Hemiplejik hastalarda kullanılan omuz askısının denge ve yürüme üzerine etkisi
The effect of shoulder orthoses used in hemiplegic patients on balance and gait
- Tez No: 736140
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU HAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, hemipleji, denge, yürüme, omuz askısı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu çalışmada inme geçiren hemiplejik hastalarda omuz askısı kullanımının denge ve yürüme üzerine etkisini görebilmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza dâhil edilme ve dışlanma kriterlerine uygun 30 hemiplejik hasta alındı. Tüm hastalar araştırmanın başlangıcında; Brunnstrom ile motor iyileşme seviyesi, Modifiye Ashworth Skalası ile spastisite, Fugl Meyer Motor Değerlendirme Ölçeği ile sensorimotor iyileşme seviyesi ve Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği ile günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlık düzeyi değerlendirildi. Sonrasında hastalar bir gün arayla omuz askılı ve askısız olacak şekilde; Berg Denge Ölçeği, Tinetti Denge ve Yürüme Testi, Fonksiyonel Uzanma Testi, Rivermead Görsel Yürüme Değerlendirmesi, Zamanlı Kalk ve Yürü Testi, 10 Metre Yürüme Testi, 6 Dakika Yürüme Testi, Pudralı Zeminde Yürüme Testi, kadans ölçümü ve Sayısal Ağrı Ölçeği ile değerlendirildi. Bulgular: Yapılan değerlendirmeler sonrasında Berg Denge Ölçeği, Tinetti Denge ve Yürüme Testi, Fonksiyonel Uzanma Testi, Rivermead Görsel Yürüme Değerlendirmesi, Zamanlı Kalk ve Yürü Testi, 6 Dakika Yürüme Testi ve Pudralı Zeminde Yürüme Testi'nin alt parametresi olan çift adım uzunluğu askılı ölçümler lehine istatistiksel olarak anlamlı sonuçlandı (p0,05). 10 Metre Yürüme Testi ve Pudralı Zeminde Yürüme Testi'nin alt parametresi olan hemiplejik taraf adım uzunluğu ise askısız ölçümler lehine istatistiksel olarak anlamlı sonuçlandı. Sonuç: Hemiplejik hastalarda omuz askısı kullanımı dengeyi olumlu yönde etkilediği gösterildi. Ayrıca mobiliteye katkıda bulunup yürüme enduransını ve fonksiyonel yürüme kapasitesini arttırdığı saptandı. Omuz askısının bu becerilere katkısı dolayısıyla düşme riskini de azalttığı söylenebilir. Bunların yanı sıra omuz askılı ölçümlerde yürüme hızında iyileşme gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Shoulder Orthoses Used in Hemiplegic Patients on Balance and Gait Aim: In this study, it was aimed to see the effect of the shoulder orthoses used on the balance and gait in hemiplegic patients who had a stroke. Materials and Methods: Thirty hemiplegic patients who met the inclusion and exclusion criteria were included in our study. All patients at the beginning of the study; The level of motor recovery was evaluated with Brunnstrom in terms of spasticity with the Modified Ashworth scale, the level of sensorimotor improvement with the Fugl Meyer Motor Evaluation Scale and the level of independence in daily living activities with the Functional Independence Scale. Afterwards, the patients were evaluated using the Berg Balance Scale, Tinetti Balance and Gait Test, Functional Reach Test, Rivermead Visual Gait Assessment, The Timed Up and Go Test, 10 Meter Walk Test, 6 Minute Walk Test, The Walking Test on Powdery Ground, cadence measurement and Numerical Pain Scale with and without shoulder orthoses, one day apart.