Kablosuz çeşitleme yöntemlerinin farklı sönümlenmeli kanal ortamlarındaki performans analizleri
Performance analysis of wireless diversity techniques over different fading channel environments
- Tez No: 736024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaskat FTR sönümlenmesi, hata olasılığı analizi, HQAM tekniği, Fisher-Snedecor F kanal modeli, en büyük oranlı birleştirme, Cascaded FTR fading, error probability analysis, HQAM technique, Fisher-Snedecor F channel model, maximal ratio combining
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
5G ve ötesi çalışmalara hız verilmesi ve bu alandaki araştırmaların artmasıyla birlikte, güç, bant genişliği ve verimlilik gibi faktörler üzerine çeşitli modülasyon şemaları, kanal modelleri, çeşitleme yöntemleri incelenmektedir. Son yıllardaki araştırmalarda kanal modellerinde farklı matematiksel türetimler yapıldığı ve kablosuz kanal ortamlarını daha başarılı bir şekilde ortaya koyan modeller oluşturulduğu görülmektedir. Bu tez çalışmasında; Fisher-Snedecor F kanal modeli, en büyük oranlı birleştirme tekniği için altıgen karesel genlik modülasyonu ve kaskat yapıya sahip bir sistemin dalgalanmalı iki ışınlı sönümlenmeli kanallarda altıgen karesel genlik modülasyonu analizi gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda hata ifadeleri türetilmiş ve bu ifadelerin doğruluğu nümerik sonuçlarla gösterilmiştir. Böylelikle literatürde ilk kez bu sistem modelleri için altıgen karesel genlik modülasyonu hata ifadeleri türetilmiş ve türetilen bu ifadelerin doğruluğu simülasyonlarla gösterilmeye çalışılmıştır. Ayrıca elde edilen sonuçların başarımları Matematica ve MATLAB yazılım programları yardımıyla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of 5G and beyond studies and increasing research in this field, various modulation schemes, channel models, and diversity methods are being studied on factors such as power, bandwidth, and efficiency. In recent years, it is seen that different mathematical derivations have been made for channel models and that models have been created that reveal wireless channel environments successfully. In this thesis work; The Fisher-Snedecor F channel model, hexagonal quadratic amplitude modulation for the maximal ratio combining technique and hexagonal quadrature amplitude modulation analysis of a system with a cascade structure in channels with fluctuating two-ray fading were performed. As a result of the analyses, error statements were derived and the accuracy of these statements was shown by numerical results. Thus, for the first time in the literature, hexagonal quadrature amplitude modulation error expressions were derived for these system models and the accuracy of these derived expressions was tried to be shown by simulations. In addition, the achievements of the results obtained are shown with the help of the Mathematica and MATLAB software programs.