Evre I-III opere mide kanserinde histopatolojik özelliklerin ve tümörü infiltre eden lenfositlerin sağkalım açısından prognostik ve prediktif öneminin değerlendirilmesi
- Tez No: 736144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: İmmünskor, mide kanseri, tümörü infiltre eden lenfositler (TİL), Gastric cancer, immunoscore, tumor infiltrating lypmhocytes (TIL)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Mide kanseri tüm dünyada önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir. Bugüne dek yapılan çalışmalarda mide kanserinde histopatolojik özelliklerinin ve tümörü infiltre eden lenfositlerin belirlenmesinin prognoz tayininde kullanılabileceği gösterilmiştir. Çalışmamızda evre I-III opere mide kanserinde tanı anında histopatolojik özelliklerin ve tümörü infiltre eden lenfositlerin saptanması ile hem genel sağkalımın, hem de hastalıksız sağkalımın öngörülebilmesini ve aynı zamanda bu patolojik belirteçlerin tedavi yanıtına etkisini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza S.B.Ü. Haydarpaşa Numune SUAM' nde evre I-III mide kanseri tanısı alan, opere edilen ve onkoloji polikliniğinden takipli hastalar dahil edildi. Bu hastaların patoloji arşivindeki parafin bloklarından tümörün merkezini ve invazif sınırını içeren uygun kesitler alındıktan sonra histopatolojik özellikler ve tümörü infiltre eden lenfositler incelendi. PD-1+, PD-L1+, CD3+ ve CD8+ T lenfositlerin sayımı yapıldı. Hem tümörün merkezinde hem de invazif sınırında ayrı ayrı yoğunlukları belirlendi. Daha sonra bu hastaların onkoloji polikliniğindeki dosyaları incelendi. 3 yıllık takiplerinde hastaların genel sağkalım, hastalıksız sağkalım ve verilen tedaviye yanıtları ile histopatolojik özelliklerin ve tümörü infiltre eden lenfositlerin ilişkisi analiz edildi. Sonuç olarak elde edilen patolojik verilerin evre I-III opere mide kanserinde prognostik ve prediktif önemi değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ve cinsiyet dağılımı mide kanserinin genel özellikleri ile uyumluydu. CD3, CD8, PD-1 ve PD-L1 in tümörün merkezinde veya invazif marjinindeki infiltrasyon oranları ile sağkalım arasında anlamlı ilişki bulunamadı. Sadece PD-L1 infiltrasyonunun düşük yoğunlukta olmasının sağkalımı olumlu yönde etkilediği görüldü. İmmün hücrelerin ikili, üçlü ve dörtlü kombinasyonları ile oluşturulan immünskorlardan; CD3+PD-1 ve CD3+CD8+PD-L1 immünskorlar ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptandı. Tümörü infiltre eden lenfositler ile tedavi yanıtı arasında korelasyon saptanmadı. Sonuç: Toplam 95 hasta ile yapılan bu çalışmada tümörü infiltre eden lenfositlerden CD3+PD-1 ve CD3+CD8+PD-L1 kombinasyonlarının prognostik değeri olduğu gösterildi. İmmünskor ile evre birlikte değerlendirildiğinde; evrenin azalmasının ve immünskorun yükselmesinin sağkalımı pozitif yönde etkilediği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: Gastric cancer is a cause of morbidity and mortality all over the world. In studies conducted to date, it has been shown that histopathological features and detection of tumor infiltrating lymphocytes can be used in the determination of prognosis in gastric cancer. In our study, we aimed to gather information about predicting both overall survival and disease-free survival by detecting histopathological features and tumor-infiltrating lymphocytes at the time of diagnosis in stage I-III operated gastric cancer, as well as determining the effects of these pathological markers on the treatment response. Materials and Methods: Patients diagnosed with stage I-III gastric cancer in S. B. Ü. Haydarpaşa Numune SUAM, operated on and followed up in the oncology outpatient clinic were included in our study. After taking appropriate sections containing the center and invasive margin of the tumor from the paraffin blocks in the pathology archive of these patients, histopathological features and lymphocytes infiltrating the tumor were examined. CD3+, CD8+, PD-1+ and PD-L1+ T lymphocytes were counted. Their separate densities were determined both in the center of the tumor and at the invasive margin. Then, the files of the patients in the oncology outpatient clinic were reviewed. The relationship between histopathological features, tumor infiltrating lymphocytes and overall survival, disease-free survival, response to treatment were analyzed in the 3-year follow-up of the patients. As a result, the prognostic and predictive significance of the pathological data obtained in stage I-III operated gastric cancer was evaluated. Results: The age and gender distribution of the patients were compatible with the general characteristics of gastric cancer. No significant correlation was found between the infiltration rates of CD3, CD8, PD-1 and PD-L1 at the center or invasive margin of the tumor and survival. It was observed that only the low intensity of PDL1 infiltration had a positive effect on survival. Immunoscores formed by double, triple and quadruple combinations of immune cells; a significant correlation was found between CD3+PD-1 and CD3+CD8+PD-L1 immunoscores and survival. There was no correlation between tumor infiltrating lymphocytes and treatment response. Conclusion: In this study which was conducted with a total of 95 patients, it was shown that CD3+PD-1 and CD3+CD8+PD-L1 combinations from tumor infiltrating lymphocytes have prognostic value. When the immunoscore and the stage are evaluated together; it was determined that the decrease in the stage and the increase in the immunoscore affected the survival positively.