Taş ocakları nizamnamesinin hukuk tarihi açısından incelenmesi
A legal history study on the stone quarries regulation
  1. Tez No: 735591
  2. Yazar: EYÜP ENSAR ŞAĞBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN OSMANAĞAOĞLU KARAHASANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Tarih, Law, History
  6. Anahtar Kelimeler: Taş, Ocak, Madencilik, Nizamname, 1887, 1901, Stone, Quarry, Mining, Regulation, 1887, 1901
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
İşbu çalışmada 1887 yılında yürürlüğe giren Taş Ocakları Nizamnamesi, hukuk tarihi ve idare hukuku çerçevesinde incelenmiştir. Bu kapsamda öncelikle çalışma konusuna ilişkin temel kavramlardan bahsedilmiştir. Maden ve taş ocaklarına ilişkin tanımların yapılmasının ardından, taş ocakları özelinde madenciliğin çevreye olan etkilerine ve bunların ne şekilde bertaraf edilebileceğine dair düşüncelere değinilmiştir. Ayrıca konuya dair yargı kararlarına da yer verilmeye çalışılmıştır. Takip eden kısımda taş ocağı işletmeciliğinin öncülü olarak değerlendirilmesi açısından Türk madencilik tarihine değinilmiştir. Nizamnamenin ortaya çıkış tarihi itibarıyla özellikle Tanzimat dönemi önem arz ettiğinden, bu dönemde hukuk alanında yaşanan gelişmelerle birlikte madencilik mevzuatının gelişimi ana hatlarıyla incelenmiştir. Çalışmanın asıl bölümü olan inceleme kısmında ise 1887 tarihli Nizamname ile 1901 tarihli Nizamname hükümleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Buna göre, taş ocağı işletmek isteyen bir kimsenin hangi kurallara tabi olarak ve ne şekilde hareket etmesi gerektiği yer yer günümüzdeki uygulamalarla kıyas edilerek izah edilmiştir. İnceleme sırasında Danıştay ve Yargıtay gibi yüksek mahkeme kararlarından da uygun düştüğü ölçüde yararlanılmıştır. Gerek nizamnamenin maddeleri olsun ve gerek özellik arz eden diğer hususlarda olsun, yazarların çeşitlilik arz eden görüşleri okuyucuya tarafsız bir şekilde aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın takip eden kısmında ise Taş Ocakları Nizamnamesine ilişkin olarak Cumhuriyet dönemi içerisinde başlayan kanunlaştırma çalışmaları ile çeşitli isimlerdeki kanunlar ile yapılan değişikliklere değinilmiştir. Söz konusu kanun hükümleri de yine getirdiği değişiklikler dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışmanın takip eden bölümünde Taş Ocakları Nizamnamenin peyderpey ve ne şekilde yürürlükten kalktığına, günümüz hukuk sisteminde taş ve minerallerin Maden Kanunu muhtevasına hangi basamaklardan sonra alındığına değinilmektedir. Çalışmanın özü itibarıyla, yürürlükteki mevzuattaki aksaklıklar da gözetilerek taş ocağı işletmeciliğinin özellik arz eden yapısı nedeniyle madencilik faaliyetlerinden ayrı olarak düzenlenmesine sebep olan ihtiyaçlara değinilerek aksi yönde yapılan değişiklikler ile taş ocaklarının Maden Kanunu çerçevesinde işletilmesinin getirdiği olumsuzlukların bertaraf edilebilmesi maksadıyla önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Stone Quarries Regulation, which came into force in 1887, has been examined within the framework of legal history and administrative law. In this context, first of all, the basic concepts related to the study were mentioned. After defining the mines and quarries terms, the effects of mining on the environment and how they can be eliminated are mentioned and judicial decisions on the subject are tried to be included. In the following section, Turkish mining history is mentioned in order to evaluate it as a precursor to stone quarries management. Since the Tanzimat period was especially important as of the date of the emergence of the regulation, the development of the mining legislation together with the developments in the field of law in this period was examined in outline. In the examination part, which is the main part of the study, the provisions of the Regulation of 1887 and the Regulation of 1901 were examined comparatively. Accordingly, a person who wants to operate a stone quarry should be subject to which rules and how he should act, and it has been explained by comparing it with today's practices. During the examination, decisions of high courts such as the Turkish Council of State and the Turkish Court of Cassation were also utilized to the extent appropriate. It has been tried to convey the diverse views of the authors to the reader in an impartial manner, whether in the articles of the regulation or in other specific issues. In the following part of the study, the codification studies that started in the Republican period and the amendments made with the laws of various names are mentioned. The provisions of the aforementioned law were also examined by taking into account the changes it brought. In the following part of the study, it is mentioned that the Stone Quarries Regulation was gradually and how it was abolished, and after which steps the stones and minerals were included in the content of the Mining Law in today's legal system. In essence, considering the deficiencies in the current legislation, the needs that cause the quarry operation to be regulated separately from the mining activities due to its peculiar nature, and suggestions are made in order to eliminate the negativities caused by the changes made in the opposite direction and the operation of the quarries within the framework of the Mining Law.