Karaburun Yarımadası'nın (İzmir) turizm coğrafyası
Tourism geography of Karaburun Peninsula (Izmir)
- Tez No: 735554
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL SUNA DOĞANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm Coğrafyası, Karaburun Yarımadası, Kırsal Turizm, Deniz Turizmi, Tourism Geography, Karaburun Peninsula, Rural Tourism, Sea Tourism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
İzmir'in kuzeybatısında körfeze hâkim bir noktada bulunan Karaburun Yarımadası, Balıklıova ve Gerence körfezleri arasındaki hattın kuzeyinde yer almaktadır. Kuzeyinde Midilli Adası, kuzeydoğusunda Foça, güneyinde Çeşme, güneydoğusunda Urla ve batısında Sakız Adası bulunmaktadır. Kıyı turizmi alanları, su altı dalışına uygun noktaları, henüz turizme açılmamış mağaraları, zengin flora ve faunası ile yarımada, doğal kaynaklar yönünden büyük bir potansiyele sahiptir. Doğal kaynaklara ek olarak; kırsal turizm olanakları, tarihsel ve arkeolojik değerleri, mitolojik unsurları, zengin mutfağı ve festivalleri ile kültürel turizmde de önemli bir konumdadır. Araştırma alanında son yıllarda artan turizm faaliyetlerinden dolayı yanlış arazi kullanımı olduğu görülmektedir. Tarımsal faaliyetlere uygun özellik gösteren arazilerde turizm faaliyetlerinin yapılması ve ikinci konutların inşa edilmesi tarım alanlarını daraltmıştır. Aynı zamanda bu kontrolsüz yapılaşma, yarımadanın turizme kaynak oluşturan değerleri açısından da bir tehlike yaratmaktadır. Bu çalışmada, Karaburun Yarımadası'nın turizme kaynak oluşturan doğal, beşeri ve kültürel değerleri ile bu değerlerin potansiyelleri, mekânsal dağılımları, turizm çeşitleri, turistik yerleşmeler, araştırma alanına yönelik turist arzı ve talebi, turistik altyapı ile yarımadanın sürdürülebilir turizm planlamasına yönelik çözüm önerileri coğrafi bakış açısıyla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Karaburun Peninsula that is located at a lookout point overlooking the gulf in the northwest of İzmir, lies in the north of the line between Balıklıova and Gerence gulfs. It has Lesbos Island in the north, Phocaea (Foça) in the northeast, Çeşme in the south, Urla in the southeast and Chios in the west. The peninsula has great potential in terms of natural resources with its coastal tourism areas, diving points favorable for underwater diving, caves that have not yet been opened for tourism, rich flora and fauna. In addition to natural resources; it is also an important center in cultural tourism with its rural tourism opportunities, historical and archaeological values, mythological elements, rich cuisine and festivals. In the research area, it appears that there is incorrect land use due to tourism activities that have increased in recent years. Construction of secondary houses and touristic activities taking place on agricultural lands have restricted the farming areas. Unregulated construction also poses a danger to the peninsula's values that constitute resources for tourism. In this thesis, the natural, human and cultural values of the Karaburun Peninsula, which constitute resources of tourism; and the potentials of these values, their spatial distribution, tourism types, touristic settlements, tourist supply and demand for the research area, touristic infrastructure and solution proposals for the sustainable tourism planning of the peninsula are examined with geographic perspective.