Psikolojik sözleşme ihlali algısının üretkenlik karşıtı davranışlar üzerine etkisi: Antalya ilindeki banka çalışanları örnekleminde bir araştırma
The impacts of psychological contract violation perception on counterproductive work behaviors : A research in the sample of bank employees in Antalya province
- Tez No: 735524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ORAL ATAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sözleşme, psikolojik sözleşme ihlali, üretkenlik karşıtı davranışlar, Psychological contract, psychological contract violation, antiproductivity behaviors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, Antalya ilinde istihdam edilen banka çalışanlarının psikolojik sözleşme ihlali algıları ile üretkenlik karşıtı davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda anket tekniğinden yararlanılarak 276 kişilik bir örneklem grubu ile araştırma yapılmıştır. Araştırmada kullanılan anket formunun içeriğinde iki ölçek ve örneklemin demografik özelliklerini ölçemeye yönelik sorular yer almaktadır. Araştırmada psikolojik sözleşme ihlali algısı ile üretkenlik karşıtı davranışlar değişkenlerinin, bireylerin demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak için t testi ve ANOVA testi yapılmıştır. Ayrıca değişkenlerin alt boyutları arasındaki ilişkiyi saptamak için korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada bireylerin psikolojik sözleşme ihlali algılarını ölçmek için Robinson ve Morrison (2000) tarafından geliştirilen, Salha, Cinnioğlu ve Yazıt'ın (2016) Türkçeye uyarladığı 9 maddelik ölçek kullanılmıştır. Bireylerin üretkenlik karşıtı davranış sergileme seviyelerini ölçmek için Bennett ve Robinson'un (2000) geliştirmiş olduğu, Öztürk (2015) tarafından Türkçeye çevrilen, 19 maddelik ölçek kullanılmıştır. Söz konusu ölçek, bireyler arası üretkenlik karşıtı davranışlar ve örgüte yönelik üretkenlik karşıtı davranışlar olmak üzere iki alt boyuttan oluşmaktadır. Her iki ölçeğin de yapılan analizler sonucunda geçerlilik ve güvenilirlik değerlerinin uygun olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda psikolojik sözleşme ihlali algısı ile üretkenlik karşıtı davranışlar ve alt boyutları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırma kapsamında bireyin üretkenlik karşıtı davranış sergilemesinde psikolojik sözleşme ihlali algısının anlamlı bir etkisinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to dec the relationship between psychological perceptions of contract violation and anti-productivity behaviors of bank employees employed in Antalya province. For this purpose, a survey was conducted with a sample group of 276 people using the survey technique. The content of the questionnaire used in the study includes two scales and questions aimed at measuring the demographic characteristics of the sample. In the study, t-test and ANOVA test were performed to determine whether the variables of psychological contract violation perception and anti-productive behaviors differed according to the demographic characteristics of the individuals. In addition, correlation analysis and regression analysis were performed to decipher the relationship between the sub-dimensions of the variables. In the study, a 9-item scale developed by Robinson and Morrison (2000) and adapted to Turkish by Salha, Cinnioğlu and Yazıt (2016) was used to measure individuals' perceptions of psychological contract violation. A 19-item scale developed by Bennett and Robinson (2000) and translated into Turkish by Öztürk (2015) was used to measure the level of individuals exhibiting antiproductive behavior. The scale in question consists of two decimals: antiproductivity behaviors among individuals and anti-productivity behaviors towards the organization. As a result of the analyses conducted on both scales, it was determined that the validity and reliability values were appropriate. As a result of the research, it was found that there is a positive relationship between the perception of psychological contract violation and dec-productive behaviors and their sub-dimensions. Within the scope of the research, it was found that there is a significant effect of psychological contract violation perception on the individual's anti-productive behavior.