0-18 yaş çocuğu olan ebeveynlerin tamamlayıcı ve alternatiftedavi kullanımı ile bütüncül tamamlayıcı ve alternatif tıbba karşıtutumlarının belirlenmesi
Determination of parents' attitudes to complementary andalternative medicine through complementary and alternative medicineusage
- Tez No: 736628
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE SEVAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, Çocuk, Bütünleyici, Tamamlayıcı alternatif tedavi, Tutum, Parent, Child, Integrative, Complementary alternative therapy, Attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç:Ebeveynlerin bütüncül tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerini kullanmaları ve tutumlarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Bir kamu ve üniversite hastanesinin çocuk acil, çocuk poliklinikleri ile toplumda araştırmayı kabul eden ebeveynler ile 01.03.2021-31.06.2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen tanımlayıcı tipte bir kesitsel çalışmadır. Araştırmaya 401 ebeveyn katılmış olup, veriler“Sosyodemografik Veri Formu”,“Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi Bilgi Formu”ve“Bütüncül Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbba Karşı Tutum Ölçeği”ile online olarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Ebeveynlerin %47.6'sı kendisi araştırarak tamamlayıcı alternatif tıbbı öğrendiğini ifade etmiş ve çocuklarında, %86.3 masaj, %84 bitkisel tedavi, %71.6 enerji şifası, %49.1 refleksoloji ve %42.1 taichiyi; %28.4 rahatlama, %27.2 koruma, %36.9 destek, %7.5 tedavi amaçlı kullandıkları belirlenmiştir. Daha geniş kapsamda ebeveynlerin;%55.4 ağrı, %40.9 bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, %38.7 öksürük, %28.9 kabızlık ve %26.4 ile kansızlık nedenleri ile kullanıldığı saptanmıştır. Ebeveynlerin bütüncül tamamlayıcı ve alternatif tıpa karşı tutumlarının orta düzeyin üzerinde olduğu görülmektedir. Kadınlarda ve yaş ile birlikte tutumun anlamlı düzeyde yükseldiği belirlenmiştir. Sonuç: Tamamlayıcı alternatif tıbbı ile ilgili bilgilerini farklı kaynaklardan elde eden ebeveynlerin bu yöntemleri çocuklarında kullandıkları ve tamamlayıcı alternatif tıbba karşı tutumlarının orta düzeyin üzerinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was carried out in order to determine the attitudes and use of holistic complementary and alternative medicine methods of parents. Method: This is a descriptive cross-sectional study conducted between 01.03.2021 and 31.06.2021 with the pediatric emergency, pediatric ou tpatient clinics of a public and university hospital, and the parents who accepted the research in the community. 401 parents participated in the study, and the data were obtained online with the“Sociodemographic Data Form”,“Complementary and Alternative Medicine Information Form”and“Attitude Scale towards Integrated Complementary and Alternative Medicine”. SPSS 22.0 statistical package program was used in the analysis of the data. Results: 47.6% of the parents stated that they learned complementary and alternative by doing research on their own. It was determined that they used 28.4% for relaxation, 27.2% for protection, 36.9% for support, and 7.5% for treatment. In a broader context, parents; It was determined that it was used for pain in 55.4%, strengthening the immune system in 40.9%, cough in 38.7%, constipation in 28.9%, and anemia in 26.4%. It is seen that the attitudes of the parents towards holistic complementary and alternative medicine are above the moderate level. It was determined that the attitude increased significantly in women and with age. Conclusion: It was determined that parents who obtained their information about complementary and alternative from different sources used these methods in their children and their attitudes towards complementary and alternative were above the moderate level.