Bir ortaokul matematik öğretmeninin fark etme becerisinin öğretim uygulamalarına yansımaları
The reflections of a secondary mathematics teacher's notification skills on educational practices
- Tez No: 736527
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH ÖZDEMİR BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fark etme becerisi, matematiği öğretme bilgisi, alan ölçme, mesleki gelişim, Teacher noticing, knowledge of teaching mathematics, measuring area, professional development
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı bir ortaokul matematik öğretmeninin öğrenci düşünmesini fark etme becerisinin alan ölçme konusundaki öğretim uygulamalarına yansımasını incelemektir. Yöntem: Çalışma eylem araştırması deseninde yürütülmüştür. Katılımcılar bir ortaokul matematik öğretmeni ile 6. sınıfta öğrenim gören 9'u kız 6'sı erkek olmak üzere toplam 15 öğrencidir. Çalışma 2020/2021 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde bir devlet ortaokulunda gerçekleştirilmiştir. Çalışma verilerini alan ölçme konusuna yönelik 3 hafta boyunca video kayıt altına alınan 15 ders saatini kapsayan öğretim uygulaması ve bu uygulamalar sonrasında gerçekleştirilen ders analizi günlükleri oluşturmaktadır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz etmiştir. Bulgular: Elde edilen verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgular“öğrenci düşünmelerine yer verme”,“öğrenci düşünmelerini sorgulama”,“öğretmenin aceleci davrandığı durumlar”olmak üzere üç tema altında ele alınmıştır. Sonuçlar: Öğretmen ders video kayıtları sayesinde kendi öğretimini tekrarlı bir şekilde izleme ve sorgulama imkanına sahip olmuştur. Ders video kayıtlarını izlerken yeterince irdelemediği öğrenci düşünmeleri üzerinde tekrar durmuştur. Zamanla öğretmenin sorgulama becerisinde gelişme olmuş ve ders anında öğrenci düşünmelerini daha çok açığa çıkarmaya çalışmıştır. Öğretmen alan ölçme konusunda öğrencilerin yaşadıkları bazı öğrenme güçlüklerini fark etmiş ve bu güçlüklere çözüm önerisi sunmuştur. Öğretmen gelecek öğretimlerini edindiği tecrübeler doğrultusunda şekillendirmiştir. Bu araştırma ile öğretmenin sorgulama ve fark etme becerisinde gelişme olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the reflection of a secondary school mathematics teacher's ability to recognize student thinking on teaching practices in field measurement. Method: The study was carried out in the action research pattern. The participants are a secondary school mathematics teacher and a total of 15 students, 9 girls and 6 boys, studying in the 6th grade. The study was carried out in a public secondary school in the spring term of the 2020/2021 academic year. The teaching practice covering 15 course hours, which was video-recorded for 3 weeks, for the measurement subject that takes the study data, and the course analysis logs carried out after these practices are created. The obtained data were analyzed by content analysis method. Findings: The findings obtained as a result of the analysis of the data obtained were discussed under three themes:“involving student thinking”,“questioning student thinking”,“situations in which the teacher acts hastily”. Conclusions: Thanks to the video recordings of the lessons, the teacher had the opportunity to watch and question his own teaching repeatedly. While watching the lecture video recordings, he focused on the student's thoughts, which he did not examine sufficiently. Over time, the teacher's questioning skills improved and he tried to reveal more of the student's thinking during the lesson. The teacher noticed some of the learning difficulties experienced by the students in field measurement and offered solutions to these difficulties. The teacher has shaped his future teachings in line with his experiences. With this research, it is thought that there is an improvement in the questioning and noticing skills of the teacher.