Yerel Lactobacillus plantarum suşlarının konjuge linoleik asit üretim kapasitesitelerinin belirlenmesi
Determination of conjugated linoleic acid production capacities of autochthonous Lactobacillus plantarum strains
- Tez No: 735333
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN KABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: laktik asit bakterisi, Lactobacillus plantarum, konjuge linoleik asit, yağ asidi profili Ağustos 2022, 51 sayfa, lactic acid bacteria, Lactobacillus plantarum, conjugated linoleic acid, fatty acid composition August 2022, 51 Pages
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Geleneksel bir Türk et ürünü olan sucuktan izole/identifiye edilen 20 yerel Lactobacillus plantarum suşunun konjuge linoleik asit (KLA) üretim miktarının genel bir besiyeri ortamında belirlenmesi ve seçilen suşun KLA üretimi üzerine farklı besiyeri ortamları ve farklı inkübasyon sürelerinin etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Sucuktan izole/identifiye edilen 20 yerel Lactobacillus plantarum suşunun biyokütle miktarı, lipid miktarı, yağ asidi kompozisyonu ve KLA üretimi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlarda KLA üretim kapasitesi yüksek L. plantarum S2 suşu potansiyel üretici suş olarak seçilmiştir. Bu suş, farklı inkübasyon sürelerinde (24 ve 48 saat) ve farklı besiyeri ortamlarında (ayçiçek yağı, saf linoleik asit ve Tween 80) geliştirildikten sonra suşun KLA üretim kapasitesi, yağ asidi kompozisyonu, biyokütle ve lipid miktarı belirlenmiştir. Bulgular: Lactobacillus plantarum suşları arasında biyokütle ve lipid miktarı açısından önemli farklılıkların olduğu ve suşların tamamında dominant yağ asidinin C16:0 olduğu belirlenmiştir. 20 yerel suş içerisinden en yüksek KLA üretimine sahip suş olarak belirlenen L. plantarum S2'nin farklı besiyerleri ve inkübasyon sürelerinde çoğaltılmasının biyokütle ve lipid miktarı üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Besiyeri ortamına ayçiçek veya linoleik asitin ilavesinin linoleik asit içeriğini artırdığı, Tween 80 kullanılması durumunda ise oleik asit ile 9z11e KLA içeriğinin arttığı belirlenmiştir. Ancak inkübasyon süresinin 24 saatten 48 saate çıkarılmasının istatistiki olarak önemli bir etki göstermediği tespit edilmiştir. Sonuç: Yerel Lactobacillus plantarum S2 suşunun KLA üretim açısından uygun suş olduğu, KLA üretim kapasitesinin arttırılmasında inkübasyon süresini artırmanın KLA üretim kapasitesi üzerinde bir etkisi olmadığı ancak Tween 80 kullanımının önemli derecede etkili olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim was to determine the amount of conjugated linoleic acid (CLA) production of 20 autochthonous Lactobacillus plantarum strains isolated/identified from sucuk, traditional Turkish meat product, in a general medium and to examine the effects of different medium and different incubation times on CLA production of the selected strain. Method: Biomass, lipid, fatty acid composition and CLA production of 20 autochthonous L. plantarum strains were investigated. As the results, L.plantarum S2 with high CLA production was selected as potential producer strain. CLA production, fatty acid composition, biomass and lipid content of this strain were determined after being developed in different incubation times (24 and 48 hours) and in different media (sunflower oil, linoleic acid and Tween80). Results: It was found that there were significant differences between L. plantarum strains in terms of biomass and lipid content, and the dominant fatty acid in all strains was C16:0. The growth of L.plantarum S2, which was determined as the strain with the highest CLA production among 20 strains, on different media and incubation times had no significant effect on the biomass and lipid amount. The addition of sunflower or linoleic acid to the medium increased linoleic acid, while using Tween80 increased content of oleic acid and 9z11e. However, increasing the incubation period from 24 to 48 hours had no statistically significant effect. Conclusion: It was concluded that the autochthonous L.plantarum S2 strain is suitable for CLA production, increasing the incubation time has no effect on CLA production capacity, but the use of Tween80 is significantly effective in increasing the CLA production.