Mithat Cemal Kuntay'ın 'Üç İstanbul' romanında kelime grupları
Word groups in the novel of Mithat Cemal Kuntay's Üç İstanbul
  1. Tez No: 735622
  2. Yazar: FATMA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN SUZİ TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mithat Cemal Kuntay, Üç İstanbul”, Söz Dizimi, Kelime Grupları, Dilbilim, Mithat Cemal Kuntay, Üç İstanbul”, Syntax, Word Groups, Linguistics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Edebiyatın temel ögesi dildir ve edebî eserlerde kullanılan dil, günlük kullanılan dilden oldukça farklıdır. Çünkü edebiyat, duygu ve düşünceleri günlük dilden çok daha etkili bir şekilde ortaya koyar. Bunu yaparken kullanılan kelimeler, bu kelimelerin bir araya getiriliş biçimleri, kurulan cümleler yazarın üslubunu ortaya çıkarır. Yani bir edebî metni anlamak ve yorumlamak yazarın dilini anlamakla mümkündür. Bu düşünceden yola çıkılarak bu çalışmada, Mithat Cemal Kuntay'ın“Üç İstanbul”adlı romanında kelime grupları incelenmiştir. Bu çalışmayla“kelime grupları”konusundaki çalışmalara katkıda bulunmak, Mithat Cemal Kuntay'ın üslubu ve ifade gücü hakkında yorum yapmak amaçlanmıştır. Çalışmamız giriş, iki ana bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Girişte çalışmanın amacı, yöntemi, yazarın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir.“Üç İstanbul”romanının konusu ve özetine değinilmiştir. Birinci bölümde“kelime grupları”ile ilgili araştırmacıların farklı görüş ve tasniflerine yer verilmiştir. İkinci bölümde romandaki kelime grupları tespit edilerek bu kelime gruplarının yapısı, diğer kelime gruplarının içindeki yeri ve cümle içindeki görevleri incelenmiştir. Sonuç bölümünde çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Kaynakça kısmında ise, bilgi ve metot yönünden yararlanılan kaynaklar gösterilmiştir. Yapılan çalışmanın sonunda romanda isim tamlaması ve sıfat tamlamasının en çok; birleşik isim grubu ve kısaltma grubunun ise en az kullanılan kelime grubu olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main element of literature is language, and the language used in literary works is quite different from the language used daily. Because literature reveals feelings and thoughts much more effectively than everyday language. The words used in doing so, the way these words are deciphered together, the sentences formed reveal the author's style. In other words, it is possible to understand and interpret a literary text by understanding the author's language. Based on this idea, in this study, word groups were examined in Mithat Cemal Kuntay's novel“Üç Istanbul”. With this study, it is aimed to contribute to the studies on“word groups”and to comment on the style and expressiveness of Mithat Cemal Kuntay. Our study consists of an introduction, two main sections, a conclusion and a bibliography. In the introduction, information is given about the purpose of the work, its method, the author's life, literary personality and works. The topic and summary of the novel“Üç Istanbul”.are touched upon. In the first section, different opinions and classifications of researchers related to“word groups”are given. In the second part, the groups of words in the novel were determined and the structure of these word groups, their place in other word groups and their tasks in the sentence were examined. A general evaluation of the study was carried out in the conclusion section. In the bibliography section, the resources used in terms of information and methods are shown. At the end of the study, it was observed that noun completion and adjective completion were the most used in the novel, and the combined noun group and abbreviation group were the least used word group.