Yetişkin kadavralarında arteria circumflexa femoris lateralis'in morfolojisi
Morphology of the lateral circumflex femoral artery in ADULT cadavers
- Tez No: 735515
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ERCAN TANYELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, arteria circumflexa femoris lateralis, arteria profunda femoris, varyasyon, Anatomy, deep femoral artery, lateral circumflex femoral artery, variations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı arteria circumflexa femoris lateralis (ACFL)'in çıkış noktasının midinguinal noktaya (MİN) olan uzaklığı, damarın çapı ve dallanma paterni değerlendirilerek, radyolojik ve cerrahi girişimlerde bulunacak olan klinisyenlere yol göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma sırasında ölçümler metal kumpas ve cetvel kullanılarak yapıldı. Üçü kadın, 10'u erkek, toplam 13 kadavrada bilateral alt ekstremite disseksiyonu yapılarak, 26 uyluğun ön bölgesi incelendi. ACFL'nin, arteria profunda femoris (APF) veya arteria femoralis (AF)'ten çıkış noktasının MİN'e olan uzaklığı, çapı ve dallarının (ramus ascendens, ramus transversus, ramus descendens) çapları ölçüldü. ACFL, kaynaklandığı artere göre iki farklı tipe ayrıldı. Bu tipler kendi arasında morfolojik farkları göz önünde bulundurularak, uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirildi. Bulgular: ACFL, kaynaklandığı artere göre iki gruba ayrıldı. Buna göre 21 olgu APF'den (%80,8), 5 olgu AF'den (%19,2) çıkmaktaydı. APF kaynaklı olanlarda; tüm dalların ACFL'den çıktığı 16 olgu (%76,2), inen dalın (ramus descendens) ayrı olarak APF veya AF'den çıktığı 5 olgu (%23,8) saptandı. İnen dalın ayrı çıktığı olgulardan 2'sinde inen dal APF'den, 3'ünde ise AF'den çıkmaktaydı. AF kaynaklı olanlarda; 4 olgu APF dalını vermeden önce (proksimal çıkışlı, %80), 1 olgu APF dalını verdikten sonra (distal çıkışlı, %20) olarak sınıflandırıldı. Proksimal çıkışlı olanlarda, tüm dalların ACFL'den çıktığı 3 olgu ve inen dalın APF ile ortak kök halinde çıktığı 1 olgu saptandı. Sonuç: ACFL'nin ve dallarının çıkış özellikleri, dallanma biçimleri incelendi. İncelemeler sırasında çeşitli varyasyonlar saptandı. Bu bölgedeki girişimlerde, arterin çıkış özellikleri ile varyasyonlarının bilinmesinin hekimlere yol gösterici olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, diameter and branching pattern of the lateral circumflex femoral artery (LCFA) and the distance to the midinguinal point (MIP) were evaluated to guide the physician who will perform the radiological and surgical procedures involving the LCFA and its branches. Material and Method: Morphometric measurements were made using metal compass and ruler. The anatomical dissections included the anterior compartment of both thighs of 3 female and 10 male cadavers (total=26 dissection). The distance between the MIP and the branching point of the LCFA were measured together with the branching point diameter of the LCFA and its branches. LCFA was divided into 2 groups with respect to the origin of the artery. Different types were classified according to their morphology and the results were evaluated using appropriate statistical methods. Results: LCFA was divided into two groups according to the origin of the artery. In 21 extremities (80.8%) LCFA originated from the deep femoral artery (DFA) and in 5 extremities (19.2%) from the femoral artery (FA). In the DFA group; 16 extremities (76.2%) had ascending, transverse and descending branches originated from the LCFA, in 5 extremities (23.8%) the descending branch arose separately, either from the DFA (n=2) or the FA (n=3). In the FA group; 1 had LCFA branching distally (distal origin, 20%) and 4 had the LCFA branching proximally (proximal origin, 80%) to the DFA. In extremities with proximal origin, 3 had all branches coming out from the LCFA and 1 had descending branch coming out as a common root with the DFA. Conclusion: Morphology of LCFA and its branches were studied, and various variations were defined. These findings should be useful for physicians while performing radiological and surgical procedures in this region.