Fibromiyalji sendromlu hastalarda vitamin D düzeyinin kinezyofobi ve yorgunluk üzerine etkisi
The relationship between vitamin D level and kinesiophobia and fatigue in patients with fibromyalgia
  1. Tez No: 736385
  2. Yazar: MUHAMMED KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN AKGÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: FMS, vitamin D, kinezyofobi, yorgunluk, yaşam kalitesi, FMS, vitamin D, kinesiophobia, fatigue, quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı; Fibromiyalji sendromlu (FMS) hastalarda vitamin D düzeyinin kinezyofobi ve yorgunluk üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya 20-60 yaş arası, 50 FMS tanılı hasta ve 50 kontrol hastası alındı.Hastaların ağrısı Vizüel analog skalası (VAS), fonksiyonel durumu Fibromiyalji etki anketi (FEA), yorgunlukları Yorgunluk şiddet ölçeği (YŞÖ), kinezyofobisi Tampa kinezyofobi ölçeği (TKÖ) ve yaşam kalitesi Short Form-36 (SF-36) ile değerlendirildi. Hastaların rutin kontrolleri için bakılan tam kan sayımı, kan sedimentasyon değerleri, serum C-reaktif protein (CRP), romatoid faktör (RF), karaciğer fonksiyon testlerinden; alanin transaminaz (ALT) ve aspartat transaminaz (AST), kreatin kinaz (CK), kreatinin, parathormon (PTH), tiroid stimulan hormon (TSH) ve D vitamini tetkikleri yapıldı. Fibromiyalji sendromlu hastalar ile kontrol hastaları arasında demografik özellikler açısından anlamlı bir fark yoktu. Klinik parametreler karşılaştırıldığında, FMS hastalarında FEA, VAS ve YŞÖ skorları kontrollere göre anlamlı olarak yüksekti (p0.05).Fibromiyalji sendromlu hasta grubunda vitamin D ile bakılan klinik ölçekler arasında istatistiksel açıdan anlamlı parametre saptanmadı (p>0,05). Düşük plazma vitamin D seviyeleri FMS'deki kinezyofobiye katkıda bulunabilir. FMS'li hastaları değerlendirilirken klinisyen tedaviye dirençli FMS hastalarında plazma vitamin D seviyeleri ölçülmeli, ayrıca kinezyofobiyi dikkate almalı ve kinezyofobinin önemi ile tedavi stratejileri hakkında hastaları bilgilendirmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; to investigate the effect of vitamin D level on kinesiophobia and fatigue in patients with fibromyalgia syndrome (FMS). 50 patients with FMS and 50 control patients aged 20-60 years were included in the study. The patient's pain was evaluated with the Visual Analogue Scale (VAS), their functional status was evaluated with the Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), their fatigue was evaluated with the Fatigue Severity Scale (FSS), kinesiophobia was evaluated with the Tampa kinesiophobia scale (TKS), and the quality of life was evaluated with the Short Form-36 (SF-36). From the complete blood count, blood sedimentation values, serum C-reactive protein (CRP), rheumatoid factor (RF), liver function tests for routine controls of the patients; Alanine transaminase (ALT) and aspartate transaminase (AST), creatine kinase (CK), creatinine, parathormone (PTH), thyroid stimulating hormone (TSH) and vitamin D tests were performed. There was no significant difference in demographic characteristics between patients with fibromyalgia syndrome and control patients. When the clinical parameters were compared, the FIQ, VAS and FSS scores of the FMS patients were significantly higher than the controls (p0.05). No statistically significant parameter was found between clinical scales measured with vitamin D in the patient group with fibromyalgia syndrome (p>0.05). Low plasma vitamin D levels may contribute to kinesiophobia in FMS. When evaluating patients with FMS, the clinician should measure plasma vitamin D levels in patients with treatment-resistant FMS, also consider kinesiophobia and inform patients about the importance of kinesiophobia and treatment strategies.