Ön ısıtma uygulanan kompozit rezinlerin mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü ve renk değişiminin incelenmesi
Investigation of microhardness, surface roughness and color change of PRE-HEATED composite resins
- Tez No: 736105
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KARAOĞLANOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kompozit rezin, yüzey pürüzlülüğü, yüzey sertliği, renklenme, ön ısıtma, Composite resin, surface roughness, surface hardness, discoloration, preheat
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kompozit rezinlerle yapılan restorasyonların uzun dönem klinik başarısında polimerizasyon derinliği oldukça önemli bir yere sahiptir. Polimerizasyon derinliğini arttırmak için rezinlere ısı uygulaması güncel bir metottur. Çalışmamızın amacı polimerizasyon öncesi ısı uygulanan rezinlerin sertlik, renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmamız; yüksek estetik özelliklere sahip dört farklı kompozit rezin ön ısıtma yöntemlerine göre oluşturulan ve her biri 8 örnek içeren 8 farklı gruba ayrıldı. Örnekler 8mm çapında ve 2mm yüksekliğinde teflon kalıba tepilerek elde edildi. Polimerizasyon öncesi ısı uygulanan gruplardaki kompozit rezinler polimerizasyondan önce Ease-it cihazıyla 50°°C'ye'ye kadar ısıtıldı. Isı uygulanmayan gruptaki örnekler ise oda sıcaklığında polimerize edildi. Örneklerin başlangıç renk, yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik ölçümleri yapıldıktan sonra 37 °C de kahve solüsyonuna daldırıldı. Örneklerin renk değişimi 7. Ve 30.gün, pürüzülülük ve sertlik değerleri ise 30.gün sonunda ölçüm yapılarak kaydedildi. Elde edilen veriler incelendiğinde, Vicker's metoduyla yapılan başlangıç ve 30.gün yüzey sertliği ölçümlerine göre en yüksek mikrosertlik değeri 3M Filtek kompozit rezin gruplarına, en düşük mikrosertlik değeri ise Kuraray gruplarına ait örneklerde bulundu. 30. Gün sonunda en düşük sertlik değerleri ısıtılmamış kompozit gruplarında görüldü. Profilometreyle yapılan ölçümler sonucu ısı işleminin yüzey pürüzlülüğüne etkisi olmadığı görüldü. Tüm zamanlarda 3M Filtek grubuna ait örnekler en yüksek pürüzlülük değerlerini gösteririken , en düşük pürüzlülük değerleri Densply Neo örneklerine ait gruplarda ölçüldü. 7. Gün elde edilen renk değişim değerlerinde tüm ısıtılmış gruplar daha az renk değişimi gösterirken, 30.gün 3M Filtek ve Denstply Neo gruplarında ısıtılmış gruplar daha fazla renk değişimi gösterdi. En fazla renk değişimi ısıtılmamış GC Achord kompozit rezin gruplarına ait örneklerde görülürken en az renk değişimine sahip örnekler Kuraray gruplarına ait oldu. Sonuç olarak ön ısıtma prosedürünün kompozit rezinler mikrosertlik ve renk değişimi değerlerine olumlu etkisi olurken, yüzey pürüzlülüğü değerlerine etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The depth of polymerization has a very important place in the long-term clinical success of restorations made with composite resins. Applying heat to resins is a current method to increase the depth of polymerization. The aim of our study is to examine the effects of heat applied resins on hardness, color change and surface roughness before polymerization. Our work; Four different composite resins with high esthetic properties were divided into 8 different groups, each containing 8 samples, formed according to preheating methods. Samples were obtained by placing them in a Teflon mold with a diameter of 8 mm and a height of 2 mm. Composite resins in the heat applied groups before polymerization were heated up to 50°C with the Ease-it device before polymerization. The samples in the heat-free group were polymerized at room temperature. After the initial color, surface roughness and microhardness measurements of the samples were made, they were immersed in a coffee solution at 37 °C. The color change of the samples was recorded on the 7th and 30th days, and the roughness and hardness values were measured at the end of the 30th day. When the data obtained were examined, the highest microhardness value was found in the 3M Filtek composite resin groups, and the lowest microhardness value was found in the samples belonging to the Kuraray groups, according to the initial and 30th day surface hardness measurements made by Vicker's method. At the end of the 30th day, the lowest hardness values were observed in the unheated composite groups. As a result of the measurements made with the profilometer, it was seen that the heat treatment did not affect the surface roughness. While the samples belonging to 3M Filtek group showed the highest roughness values at all times, the lowest roughness values were measured in the groups belonging to Densply Neo samples. While all heated groups showed less color change in the color change values obtained on the 7th day, the heated groups showed more color change in the 3M Filtek and Denstply Neo groups on the 30th day. While the most color change was seen in the samples belonging to the unheated GC Chord composite resin groups, the samples with the least color change belonged to the Kuraray groups. As a result, while the preheating procedure had a positive effect on the microhardness and color change values of the composite resins, it had no effect on the surface roughness values.