Estimation of human erythropoietin and visfatin serum levels and their relation with nephropathy development in type 2 diabetic patients
Tip 2 diyabetik hastalarda insan eritropoietin ve visfatin serum düzeylerinin tahmini ve nefropati gelişimi ile ilişkisi
- Tez No: 735887
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ AKREEM ZBAAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus, Diyabetik nefropati, Eritropoietin, Visfatin, Type 2 diabetes mellitus, Diabetic nephropathy, Erythropoietin, Visfatin
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Diyabetik nefropatinin çok daha sık görülen nedeni tip 2 diyabettir. Tip 2 diyabetik nefropati nedeniyle glomerüler filtrasyon hızı (GFR) azalır ve idrarda protein atılımı (özellikle albümin) artar. Sonuç olarak, son dönem böbrek yetmezliği tutulur. Mikroalbüminüri diyabetli kişilerde, GFR'si 60'ın altında (mL/dk/1.73m2) ve şiddetli DKD'li kişilerde bulunur. Vaka-kontrol çalışmasına Salah El-Din General Hospital'da tıbbi takipte olan 180 gönüllü dahil edildi; nefropatisi olmayan 60 T2DM hastasının en önde gelen grubu ve nefropatisi olan 60 T2DM hastasının ikinci grubu olmak üzere iki gruba ayrıldılar. Kontrol grubu, nefropatisi olmayan T2DM hastaları ve nefropatili hastaları olan T2DM'de, EPO, VF ve diğer biyobelirteçlerin sonuçları, kontrol ile her hasta grubu arasında ve birinci hasta grubu ile ikinci hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. grubu (p değeri ≤ 0,001) her değişken için ayrı ayrı ve Eritropoietin sırasıyla mikroalbüminüri, ACR ve HbA1c ile negatif korelasyon gösterdi ve VS HbA1c ile pozitif korelasyon gösterdi. Sonuç olarak, nefropatisi olmayan T2DM'li hastalarda Eritropoietin & Visfatin yükselirken, nefropatili T2DM'li hastalarda Visfatin yükselirken, aynı kategoride EPO azalmaya başlar.
Özet (Çeviri)
The much more frequent cause of diabetic nephropathy is type 2 diabetes. The glomerular filtration rate (GFR) decreases due to type 2 diabetic nephropathy, and protein excretion in the urine (especially albumin) increases. As a result, end-stage renal failure takes hold. Microalbuminuria is present in people with diabetes, those with a GFR less than 60 (mL/min/1.73m2), and those with severe DKD. The case-control study included 180 volunteers undergoing medical follow-up at Salah El-Din General Hospital; they have divided into two groups, the foremost group of 60 T2DM patients without nephropathy and the second group of 60 T2DM patients with nephropathy. In the Control group, T2DM without nephropathy patients, and T2DM with nephropathy patients, the results of EPO, VF, and other biomarkers showed a statistically significant difference was found between control vs. each patients groups and between the first patients group vs. second patients group (p-value ≤ 0.001) for each variable separately, and Erythropoietin correlated negatively with microalbuminuria, ACR, and HbA1c, respectively, and VS correlated positively with HbA1c. In conclusion, Erythropoietin & Visfatin rises in patients with T2DM without nephropathy, and Visfatin increases in T2DM with nephropathy patients while EPO starts to decrease in the same category.