COVİD-19 salgını sürecinde 18-64 yaş arası yetişkinlerin kaygı durumları ile beslenme durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
A research on the relationship between anxiety and nutritional status of adults aged 18-64 during the COVİD-19 outbreak
- Tez No: 735694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, covid-19, beslenme, Anxiety, covid-19, nutrition
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Covid-19 salgınının, dünya genelinde kaygı, depresyon, stres, öfke ve korku gibi psikolojik sağlık sorunlarına da yol açabileceği bilinmektedir. Psikolojik sorunlara bağlı olarak beslenme durumu ve alışkanlıklarında da değişiklikler olabilmektedir. Stres, çoğu insanın yediği besinlerin miktarını ve türünü etkilemektedir. Yetersiz besin ögesi alımının sebep olduğu kalitesiz beslenme, anksiyete gibi davranış bozukluklarının gelişimi açısından bir risk faktörüdür. Bununla birlikte, kalitesiz beslenme davranış bozukluklarının sebebi veya sonucu olabilmektedir. Bu çalışmada, Covid-19 salgını sürecinde Konya ilindeki 18-64 yaş arası yetişkin bireylerin kaygı durumları ile beslenme durumlarını tespit etmek ve kaygı ve beslenme durumları arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Kesitsel tipte olan çalışma Temmuz 2021 –Ağustos 2021 tarihleri arasında Konya ilinde ikamet eden 202 katılımcıile çevrimiçi anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmamızda; sosyo-demografik özellikler, sağlık bilgileri ile birlikte beslenme alışkanlıkları ve besin satın alma davranışlarının pandemi öncesi ve sonrasını karşılaştırmaya yönelik 57 adet sorudan oluşan anket formu, koronavirüs anksiyete ölçeği ve yaygın anksiyete ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 24.0 (Statistical Package for the Social Sciences) kullanılarak analiz edilmiştir. Örneklemimizde koronavirüs anksiyetesi görülme oranı %7,4'tür. Koronavirüs anksiyete durumları bireyler arasında; cinsiyet, medeni durum, çalışma durumu, yaş, pandemi öncesi BKİ, pandemi dönemi ağırlık değişimine göre farklılık göstermemiştir.Pandemi öncesinde akşam yemeğinden sonra öğün yapma alışkanlığı ve pandemi sürecinde gece uykudan uyanıp yemek yeme alışkanlıkları koronavirüs anksiyetesi olan katılımcılarda anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Örneklemimizde yaygın anksiyetegörülme oranı %19,8'dir.Yaygın anksiyete durumları bireyler arasında, cinsiyet ve çalışma durumuna göre farklılık göstermezken; bekarlarda yaygın anksiyetenin evlilere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur.Katılımcıların yaş ortalamaları, yaygın anksiyetesi olanlarda anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur. Yaygın anksiyetesi olan katılımcıların pandemi öncesinde besin takviyesi kullanma durumları daha yüksek bulunmuştur. Aynı zamanda daha fazla ana öğün atladıkları ve pandemi sürecinde ara öğün sayılarında artış olduğu bulunmuştur.Bununla birlikte pandemi döneminde akşam yemeğinden sonra öğün yapma alışkanlığı yaygın anksiyetesi olan katılımcılarda anlamlı düzeyde daha yüksektir. Sonuç olarak çalışmamızda, koronavirüs anksiyetesi ve yaygın anksiyetenin bireylerin beslenme durumlarını etkileyebileceği düşünülmektedir. Güncel bir konu olan Covid-19 pandemisinin beslenme ve kaygı ile ilişkisini daha net ortaya koyabilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
It is known that the Covid-19 epidemic can cause psychological health problems such as anxiety, depression, stress, anger and fear worldwide.Depending on psychological problems, there may be changes in nutritional status and habits.Stress affects the amount and type of foods most people eat.Poor quality nutrition caused by inadequate nutrient intake is a risk factor for the development of behavioural disorders such as anxiety. In the meantime, poor quality nutrition can be the cause or result of behavioural disorders.In this study, it is aimed to determine the anxiety and nutritional status of adult individuals between the ages of 18-64 in Konya province during the Covid-19 epidemic and to examine the relationship between anxiety and nutritional status. The cross-sectional study was conducted using the online survey method with 202 participants residing in Konya province between July 2021 and August 2021.In our research; A questionnaire consisting of 57 questions, coronavirus anxiety scale and generalized anxiety scale were used to compare socio-demographic characteristics, health information, eating habits and food purchasing behaviors before and after the pandemic.Data analysis was performed using IBM SPSS 24.0 (Statistical Package for the Social Sciences). In our samplingthe incidence of coronavirus anxiety was 7.4%.Coronavirus anxiety states did not differ between individuals according to gender, marital status, employment status, age, pre-pandemic BMI, and weight change during the pandemic period.The habit of eating after dinner before the pandemic and the habits of waking up at night and eating during the pandemic were found to be significantly higher in participants with coronavirus anxiety.In our sampling the prevalence of generalized anxiety was 19.8%.While generalized anxiety states do not differ between individuals, according to gender and working status; It was found that generalized anxiety was higher in singles than in married people.The average age of the participants with generalized anxiety was found to be significantly lower.At the same time, it was found that they skipped more main meals and there was an increase in the number of snacks during the pandemic process.However, the habit of having meals after dinner is significantly higher in participants with generalized anxiety during the pandemic period. In conclusion, in our study, it is thought that coronavirus anxiety and generalized anxiety may affect the nutritional status of individuals.More research is needed to more clearly demonstrate the relationship between the current issue of the Covid-19 pandemic and nutrition and anxiety.