Behçet Necatigil'in radyo oyunlarında halk kültürü unsurlarının kullanımı
The use of folk culture elements in Behçet Necatigil's radio games
  1. Tez No: 736106
  2. Yazar: SEHER GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA SÜMBÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Necatigil, Halk Kültürü, Halk Edebiyatı, Radyo Oyunu, Behçet Necatigil, Folk Culture, Folk Literature, Radio Play
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Toplumun dünden bugüne taşıdığı gerek yazılı ve gerekse sözlü verimlerin bütünü, kültür kavramı içerisinde yer almaktadır ki ilgili toplumu diğer toplumlardan bariz şekilde ayıran en önemli vasıf da ilgili kavramda karşılığını bulmaktadır. Kültüre ait olanın tespit edilmesi, tespiti gerçekleştirilen öğelerin kayıt altına alınması, geleneğin geleceğe naklinde büyük kıymet taşımaktadır ki kültür merkezli çalışmaları önemli kılan en önemli nitelik de bahsi geçen yaklaşımdan doğmaktadır. Bu doğrultuda şair kimliğinin yanı sıra radyo oyunları da kaleme alan Behçet Necatigil, hemen hemen bütün eserlerinde Anadolu kültürüne ilişkin muhtelif kullanımlara sıklıkla yer vermek suretiyle, aydın kimliğine layık bir tutum sergilemeyi başarmıştır. Eserlerinde yeme-içme kültüründen, geçiş dönemlerine, masal, efsane, halk hikâyesi gibi anlatı türlerinden deyim, atasözü, tekerleme, türkü nev'inden kullanımlara sıklıkla yer verdiği gözlemlenen Necatigil'in radyo oyunlarında yer alan bahsi geçen kullanımların tespit edilmesi ve değerlendirmesi amacı ekseninde şekillenen çalışmamızda, yazarın hayatına, sanatına ve eserlerine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The whole of the written and verbal performances that the society has carried from past to present is included in the concept of culture, and the most important feature that clearly distinguishes the relevant society from other societies finds its counterpart in the related concept. The identification of what belongs to the culture, the recording of the identified items are of great importance in the transmission of the tradition to the future, and the most important feature that makes culture-centered studies important arises from the aforementioned approach. In this direction, Behçet Necatigil, who wrote radio plays as well as his poet identity, succeeded in displaying an attitude worthy of his intellectual identity by frequently including various uses related to Anatolian culture in almost all of his works. Necatigil, who is observed to frequently include the usages of idioms, proverbs, nursery rhymes, folk songs from eating and drinking culture, transition periods, tales, legends, folk tales, in his works, is shaped around the aim of determining and evaluating the aforementioned uses in his radio plays. In our study, the life, art and works of the author are also included.