Arı sütünün diş çekim soketinin iyileşmesine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of royal jelly on the healing of THE TOOTH extraction socket
  1. Tez No: 736557
  2. Yazar: GÜRKAN AĞYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUHEYB BİLGE
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş çekimi, arı sütü, iyileşme, Tooth extraction, royal jelly, healing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Arı sütünün ratlarda diş çekimi sonrası soket iyileşmesine olan etkilerinin klinik, histolojik ve radyolojik açıdan değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: 24 adet Wistar Albino ırkı, yetişkin dişi rat rastgele 4 gruba ayrıldı. 1. ve 2. grupta bulunan ratların sadece sol alt birinci molar dişleri çekildi. 3. ve 4. grupta bulunan ratlara 21 gün boyunca günde bir kez 100 mg/kg arı sütü oral gavaj yoluyla verildi ve ardından sol alt birinci molar dişleri çekildi. Diş çekimleri sonrası 1. ay ve 2. ayda sakrifikasyonlar yapılarak çekim soketinin yumuşak ve sert doku iyileşmesi klinik, radyolojik ve histolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Arı sütü verilen grupta 1. ayda mikro-BT sonuçlarına göre daha fazla kemik oluşumu gözlendi (p0.05). Histolojik incelemelerde 1. ayda sakrifiye edilen hayvanlar arasında arı sütü verilen grupta daha fazla kemik oluşumu gözlendi. Sonuç: Arı sütünün diş çekimi sonrası sert dokuda iyileşmeyi hızlandırıcı etkisi olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Purpose: Clinical, histological and radiological evaluation of the effects of royal jelly on socket healing after tooth extraction in rat mandible. Material and Method: 24 Wistar Albino adult female rats were randomly divided into 4 groups. Animals in group 1 and group 2, only left lower first molar teeth were extracted. Animals in group 3 and group 4 were given 100 mg/kg royal jelly once a day for 21 days by oral gavage and their left lower first molar teeth were extracted. Then, the healing of the extraction socket was evaluated clinically, radiologically and histologically by performing sacrifications in the 1st and 2nd months. Results: In the group given royal jelly, more bone formation was observed in the early period compared to the micro-CT results (p0.05) In histological examinations, more bone formation was observed in the group given royal jelly among the animals sacrificed in the 1st month. Conclusion: It was found that royal jelly has an accelerating effect on hard tissue healing after extraction socket.