Adli muhasebe boyutunda bilirkişilik mesleği ve meslek mensuplarının algı düzeylerinin demografik özelliklere göre tespiti
Expert professional in forensic accounting and determination of perception level of professional members according to demographic characteristics
  1. Tez No: 735836
  2. Yazar: İLYAS ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKİN NEVZAT GÜDELCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Expertise Institution, Expert Testimony, Expert Withness, Forensic Accounting, Fraud Audit, Litigation Support Constalting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dünyanın çeşitli ülkelerindeki şirketlerde ortaya çıkan ekonomik suçların önlenmesinde var olan denetim yöntemleri yetersiz kalmıştır. Ayrıca, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bireylerin işlediği ekonomik suçlar daha da karmaşık bir hale gelmiştir. Bu tür suçların önlenebilmesi veya ortaya çıkarılmasında suç bilimcilerin ve yargı mensuplarının mücadeleleri yeterli olmamaktadır. Bu bağlamda denetim alanında, yeni bir yöntem olan“adli muhasebe”ortaya çıkmıştır. Adli muhasebe dalında; hile denetçiliği, dava desteği ve uzman tanıklığı gibi hizmetler yerine getirilmektedir. Çalışmamızda adli muhasebeciler tarafından verilen uzman tanıklığı hizmeti, bilirkişilik mesleği bağlamında değerlendirilmiştir. Türk Yargı Hukukunda; çözümü özel ve teknik bilgi gerektiren davalarda sürecin hızlanması ve adil karar verilmesi amacıyla bilirkişiye başvurma hakkı verilmiştir. Fakat bilirkişilik mesleğinin yerine getirilmesi ve anlaşılmasında bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Bu çalışmada; bilirkişilik mesleğinin nasıl algılandığı ve nasıl yerine getirildiği anlaşılmaya çalışmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Batman ilinde faaliyet yapan 117 serbest muhasebeci mali müşavire anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26. Programı aracığıyla analiz edilmiştir. Analizlerin sonuçları çalışmanın ilgili bölümlerinde detaylıca verilmiştir. Anahtar Kelimeleri: Adli Muhasebe, Bilirkişilik Kurumu, Bilirkişilik, Dava Desteği, Hile Denetçiliği, Uzman Tanıklığı,
Özet (Çeviri)
Existing control methods have been insufficient to prevent economic crimes that occur in companies in various countries of the world. In addition, with the development of technology, economic crimes committed by individuals have become more complex. The efforts of criminal scientists and members of the judiciary are not sufficient to prevent or detect such crimes. In this context, a new method,“forensic accounting”, has emerged in the field of auditing. In forensic accounting; services such as fraud auditing, litigation support and expert testimony are provided. In our study, the expert witness service provided by forensic accountants has been evaluated in the context of the profession of expertise. In Turkish Judicial Law; In cases that require special and technical knowledge, the right to apply to an expert is given in order to speed up the process and make a fair decision. However, there may be some problems in the fulfillment and understanding of the profession of expert witness. In this study; tried to understand how the profession of expert witness is perceived and fulfilled. When this aim was confirmed, a questionnaire was applied to 117 independent accountants and financial advisors operating in the city of Batman. The obtained data were analyzed by the SPSS 26. Program. The results of the analyzes are given in detail in the relevant sections of the study.