Dahili ve cerrahi branş hekimlerinin defansif tıp ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitude and behaviors of internal and surgical physicians about defensive medicine
  1. Tez No: 735722
  2. Yazar: SELCEN ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TİJEN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Defansif tıp, tıbbi malpraktis, komplikasyon, Defensive medicine, medical malpractice, complication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Has. ve Göğ. Cerr.Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; hekimlerin defansif tıp ile ilgili tutum ve davranışları arasındaki farklılıkları, dahili veya cerrahi branşta olmalarının etkileyip etkilemediğini araştırmak ve hekimlerin defansif tıp ile ilgili tutum ve davranışları arasındaki farklılıkları Defansif Tıp Tutum Ölçeği'nde belirlenen bilgi düzeyi özelliklerinin etkileyip etkilemediği araştırmaktır. Yaptığımız çalışma ile defansif tıp konusu ile ilgili farkındalığın artırılmasını, defansif tıp uygulamalarına etki eden önemli faktörlerin belirlenmesini, bu konudaki araştırma boşluğunu doldurarak iyileştirilme ve rehberlik faaliyetlerine yardımcı olmayı ve bu konuda ileride yapılacak olan çalışmalara ışık tutmayı amaçlıyoruz. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma gözlemsel, kesitsel ve analitik nitelikte bir araştırmadır. Çalışma 10 Ocak – 3 Şubat 2022 tarihleri arasında Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi dahili ve cerrahi bilimler kliniklerinde yapılmıştır. Araştırmaya 127 kişi dahil edilmiştir. Araştırmada yöntem olarak anketle bilgi toplama tekniği seçilmiştir. Anket formu toplam 23 sorudan oluşmaktadır. Anket iki ana bölümden oluşmuş olup, birinci bölümde çalışmaya katılan gönüllülerin yaş, cinsiyet, çalışılan birim, tıp fakültesinden mezuniyet yılı ve asistan/uzman doktorluğa başlangıç yılını içeren sosyo-demografik bilgilerini konu alan sorular sorulmuştur. İkinci bölümde ise 18 sorudan oluşan Defansif Tıp Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir. P değeri 0.05'ten küçük olanlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza toplam 127 hekim katılmıştır. Bu hekimlerin %48.8'i dahili branş, %51.2'si cerrahi branş hekimleridir. Çalışmamıza katılan dahili branş hekimlerinin %40.3'ü erkek, %59.7'si kadındır; cerrahi branş hekimlerinin ise %72.3'ü erkek, %27.7'si kadındır. Dahili branş hekimlerinin yaş ortalaması 33.50 ± 8.01, cerrahi branş hekimlerinin yaş ortalaması 36.17 ± 9.12'dir. Katılımcıların mesleki tecrübeleri dahili branş hekimlerinde ortalama 9.94 ± 8.41 yıl, cerrahi branş hekimlerinde ise ortalama 12.52 ± 9.48 yıl olarak tespit edilmiştir. Çalışmamızda, daha önce hakkında malpraktis nedeniyle dava açılan hekimlerin hakkında dava açılmayan hekimlere göre negatif DT skorları; ayrıca erkek cinsiyetteki cerrahi branş hekimlerinden daha önce hakkında malpraktis davası açılanların dava açılmayanlara ix göre de pozitif DT skorları istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Çalışmamıza katılan tüm hekimlerin %96.8'i eğer kendilerine yönelik bir tıbbi malpraktis davası açılırsa hekimlik performanslarının azalacağını belirtmişlerdir. Bunu belirtenler içerisinde cerrahi branş hekimlerinin, dahili branş hekimlerine göre pozitif defansif tıp ve negatif defansif tıp skorları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: Dahili ve cerrahi branş hekimlerinde defansif tıp uygulamaları oranı yüksek bulunmuştur. Malpraktis davalarının hekimlik performansına olumsuz etkisi olacağı konusunda hekimler hemfikirdirler. Ülkemizdeki hekimlerin defansif tıp uygulama oranları yüksek olmasına rağmen defansif tıp uygulamaları hakkında bilgi sahibi olan hekim sayısı görece azdır. Sağlık hizmetlerindeki verimliliğin, hekimlik performansının ve hasta bakım hizmetlerinin aksamaması için gerek hekimleri gerekse hastaları korumaya yönelik rehberlik ve hukuki danışmanlık hizmetleri verilmesinin, ayrıca yerinde uzlaştırma ekipleri ve komisyonlarının gündeme gelmesinin defansif tıp uygulamalarını azaltacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
KNOWLEDGE, ATTİTUDE AND BEHAVIORS OF INTERNAL AND SURGICAL PHYSICIANS ABOUT DEFENSIVE MEDICINE Aim: The aim of our study is to investigate whether the differences between the attitudes and behaviors of physicians related to defensive medicine are affected by their being in the internal or surgical dec and to investigate whether the knowledge level characteristics determined in the Defensive Medicine Attitude Scale affect the differences between the attitudes and behaviors of physicians related to defensive medicine. With our work, we aim to raise awareness about the topic of defensive medicine, identify important factors affecting defensive medicine practices, help improve and guide activities by filling the research gap on this issue, and shed light on future studies on this issue. Materials and Methods: This study is an observational, cross-sectional and analytical research. The study was carried out between January 10 on February 3, 2022 in Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital internal and surgical sciences clinics. 127 people were included in the study. In the research, questionnaire information collection technique was chosen as the method. The questionnaire form consists of a total of 23 questions. The questionnaire consists of two main parts, the first part of the volunteers who participated in the study: age, gender, work Unit, year of graduation from medical school, and assistant/specialist doctor with years of initial socio-demographic information questions were asked. In the second part, the Defensive Medicine Attitude Scale consisting of 18 questions was applied. The obtained data were analyzed in the SPSS package program. Those with a P value less than 0.05 were considered statistically significant. Results: A total of 127 physicians participated in our study. 48.8% of these physicians are internal branch physicians and 51.2% are surgical branch physicians. 40.3% of internal medicine physicians participating in our study are male and 59.7% are female; 72.3% of surgical medicine physicians are male and 27.7% are female. The mean age of internal medicine physicians was 33.50 ± 8.01 and the mean age of xi surgical medicine physicians was 36.17 ± 9.12. The professional experience of the participants was determined as an average of 9.94 ± 8.41 years in internal branch physicians and as an average of 12.52 ± 9.48 years in surgical branch physicians. In our study, physicians who previously prosecuted according to the physicians about drop the case due to malpractice, DT negative scores; one of the surgeons in the male gender also about malpractice DT scores were statistically significantly higher positive than once before they filed a lawsuit. 96.8% of all physicians participating in our study stated that their medical performance would decrease if a medical malpractice lawsuit was filed against them. Among those who indicated this, positive defensive medicine and negative defensive medicine scores of surgical branch physicians were found to be significantly higher than internal branch physicians. Conclusion: The rate of defensive medicine practices was found to be high in internal and surgical branch physicians. Physicians agree that malpractice lawsuits will have a negative impact on medical performance. Although the rates of defensive medicine practice by physicians in our country are high, the number of physicians who have information about defensive medicine practices is relatively small. We believe that providing guidance and legal advice services to protect both physicians and patients, as well as raising reconciliation teams and commissions on the spot, will reduce defensive medical practices in order to ensure that efficiency, medical performance and patient care services in health care are not disrupted.