Harbiye Askerî Müzesi'ndeki Çanakkale Cephesi Kara Muharebeleri'nde kullanılan ateşli silahlar
Firearms used in the Land Battles of the Çanakkale Front in the Harbiye Military Museum
  1. Tez No: 736076
  2. Yazar: BEGÜM BELGİN BAYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM ATNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Tarih, Archeology, Museology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş Alanı Arkeolojisi, Savaş Malzemeleri, Harbiye Askeri Müzesi, Çanakkale Muharebeleri, Ateşli Silahlar
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
1914'ün sonuna doğru Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na Almanya ve Avusturya-Macaristan bloğunda katılması ile ülkede seferberlik ilan edilmiştir. Uzun zamandan beri ülkelerin gündeme getirdiği Çanakkale Boğazı'na beklenen saldırının yakın olduğu ve burada bir direniş noktası oluşturulacağı Türkler tarafından da bilinmekteydi. İstanbul'a giden yol burdan geçmekteydi. İtilaf devletleri'nin Çanakkale Cephesi'ni açmasından sonra 18 Mart 1915 günü denizden yapılan boğazı yarma harekâtı Türklerin lehine sonuçlanmış ve 25 Nisan 1915'ten 19 Aralık 1915'e kadar süren kara muharebelerine rağmen cephedeki çatışmalar sonunda Türkler, İtilaf Devletleri'nin boğazı aşmasına izin vermemişlerdir. Çalışmamızda, Birinci Dünya Savaşı Arkeolojisi kapsamında, maddi kalıntıların arazide tanınabilmesine ve savaş çalışmalarına katkı sunmak maksadıyla Harbiye Askeri Müzesi'ndeki Çanakkale Cephesi'ne ait kara muharebelerinde kullanılan ateşli silahlar ve mühimmatların, arkeolojik yöntemlerle incelenmesi amaçlanmış ve aynı zamanda müzenin bu cepheye dair ihtiva ettiği eser yoğunluğu ve nitelikleri kataloglanarak ortaya konmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
At the end of the 1914, with the participation of the Ottoman Empire in the First World War as an ally of Germany and Austria-Hungary, war mobilization was declared in the country. It was also known by the Turks that the expected attack on the Strait of Dardanelles, which has been on the agenda of the countries for a long time, was close and a resistance point would be created here. The road to Istanbul was passing through Çanakkale. After the opening of the Dardanelles Front by the Entente Powers and the operation to break through the strait from the sea on March 18,1915 resulted in favor of the Turks, and despite the land battles that lasted from April 25, 1915 to December 19, 1915, at the end of the battles on the front, the Turks did not allow the Entente Powers to pass through the strait. In our study, within the content of World War I Archaeology, it is aimed to examine the firearms and ammunition used in the land battles of the Çanakkale Front in the Harbiye Military Museum by archaeological methods in order to contribute to the recognition of the material remains in the field and war studies, in addition, it is intend to explain about this front the intensity and qualities of the artefacts that the museum contains by cataloging. Keywords : Battlefield Archaeology, War Supplies, Harbiye Military Museum, Battles Of Çanakkale, Firearms.