Perinatal asfiksi tanılı yenidoğanların laboratuvar parametreleri ile kraniyal MR görüntülemeleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between laboratory parameters and cranial MR findings of newborn diagnosed with perinatal asphyxia
  1. Tez No: 736107
  2. Yazar: TUĞBA ATALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BÜYÜKKALE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Perinatal asfiksi, kord laboratuvar parametreleri, kraniyal MR, Perinatal asphyxia, cord laboratory parameters, cranial MRI
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Perinatal asfiksi az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık karşılaşılan, yenidoğanlarda mortalite ve morbiditenin önemli sebeplerinden olan bir durumdur. Hastaların prognozu hipoksinin süresi, ağırlığı ve tutulum yeri ile ilişkilidir ancak prognozun kesin olarak öngörülmesi zordur. Amaç: Çalışmamızın amacı prognozu göstermede büyük önemi olan, postnatal 3-7. günler arasında çekilmesi önerilen kraniyal MRG ile hastanın kord kan gazı ve yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış anında bakılan laboratuvar parametreleri arasında ilişki olup olmadığının gösterilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesi'ne perinatal asfiksi tanısı ile yatan 60 yenidoğan dahil edildi. Hastaların epikrizleri geriye doğru taranarak demografik özellikleri, kan gazı parametreleri ve yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatışlarında bakılan biyokimya değerleri (üre, BUN, kreatinin, ürik asit, AST, ALT, LDH, CK, Troponin T, CK-MB, pro BNP) incelendi. Hastaların kraniyal MR görüntüleri incelenerek tutulum olup olmadığı ve diffüzyon MR'de diffüzyon kısıtlaması olup olmadığı belirlendi. Bulgular: Hastaların %25'inde kraniyal MR'de tutulum saptanmıştır. Kraniyal MR tutulumu ile ilişkili olan laboratuvar parametrelerinden nörolojik sekel gelişimi açısından risk altındaki grubun erken tespiti için kullanılabilecek olanlar incelendiğinde pH 7,05 için duyarlılık %80 özgüllük %47, BE -17,6 mmol/L için duyarlılık %60 özgüllük %73, laktat 10,2 mmol/L için duyarlılık %87 özgüllük %62 olarak belirlenmiştir. Tutulum ile ilişkili biyokimya parametrelerinden AST 87 U/L'nin duyarlılığı %87 özgüllüğü %60, ALT 36 U/L'nin duyarlılığı ve özgüllüğü %73, LDH 1093 U/L'nin duyarlılığı %73 özgüllüğü %71 ve CK MB 440 U/L'nin duyarlılığı %88 özgüllüğü %78 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda bulunan sınır değerler ile hastaların yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış anından itibaren HİE açısından risk altında olanları erkenden tanıma ve tedaviye erken başlama açısından değerlendirmede kriter olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Kraniyal MR tutulumları ile ilişkisini baz alarak hastaların nöroprotektif tedaviler açısından daha yakından değerlendirilebileceği, böylece 3-7. günler arasında çekilmesi önerilen MRG beklenmeden hastanın nörolojik sekeller açısından prognozunu tahmin etmede ve iyileştirmede kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Perinatal asphyxia is a common condition in underdeveloped and developing countries, and is one of the important causes of mortality and morbidity in newborns. The prognosis is related to the duration, severity and site of hypoxia, but the prognosis is difficult to predict precisely. Aim: The aim of our study is to show whether there is a relationship between the cranial MRI, which is of great importance in showing the prognosis and recommended to be taken between 3-7 days postnatally, and the patient's cord blood gas and laboratory parameters measured at the time of hospitalization in the neonatal intensive care unit. Materials and Methods: Sixty newborns hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit of Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital with the diagnosis of perinatal asphyxia were included in the study. The patients' epicrisis were scanned retrospectively, and their demographic characteristics, blood gas parameters, and biochemistry values (urea, BUN, creatinine, uric acid, AST, ALT, LDH, CK, Troponin T, CK-MB, pro BNP) measured during their admission to the neonatal intensive care unit were examined. Cranial MR images of the patients were examined and it was determined whether there was involvement and diffusion restriction in diffusion MR. Results: Involvement in cranial MR was detected in 25% of the patients. When examining the laboratory parameters associated with cranial MR involvement that can be used for the early detection of the group at risk for the development of neurological sequelae, the sensitivity for pH 7.05 is 80% specificity 47%, for BE -17.6 mmol/L sensitivity 60%, specificity 73%, for lactate 10.2 mmol/L sensitivity 87%, specificity 62%. Among the biochemistry parameters associated with involvement, the sensitivity of AST 87 U/L is 87%, specificity is 60%, ALT 36 U/L has a sensitivity and specificity of 73%, LDH 1093 U/L has a sensitivity of 73%, a specificity of 71%, and CK MB 440 U/L has sensitivity 88%, the specificity 78%. Conclusion: It is thought that the cut-off values found in our study can be used as criteria for early recognition of those at risk for HIE from the moment of hospitalization in the neonatal intensive care unit, and for early initiation of treatment. Based on its relationship with cranial MR involvement, it is thought that patients can be evaluated more closely in terms of neuroprotective treatments, so that it can be used to predict and improve the prognosis of the patient in terms of neurological sequelae without waiting for MRI, which is recommended to be taken between 3-7 days.