CdM (S, Se, Te) bimetalik kuantum nokta yapıların sentezi ve foto-elektrokimyasal glikoz elektrooksitlenme uygulamaları
Synthesis of CdM (S, Se, Te) bimetalic quantum point structures and photo-electrochemical glucose electrooxidation applications
- Tez No: 736340
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL DEMİR KIVRAK, PROF. DR. NAHİT AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Farklı destek malzemeler, Fotoelektrokimyasal, Glikoz, Hidrojen peroksit, Different support materials, Photoelectrochemical, Glucose, Hydrogen peroxide
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmada, TiO2-destekli Cd ve Cd-M (S, Se, Te) katalizörleri fotoelektrokimyasal glikoz elektrooksitlenme aktivitelerini incelemek için ıslak emdirme yöntemi ile hazırlanmıştır. Fotoelektrokimyasal glikoz elektrooksitlenmeye karşı CV ölçümleri ile en iyi aktiviteyi sağlayan indirgeme sıcaklığı (400 oC) ve Cd/TiO2 (%0.1) miktarı belirlendi. Daha sonra alaşım %0.1 CdM (S, Se, Te)/TiO2 bimetalik katalizörler farklı atom oranlarda ıslak emdirme yöntemi ile hazırlandı. Bu katalizörler ileri yüzey analitiksel yöntemler ile karakterize edildi. Ayrıca, fotoelektrokimyasal glikoz elektrooksitlenme ölçümleri döngüsel voltametri, kronoamperometri ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi analizleri ile yapıldı. Bu ölçümler karanlıkta ve UV aydınlatma altında yapıldı. CV sonuçlarına göre %0.1 Cd/TiO2, %0.1 CdTe(50-50)/TiO2, %0.1 CdSe(50-50)/TiO2 ve %0.1 CdS(50-50)/TiO2 katalizörlerin hem karanlıkta hemde UV aydınlatma altında en iyi foto-katalitik glikoz elektrooksitlenme aktivitesi sergilemişlerdir. Her iki ölçümde de %0.1 CdTe(50-50)/TiO2 katalizörü en iyi fotokatalitik glikoz elektrooksitlenme aktivitesi sergilemiştir. Ayrıca, %0.1 CdTe(70-30)/TiO2 katalizörü diğer katalizörlere kıyasla en iyi fotokatalitik hidrojen peroksit elektrooksitlenme aktivitesi sergilemiştir. CdTe alaşımı farklı karbon destek malzemeleri ile sodyum borhidrür indirgeme yöntemi ile hazırlanarak %0.1 CdTe/CNT katalizörü diğer karbon destekli katalizörlere kıyasla en iyi fotokatalitik glikoz elektrooksitlenme aktivitesi sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, TiO2-supported Cd and Cd-M (S, Se, Te) catalysts were prepared by the wet impregnation method to examine the photoelectrochemical glucose electrooxidation activities. The reduction temperature (400 oC) and the amount of Cd/TiO2 (0.1%), which provided the best activity, were determined by CV measurements against photoelectrochemical glucose electrooxidation. Afterwards, the 0.1% CdM(S, Se, Te)/TiO2 alloy bimetallic catalysts was prepared by the wet impregnation method with different atomic ratios. These catalysts were characterized by advanced surface analytical methods. In addition, photoelectrochemical glucose electrooxidation measurements were performed by cyclic voltammetry, chronoamperometry, and electrochemical impedance spectroscopy analyses. These measurements were made in the dark and under UV illumination. According to CV results, 0.1% Cd/TiO2, 0.1% CdTe(50-50)/TiO2, 0.1% CdSe(50-50)/TiO2 ve 0.1% CdS(50-50)/TiO2 catalysts exhibited the best photocatalytic glucose electrooxidation activity both in the dark and under UV illumination. In both measurements, 0.1% CdTe(50-50)/TiO2 catalyst exhibited the best photocatalytic glucose electrooxidation activity. Furthermore, 0.1% CdTe(70-30)/TiO2 catalyst exhibited the best photocatalytic hydrogen peroxide electrooxidation activity compared to other catalysts. CdTe alloy was prepared by sodium borohydride reduction method with different carbon support materials, and 0.1% CdTe/CNT catalyst exhibited the best photocatalytic glucose electrooxidation activity compared to other carbon-supported catalysts.