Endoskopi yapılan çocuk hastalarda saptanan peptik ülser olgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of peptic ulcer cases in pediatric patients undergoing endoscopy
- Tez No: 736174
 - Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN UNCUOĞLU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Çocuk Hastalıkları, Gastroenteroloji, Endoskopi, Peptik Ülser
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmada endoskopi yapılan çocuk hastalara konulan peptik ülser tanısını etkileyen özelliklerin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda 01 Ocak 2015 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapılan 0-18 yaş aralığındaki olguların dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Olguların (n=816) %60,5'i kızdı ve yaş ortancası 11,8 (minimum – maksimum: 0,3 – 18,2) yıldı. Olguların %8,8'sinde (n = 72) gastroduodenal ülser (GDÜ) saptandı. En sık GDÜ yeri %66,7 bulbus ve %22,2 antrumdu. Kanama ile prezente olan GDÜ sıklığı %68,1 antral nodularite sıklığı %38,9, erozyon sıklığı %2,8'di. GDÜ saptanan olguların %15,3'ünde son bir hafta içerisinde nonsteroid anti-inflamatuar ilaç kullanım öyküsü, %4,2'sinde enfeksiyon öyküsü, %15,3'ünde ailede peptik hastalık öyküsü vardı. İşlemlerin %96,8'inde biyopsi alındı, %55,9'unda biyopside H. pilori saptandı. GDÜ olgularından alınan biyopsi sonucunda H. pilori (+) saptananlar arasında yaş ve antral nodülarite görülme sıklığı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazlaydı (sırasıyla, p = 0,001, p = 0,008). Sonuç: Endoskopi endikasyonu olan yaklaşık her 11 pediyatrik olgunun 1'inde GDÜ saptandı. GDÜ saptanan olgulardan alınan biyopsilerin yarısından fazlasında H. pilori (+) olduğu görüldü. GDÜ'lü ve biyopsi sonucunda H. pilori saptanan olguların yaşı ve antral nodülarite görülme sıklığı daha fazlaydı. Bu konuda yapılacak çok merkezli ve prospektif çalışmalarla çocuklarda GDÜ gelişimi ve H. pilori pozitifliği ile ilişkili risk faktörleri ve sonuçları, ayrıca H. pilori veya NSAİİ kullanımı ile ilişkili olmayan peptik ülser hastalığına ilişkin özellikler daha detaylı olarak ortaya konabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the features affecting the diagnosis of peptic ulcer in pediatric patients who underwent endoscopy. Method: In this study, the files of cases aged 0-18 years, who underwent gastrointestinal endoscopy between January 01, 2015 and December 31, 2019 in Kocaeli University Research and Practice Hospital, Department of Pediatric Gastroenterology, were retrospectively analyzed. Results. 60.5% of the cases (n=816) were girls and the median age was 11.8 (minimum - maximum: 0.3 - 18.2) years. Gastroduodenal ulcer (GDU) was detected in 8.8% (n = 72) of the cases. The most common GDU locations were the bulb in 66.7% and the antrum in 22.2%. The frequency of GDU presenting with bleeding was 68.1%, the frequency of antral nodularity was 38.9%, and the frequency of erosion was 2.8%. 15.3% of the cases with GDU had a history of nonsteroidal anti-inflammatory drug use in the last week, 4.2% had a history of infection, and 15.3% had a family history o peptic disease. Biopsy was taken in 96.8% of the procedures and H. pylori was detected in 55.9%. Age and incidence of antral nodularity were statistically significantly higher among those with H. pylori (+) detected as a result of biopsy obtained from GDU cases (respectively, p = 0.001, p = 0.008). Conclusion. GDU was detected in approximately 1 of every 11 pediatric cases with endoscopy indication. H. pylori (+) was found in more than half of the biopsies taken from cases with GDU. The age and frequency of antral nodularity were higher in patients with GDU who were found to have H. pylori as a result of biopsy. Multicenter and prospective studies on this subject can reveal the risk factors and results associated with the development of GDU and H. pylori positivity, and the clinical features of non-H. pylori and non-nonsteroidal anti-inflammatory drug ulcers in more detail. Keywords. Pediatric Diseases, Gastroenterology, Endoscopy, Peptic Ulcer