Protection of unaccompanied and separated migrant children under international law
Refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş göçmen çocukların uluslararası hukuk kapsamında korunması
  1. Tez No: 736043
  2. Yazar: HABİBE KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, çocuk koruma, çocuğun üstün yararı ilkesi, refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocuklar, uluslararası hukuk, Unaccompanied and separated children, international law, child protection, the UN Convention on the Rights of Child, best interests principle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Yalnız başına göç eden veya tehlikeli yolculukları sırasında veya sonrasında refakatsiz kalan ya da ailelerinden ayrı düşen çocukların sayısı, son yıllarda çarpıcı bir biçimde artmıştır. Daha iyi yaşam koşullarına, daha kaliteli bir eğitime ve iş olanakları ile ekonomik refaha erişim arzusu, şiddetten, sömürüden veya istismardan korunma isteği gibi çok çeşitli nedenler çocukları yanlarında ebeveynleri olmadan yaşadıkları ülkeyi terk etmeye ve yeni yaşam alanları aramaya zorlamaktadır. Hem yabancı hem de ebeveyn korumasından yoksun çocuklar olarak, refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocuklar pek çok zorluklarla ve tehlikelerle karşılaşmakta ve çok çeşitli insan hakları ihlallerine maruz kalmaktadırlar. Savunmasızlıkları nedeniyle, uluslararası hukuk onların özel bakıma ihtiyaçları olduğunu kabul etmiş ve bu amaçla çeşitli koruma önlemleri almıştır. Bu bağlamda, bu tez, uluslararası hukukun refakatsiz çocuklar için şiddet, istismar, sömürü ve temel haklarından mahrum bırakılma konularında yeterli koruma sağlayıp sağlamadığını uluslararası hukukun kapsamı ve uygulamadaki görünümleri üzerinden inceleme gayesindedir. Bu kapsamda, dünyada en geniş şekilde onaylanan sözleşme olan Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS) başta olmak üzere refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocuklara ilişkin ve onlara uygulanabilir olan uluslararası hukuk belgelerini analiz etmektedir. Ayrıca, konuya ilişkin bölgesel ve bağlayıcı olmayan hukuk belgelerine de değinmektedir. Buna göre, bu tez, uluslararası hukuktaki gelişmelerin refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocukların korunmasının iyileştirilmesine katkı sağlamış olduğunu savunmaktadır. Öte yandan, uluslararası mevzuattaki ve devletlerin uygulamalarındaki çok sayıda ciddi zorluklar ve eksiklikler, refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocukların haklarının korunmasını ve teşvik edilmesini tehdit etmeye ve zayıflatmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The number of children migrating alone or becoming unaccompanied or separated during and after their perilous journey has dramatically increased in recent years. Several reasons such as the desire to access to better living conditions including education and employment and economic prosperity or to have protection from violence, exploitation, or abuse keep forcing children to leave often without their parents the country where they live and seek new living spaces. As aliens and children, who lack parental protection, unaccompanied and separated children (UASC) face many challenges and dangers and are frequently subject to various human rights violations. Due to their vulnerability, international law has recognised their need for special care and to this end adopted several protection measures. In this regard, this thesis seeks to analyse whether international law and national practices provide adequate protection for UASC from violence, abuse, exploitation, and exclusion from fundamental rights. In this respect, it analyses several international legislative instruments related to and applicable to UASC, primarily the 1951 Refugee Convention the United Nations (UN) Convention on the Rights of the Child (CRC), which is the most widely ratified Convention in the world. It also addresses regional and soft law instruments on the issue. Accordingly, it argues that the developments in international law have contributed to enhanced protection of UASC. On the other hand, numerous severe challenges and shortcomings in international legislation and states' practices continue to threaten and undermine protecting and promoting UASC's rights.