Hirschsprung hastalığında kliniğimizde uygulanan ameliyat yöntemleri ve kullanılan tekniğe göre enterokolit görülme sıklığının karşılaştırılması
Comparison of the frequency of enterocolitis according to the surgery methods used in our clinic for thetreatment hirschsprung disease
- Tez No: 736214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALPER AKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Hirschsprung hastalığı, Enterokolit, Kabızlık, Pull through, Hirschsprung's disease, Constipation, Enterocolitis, Pull through
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Hirschsprung hastalığının cerrahi tedavisinde son yıllar birçok farklı yöntem uygulanmaktadır. Çalışmamızda kliniğimizde HH tedavisinde uyguladığımız iki yöntem olan Duhamel ile Transanal endorektal pull through (TERPT) tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının incelenerek enterokolit görülme sıklığının karşılaştırılması ve elde edilen verilerin literatür ışığında analizi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2011-2021 yılları arasında HH nedeni ile takip edilen ve düzeltici ameliyatı yapılan hastaların dosyaları incelendi. Ameliyat öncesi hastaların bilgileri retrospektif taranarak elde edildi. Hastaların postoperatif dönemde barsak fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacı ile polikliniğe çağırıldı. Polikliniğe gelemeyen hastaların bilgileri yakınları ile telefonda görüşerek elde edildi. Bulgular: HH nedeni ile kliniğimizde tedavi edilen 82 olgunun %76,2 sini erkek (n=65), %23,8 ini kız (n=17) olgular oluşturmaktadır. Başvuru yaşı ortalaması 3 aydır. Kliniğimizde en sık uygulanan cerrahi yöntem Duhamel olup n= 61 (%74,3) hastaya, TERPT, 21 (%25,7) hastaya uygulandı. Çıkarılan barsak uzunluğu TERPT uygulanan hastalarda ortalama 15 cm, Duhamel uygulanan hastalarda 25 cm olarak tespit edildi. Postoperatif uzun dönem takibinde Duhamel ameliyatı uygulanan hastalarda %55 (n=34), TERPT uygulanan hastalarada %47 (n=10) oranında kabızlık görüldü. Duhamel operasyonu uygulanan hastaların % 41.1(n=25) inde enterokolit görüldü. Bu oran TERPT operasyonu uygulanan hastalarda %14,3 (n=3) olarak saptandı. İstatistiksel olarak uzun dönem takip sonuçlarında iki grup arasında anlamlı fark görülmedi. Sonuçlar: Çalışmamızda sık uyguladığımız iki yöntem olan Duhamel ve TERPT tekniklerini uzun dönem takip sonuçlarında barsak fonksiyonlarının değerlendirilmesinde anlamlı bir fark saptanmamıştır. İstisnai olarak postoperatif dönemde kabızlık sorunu yaşayan Duhamel uygulanan hastaların enterokolit geçirme insidansı TERPT uygulanan hastalara göre daha yüksek tespit edildi. İstatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In recent years, multiple different techniques have been applied in the surgical treatment of Hirschsprung's disease. Our study was aimed to compare the incidence of enterocolitis by examining the long-term results of Duhamel and Trans-anal endorectal pull-through (TERPT) techniques, which are the two techniques used in the treatment of Hirschsprung's disease in our clinic, and to analyze the obtained data in the light of the literature. Material and Method: The files of the patients who were followed up for Hirschsprung's disease and underwent corrective surgery in Department of Pediatric Surgery of Kocaeli University's Faculty of Medicine between 2011 and 2021 were reviewed. Preoperative data of the patients were obtained by retrospective scanning. The patients were called to the outpatient clinic for the evaluation of bowel functions in the postoperative period. The information of the patients who could not come to the outpatient clinic was obtained by interviewing their relatives on the phone. Results: 76.2% of the 82 cases treated in our clinic due to Hirschsprung's disease were male (n=65), 23.8% were female (n=17). The average age of the patients during admission was 3 months. The most common surgical technique in our clinic was Duhamel, applied to 61 (74.3%) patients, and TERPT technique was applied to 21 (25.7%) patients. The mean length of the removed bowel was 15 cm in patients who underwent TERPT technique, and 25 cm in patients who underwent Duhamel technique. In the long-term postoperative follow-up, constipation was observed in 55% (n=34) of patients who underwent Duhamel technique and in 47% (n=10) of patients who underwent TERPT technique. Enterocolitis was observed in 41.1% (n=25) of the patients who underwent Duhamel technique and in 14.3% (n=3) of the patients who underwent TERPT technique. Statistically, there was no significant difference between the two groups in the long-term follow-up results. Conclusion: in our study, no significant difference was found in the evaluation of bowel functions in the long-term follow-up results of Duhamel and TERPT techniques, which are the two techniques that we use frequently. The incidence of enterocolitis was found to be higher in patients who underwent Duhamel technique, who exceptionally had constipation problems in the postoperative period, compared to patients who underwent TERPT technique. It was considered statistically significant.