İç hastalıkları kliniği genel dahiliye servisine yatırılan geriatrik hastaların demografik özellikleri, yatırılma nedenleri ve hastanede yatış süreçlerinin incelenmesi
Investigation of demographic characteristics, processes and reasons of geriatric patients hospitalization in the university of health sciences antalya education and research hospital department of internal medicine general internal medicine clinic
  1. Tez No: 736141
  2. Yazar: DEMET AYDIN
  3. Danışmanlar: UZMAN FEYZİ BOSTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, iç hastalıkları, geriatrik hastalıklar, hastanede yatış süresi, yatış tanıları, Geriatrics, internal medicine, geriatric diseases, hospitalization, duration of hospitalization, diagnosis of hospitalization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Genel dahiliye kliniği, Türkiye'de yaşlı popülasyon içerisinde poliklinik ve yataklı servis hizmeti olarak başvuru ve yatış açısından en yoğun klinikler arasında gelmektedir. Türkiye'nin büyük şehirlerinden biri ve aynı zamanda turistik merkezi de olan Antalya yüksek yaşlı nüfusa sahiptir. Buna bağlı olarak son yıllarda Antalya'da yaşlı hastaların hastaneye yatış sayıları hızla artmaktadır. Hastaneye başvuruları ve yatışları azaltmak için yatışların altta yatan sebepleri arasında ilişkinin olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bu çalışma hospitalize edilen 65 yaş ve üstü hastaların genel dahiliye servisine yatış sebepleri ve altta yatan ilişkili faktörlere yönelik dağılımları incelemeyi amaçladık. Yöntem: Bu retrospektif kesitsel bir çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Dahiliye servisine 01 Ocak 2017- 31 Aralık 2019 tarihleri arasında yatırılan 65 yaş ve üstü 1236 hasta dahil edildi. Hastaların tıbbi kayıtlarından yaş, cinsiyet, aldığı tanılar, hastanede yatış süreleri, yatış için başvurduğu birimler, yatış süreçlerindeki durumları kaydedildi. Çalışmada uluslararası hastalıklar sınıflandırması-10 (ICD-10) 'na göre kodlanan hastaneye yatış nedenleri ve tanıları kullanıldı. Yatışların yaş, cinsiyet, hastanede kalış süreleri, kalış süreçleri ve tanı dağılımı ile bunların birbirleriyle olan ilişkileri incelendi. Elde edilen veriler uygun istatistik yöntemler ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 65 yaş ve üstü toplam 1236 hastanın yaş ortalaması 77,12±7,65 yıl olarak hesaplandı. Hastaların %53'ü kadın ve %47'si erkekti. Hastanede yatış süresi medyan 7 gün olarak hesaplandı. Hastaların yatış tanılarına göre dağılımlarına bakıldığında ilk 3 sırada akut böbrek yetmezliği (%14,4) , hiponatremi (%8,2) ve safra yolu taşı (%4,8) vardı. Hastaların servis çıkış durumlarında ilk sırada taburculuk (%76,1) olduğu belirlendi. Sonuç: Çalışmada incelenen geriatrik hastalarda hastaneye yatış en sık nefrolojik hastalıklar ile ilişkili olup hastalar en çok akut böbrek yetmezliği tanısı almıştır. Sağlık hizmetlerinin planlanması, geriatrik hastalarda primer koruma geriatrik popülasyonun hastane başvurularını, mortalite ve morbiditesini azaltmada önemli bir adımdır.
Özet (Çeviri)
Aim: General internal medicine clinic is the most intensive clinics in terms of admission and hospitalization as outpatient clinic and inpatient service among the elderly population in Turkey. Antalya, one of Turkey's largest cities and also a touristic center, has a high elderly population. Accordingly, the number of hospitalizations of elderly patients in Antalya has been increasing rapidly in recent years. In order to reduce hospital admissions and hospitalizations, it is necessary to determine whether there is a relationship between the underlying causes of hospitalizations. In this study, we aimed to examine the reasons for hospitalization in the general internal medicine service of patients aged 65 and over and the distribution of underlying related factors. Material and Method: In this retrospective, cross-sectional study, 1236 patients aged 65 and over who were hospitalized to The University of Health Sciences Antalya Education and Research Hospital Department of Internal Medicine between 01 January 2017 and 31 December 2019 were included. From the medical records of the patients; age, gender, diagnoses, duration of hospitalization, units to which they applied for hospitalization, and their status during the hospitalization were recorded. In the study, the reasons for hospitalization and diagnoses coded according to the International Classification of Diseases-10 (ICD-10) were used. The distribution of age, gender, duration of hospitalisation, admission complaint and diagnosis of patients and their relations with each other were examined. The obtained data were analyzed with appropriate statistical methods. Results: The mean age of 1236 patients aged 65 and over was calculated as 77.12±7 years. 53% of the patients were female and 47% were male. The median length of stay in hospital is calculated as 7 days. According to the diagnoses of the patients, they have hyponatremia (8.2%) and gallstones (4.8%). It was determined that 76.1% of the patients were discharged in the first row at the service exit. Conclusion: In the geriatric patients examined in the study, hospitalization was most frequently associated with nephrological diseases, and patients were mostly diagnosed with acute renal failure. Planning of health services, primary prevention in geriatric patients is an important step in reducing hospital admissions, mortality and morbidity of the geriatric population.