Geri Dön

Representations of familial transgressions and moral injury in the novels of Daniel Defoe

Daniel Defoe romanlarındaki ailevi ihlal ve ahlaki zarar unsurunun temsilleri

  1. Tez No: 736749
  2. Yazar: FAHİME SERHATTI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARGARET JEANNE MARİE SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319

Özet

Daniel Defoe'nun kaleme aldığı romanlar, uzun yıllar boyunca on sekizinci yüzyılın din ahlakı romanları olarak incelenmiştir. Geleneksel çalışmalar, bu romanları günah hikâyeleri olarak görmekte ve anlatıcıların, günahları nedeniyle cezalandırıldıktan sonra tövbe edip fiziksel ve ruhsal kurtuluşa ulaşmak için izledikleri yolları araştırmaktadır. Bu araştırmalardan farklı olarak, bu tez, Defoenun yedi romanına ailevi yükümlülüklere ilişkin ihlal eylemlerinin geriye dönük birinci şahıs incelemesi olarak bakmak ve anlatıdaki zamansal ve üslupsal teknikler aracılığıyla kurgusal ahlaki yaralanmanın inşasını analiz etmek için edebî travma araştırmalarına yeni bir teorik çerçeve kullanır. Bu tez, Defoenun seçilmiş romanlarındaki temalar olarak evlat, ebeveyn ve evlilik ihlalleri ve bunların sonuçlarını araştırmak için Pedersonun ahlaki zarar modelini kullanmaktadır. Bu araştırmayı üç temel argüman yönlendirmektedir. İlk olarak, ahlaki zarar temasının kurmaca anlatıların kurgusunda sıklıkla ortaya çıktığını veya dar bir biçimde tanımlanmış travma kurgusu ile sınırlı olmadığını iddia ediyor. İkinci olarak, romanların analizi, her ihlal eyleminin bir ahlaki zarar hissi yaratmadığınını çünkü kişisel ahlaki değerlerin ve bu değerleri ihlal edenlerin bu eylemleri bağlamsallaştırma yeteneklerinin ahlaki zararın oluşmasında önemli rol oynadığı vurgulanmaktadır. Son olarak, edebi bir metnin temasının (örneğin Defoe'nun yinelenen ihlaller ve ahlaki zarar yaralanma teması) o metnin biçimi ve üslubu etkileyebilir (burada zamansal çarpıtmalar söz konusu olduğunda, genellikle belirli edebi mecazlarla desteklenir). Tematik ve metinsel analizinin bir sonucu olarak, bu tez, Defoenun romanlarında, anlatıcı-kahramanların utanç ve suçluluk duygusunu ve söz konusu duygularla başa çıkma yollarını temsil etmek adına zamansal yapıları doğrudan veya dolaylı olarak ustaca manipüle ettiğini savunmaktadır.

Özet (Çeviri)

Daniel Defoe's novels have long been studied as eighteenth-century novels of religious morality. These novels have frequently been seen as stories of sins, exploring the courses taken by the narrator-protagonists to repent and find physical and spiritual deliverance after being punished. Unlike these studies, this dissertation uses a recent theoretical framework in literary trauma studies to look at seven of Defoe's novels as first-person retrospective narrations of transgressions regarding familial obligations and to analyze the construction of fictional moral injury through stylistic techniques in the narrative. To do so, it uses Pederson's moral injury model to investigate filial, parental, and matrimonial transgressions and their ensuing moral injury. Three key arguments drive this research. Firstly, the theme of moral injury is not limited to recent narrative fiction, or to narrowly-defined trauma fiction. Secondly, a detailed analysis of these novels reveals that not every act of transgression causes moral injury because transgressors' personal moral values and abilities to contextualize these actions are principal factors in producing moral injury. Finally, the themes of literary texts (such as Defoe's recurring theme of transgressions and moral injury) can impact the form and style of that text (here in the case of temporal distortions, often supported by certain literary tropes). As a result of its thematic and textual analysis, this dissertation supports its arguments and reveals how the narrative structures in Defoe's novels are manipulated to represent these narrators' senses of shame and guilt and their ways of working through these feelings.

Benzer Tezler

  1. La problématique de l'espace et du temps dans l'écriture d'Assia Djebar et de Nedim Gürsel

    Assia Djebar'ın ve Nedim Gürsel'in yazınında zaman ve mekan sorunsalı

    CANSU GÜMÜŞTAŞ ŞEN

    Yüksek Lisans

    Fransızca

    Fransızca

    2014

    Fransız Dili ve EdebiyatıGalatasaray Üniversitesi

    Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SIDIKA SEZA YILANCIOĞLU

  2. 2000 sonrası bilim kurgu filmlerinde teknofobi ve nostalji

    Technophobia and nostalgia in the post-2000 science fiction films

    PINAR DÜNDAR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    İletişim BilimleriHacettepe Üniversitesi

    İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLA KARABAĞ

  3. Une etude sur le concept de negation dans le cadre de la critique Hegelinne de l'ironie romantique

    Hegel'in romantik ironi eleştirisi çerçevesinde olumsuzlama kavramı üzerine bir inceleme

    SEMA ÖZTEKİN

    Yüksek Lisans

    Fransızca

    Fransızca

    2024

    FelsefeGalatasaray Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT ÖKSÜZAN

  4. Delikli bir kent olarak İstanbul'a bakmak: Kentin müphem alanlarına dair bir araştırma

    Investigating Istanbul as a perforated city: A research on terrain vagues of the city

    MERVE KARADABAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FATMA ERKÖK

  5. Türkiyeli Kürtlerin etnik kimlik statülerinde yaşanan farklılaşmanın değer aktarım süreçleriyle olan ilişkisinin incelenmesi

    Investigation of ethnic identity status and value transformation processes of kurdish people in Turkey

    AYDIN BAYAD

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Psikolojiİstanbul Üniversitesi

    Psikoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEVİM CESUR