5 kişide sistohepatik kanal varyasyonu mevcuttu, bunlardan 4'ünde sağ posterior kanal sistik kanala, 1 kişide ise sağ hepatik kanal sistik kanala açılıyordu. Ortak hepatik kanala katılan toplam kanal sayısına bakıldığında 151 kişide 2 kanal, 41 kişide 3 kanal, 7 kişide 4 kanal ve 1 kişide 5 kanal olarak değerlendirildi. Bu çalışmada cerrahi tekniği öngören bizim sınıflandırmamıza göre 1. gruba dâhil edilen ve operasyon şeklinin tek anostomozla (tek Roux-en-Y ya da tek uç uca) yapılacağı ön görülen hastaların %75'i tek anostomoz olmuştur. Yeni sınıflandırmaya göre 2. grupta yer alan (çift Roux-en-Y ya da çift uç uca) olguların %53,5'i ek anostomoz gerektiren bir cerrahi tekniğe ihtiyaç duymuştur. Radyolojik olarak farklı safra yolu tipine sahip hastaların farklı şekilde anostomoz yapıldığı anlaşılmıştır (p=0.005) Sonuç: Bizim geliştirdiğimiz sınıflandırma verici değerlendirmesinde invaziv olmayan, radyasyon ve kontrast madde gerektirmeyen, basit, kolay uygulanabilir, cerrahi tekniği ön gören ve kapsayıcı bir sınıflandırmadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In living donor liver transplantation, evaluation of the donor's bile ducts by Magnetic Resonance Cholangiopancreaticography, eliminating the confusion in the existing classifications, making a new classification in the light of previous classifications, which facilitates the selection of the appropriate donor with the surgical technique and selection of the appropriate technique. Material and Method: In this study, MRCP examinations of 201 healthy liver donors were retrospectively reviewed. Couinaud, Huang, Caracas, Choi and Ohkubo classifications were applied to all cases. Then, the study group was classified according to our classification, which predicts the surgical technique compared with existing classifications. Results: In our study, 117 people were right lobe donors (58.7%), and 83 people were left lateral segment donors (41.3%). The cystic channels of 196 transmitters were opening independently. Cystohepatic duct variation was present in 5 patients, right posterior canal opening into cystic canal in 4 of them and right hepatic canal opening into cystic canal in 1 person. Considering the total number of channels participating in the common hepatic duct, it was evaluated as 2 channels in 151 people, 3 channels in 41 people, 4 channels in 7 people, and 5 channels in 1 person. In this study, 75% of the patients included in Group 1 according to our classification, which predicts the surgical technique, and whose operation was predicted to be performed with a single anastomosis (single Roux-en-Y or single end-to-end) were single anastomosis. According to the new classification, 53.5% of the cases in Group 2 (double Roux-en-Y or double end-to-end) required a surgical technique that required additional anastomosis. It was understood that patients with radiologically different bile duct types underwent different anastomosis (p=0.005). Conclusion: The classification we developed is non-invasive, does not require radiation and contrast agent, is a simple, easily applicable, surgical technique, and comprehensive classification in donor evaluation.