Lise öğrencilerinin oyun bağımlılık düzeyleri, davranış problemleri ve genel akademik başarıları arasındaki ilişkiler
The relationships between high school students' game addiction levels, behavioral problems, and general academic achievement
  1. Tez No: 735785
  2. Yazar: MÜGE VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TUNCER, DOÇ. DR. MELİH DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun bağımlılığı, akademik başarı, lise öğrencileri, ortaöğretim düzeyi, davranış problemleri, Game Addiction, Academic Achievement, High School Students, Secondary Education Level, Behavioral Problems
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma lise öğrencilerinin oyun bağımlılık düzeyleri ile akademik başarıları ve davranış problemleri arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemine göre tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları Elazığ ili Merkez ilçesinde öğrenim gören 994 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak demografik özellikleri ve bir önceki yılın not ortalaması bilgisini içeren bilgi formu, oyun bağımlılığı ölçeği ve davranış problemleri ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları dijital oyun bağımlılığının akademik başarıyı negatif yönde anlamlı yordadığı, davranış problemlerini ise pozitif yönde anlamlı yordadığını göstermektedir. Ayrıca davranış problemlerinin de akademik başarıyı negatif yönde anlamlı yordadığı belirlenmiştir. Oyun bağımlılığı ve davranış problemlerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, algılanan gelir düzeyi ve okul türü değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Gelecekteki araştırmalar için bazı sınırlılıklar ve öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationships between high school students' game addiction levels and their academic achievement and behavioral problems. The research was designed based on the relational screening method, which is one of the quantitative research methods. The participants of the study consist of 994 high school students studying in Elazığ city center. Information form containing demographic features and previous year's average score, game addiction scale and behavioral problems scale were used as data collection tools. The results of the study show that digital game addiction predicts academic achievement in a negative way and significantly predicts behavioral problems in a positive way. In addition, it has been determined that behavioral problems predict academic achievement negatively. Moreover, it has been determined that game addiction and behavioral problems differs significantly according to gender, class level, perceived income level and school type. Some limitations and recommendations for future researches have been discussed.