Sınıf içi güç mesafesi algısı ve öğrenci akademik performansı: öğretmenden algılanan güç mesafesi ve iletişimin öğrencilerin matematik akademik performansı ile ilişkilerinde öz yeterliğin biçimleyici rolü
Perception of power distance in the classroom and student academic performance: perceptional role of power distance from teacher and communication in the relationship of students' academic mathematics performance
  1. Tez No: 735351
  2. Yazar: MÜJGAN ERKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Mesafesi, Sınıf İçi İletişim, Matematik Özyeterliği, Matematik Performansı, Akademik Başarı
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı; öğrenci tarafından öğretmenden algılanan güç mesafesinin ve öğretmenin iletişim becerisinin, öğrencilerin matematik akademik performansı ile ilişkisini irdelemek ve bu ilişkide öğrencilerin matematik özyeterliginin rolünü incelemektir. Araştırmada aslen nicel yöntemlerden faydalanılmakla birlikte nitel tekniklerden de faydalanılmıştır. Nicel yöntem modellerinden olan anket ile tarama araştırma modelinin kullanılmasının yanı sıra nitel yöntem modellerinden olan yapılandırılmamış katılımcı gözlem yöntemine de bu araştırma kapsamında yer verilmiştir. Araştırmanın evreni Türkiye'de eğitim alan 8. sınıf öğrencileridir. Araştırmanın örneklemi ise Ankara İli Çankaya İlçesinde bulunan 9 Devlet İlköğretim Okuluna devam eden 8.sınıf öğrencileridir. Araştırmanın verilerini toplamak için mevzu bahis okullara gidilerek 805 öğrenciye anketler dağıtılmış ve 795 öğrencinin anketleri doldurduğu gözlemlenmiştir. Bu 795 kişinin verisi içerisinde ise eksiksiz ve geçerli şekilde 449 öğrencinin anketinin analiz edilmeye uygun olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin eğitim aldıkları matematik derslerinden 24'üne rastlantısal olarak araştırmacı tarafından katılım sağlanmış ve 8 öğretmen gözlemlenerek nitel verileri toplanmıştır. Tezin asıl kısmını oluşturan nicel araştırmanın bulguları; öğretmenlerin güç mesafesi düzeylerinin derslerdeki iletişim becerilerini anlamlı olarak yordadığını göstermiştir. Bulgular; matematik öğretmenlerinin güç mesafesi düzeylerinin, öğrencilerin matematik akademik performansını yordadığını da ortaya koymuştur. Bu bulguların yanı sıra; matematik öğretmenlerinin öğrenciler ile iletişim becerilerinin, öğrencilerin algıladıkları güç mesafesi ve öğrencilerin matematik ders performansları arasında aracı değişken olduğu buna karşın öğrencinin dersle ilgili ozyeterlik algısının (matematik ozyeterligi), öğretmenin iletişim becerisi ve öğrencinin akademik performansı arasında biçimleyici değişken olmadığı saptanmıştır. Çalışmanın gözlem aşamasında, öğretmenlerin güç mesafesi düzeyleri ve iletişim tarzlarının öğrencilerin derse aktif katılımlarını etkilediği gözlemlenmiştir. Gözlemci tarafından güç mesafesi yüksek olan öğretmenlerin derslerinde derse aktif katılımın düşük, güç mesafesi düşük öğretmenlerde derse aktif katılımın daha yüksek olduğu yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to understand the predictive role of the power distance and communication skills of the mathematics teachers perceived by the students on the students' academic performances in maths courses. The role of students' mathematics self-efficacy in this relationship was also taken into consideration and investigated. This study was carried out using the research models of both quantitative and qualitative techniques. For the main aim of this research, as a quantitative technique, a survey research model was used. As a qualitative model, an unstructured participant observation technique was applied. The target population of the research was 8th-grade students in Turkey. The sample of this study included 8th-grade students attending 9 state primary schools in Ankara province Çankaya district. Questionnaires were distributed by hand to 805 students and it was observed that 795 students filled out the questionnaires. Within the data of these 795 participants, it was determined that the questionnaires of 449 students were fully and validly suitable for the analyses. For the qualitative part of the study, 24 of the mathematics courses of the students participating in the study were randomly selected and the researcher attended these courses to collect the observation data by observing the in-class interactions of 8 teachers and their students. Quantitative research findings showed that teachers' power distance levels significantly predicted their communication skills in courses. In addition, it was found that the power distance of mathematics teachers also predicted the academic performance of students in mathematics. Moreover, the communication skills of the teachers were found to be mediating the relationship between perceived power distance and the student's academic performance in mathematics. Contrary to expectations, students' mathematics self-efficacy did not act as a moderating variable between the teacher's communication skills and students' academic performance in mathematic courses. Observational research findings supported that teachers' power distance and communication skills had effects on student's active participation in courses. According to her observations, the researcher interpreted that for the courses of teachers with high power distance, students' active participation in the course was lower and for the courses of the teachers with low power distance, active participation in the course was higher.