Çocuklarda iyi oluş: Anne baba tutumu ve bilinçli farkındalığın rolü
Well-being children: Parental attitudes and the role of mindfulness
  1. Tez No: 736386
  2. Yazar: HATİCE ZEHRA TOHUMCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Well-being, parental attitude, responsibility and acceptance, authority and supervision, mindfulness, child
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, anne-baba tutumu ve bilinçli farkındalığın çocuklarda iyi oluşu ne ölçüde yordadığını incelemektir. Araştırmaya 357 ortaokul öğrencisi (198 kız, 159 erkek) katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Stirling Çocuklar İçin Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Anne Baba Tutum Ölçeği, Çocuk ve Ergenler İçin Bilinçlilik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında kişisel bilgi formunda yer alan demografik değişkenleri (cinsiyet, yaş, anne-baba öğrenim durumu, ailedeki çocuk sayısı, doğum sırası, okul türü, anne baba birliktelik durumu) incelemek için bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü (one-way) ANOVA analizleri kullanılmıştır. Araştırmada bulunan iyi oluş, bilinçli farkındalık, anne-baba tutum alt boyutları olan sorumluluk ve kabul ile otorite ve denetleme değişkenleri arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Ardından araştırmanın asıl amacına yönelik anne-baba tutumu ve bilinçli farkındalığın iyi oluşu yordamadaki rolü Çoklu Regresyon Analizi ile test edilmiştir. Elde edilen bulgular, anne-baba tutumunun alt boyutu olan sorumluluk ve kabul ile bilinçli farkındalığın iyi oluşu anlamlı bir şekilde yordadığını göstermiştir. Bu iki değişken birlikte toplam varyansın %29'unu açıklamaktadır. Ayrıca sorumluluk ve kabul değişkenin bilinçli farkındalığa göre daha güçlü bir yordayıcı olduğu bulunmuştur. Araştırma sonuçları ilgili alanyazında tartışılarak ileride yapılacak araştırmalar ve uygulamalar için önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kavramlar: İyi oluş, anne baba tutumu, sorumluluk ve kabul, otorite ve denetleme, bilinçli farkındalık, çocuk.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine parental attitudes and mindful awareness predict level of well-being in children. 357 secondary school students (198 girls, 159 boys) participated in the research. Personal Information Form, Stirling Emotional and Psychological Well-Being Scale for Children, Parental Attitude Scale, and Consciousness Scale for Children and Adolescents were used as data collection tools. In this research, independent groups t-test and one-way ANOVA were used to examine the demographic variables (gender, age, educational status of parents, number of children in the family, birth order, school type, parental coexistence) in the demographic information form. Pearson correlation analysis was used to examine the relationship between the variables of well-being, mindfulness, parental attitude sub-dimensions, responsibility and acceptance, and authority and supervision. The role of parental attitudes and mindfulness in predicting well-being was tested with Multiple Regression Analysis for the main purpose of the research. The findings showed that responsibility and acceptance from parental attitudes and mindful awareness significantly predicted well-being. These two variables explained 29% of the total variance. It was also found that the variable of responsibility and acceptance was a stronger predictor than mindfulness. The results of the research were discussed in the related literature and suggestions were made for further studies.