Ortaokul fen bilimleri dersinde etkileşimli elektronik kitap kullanımının öğrenci başarısına ve motivasyonuna etkisi
The effect of the usage of interactive electronic book on the student's achi̇evement and motivation in the middle school sci̇ence course
- Tez No: 736864
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÇAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli Elektronik Kitap, Fen Bilimleri Eğitimi, Öğrenci Akademik Başarısı, Motivasyon, Interactive Electronic Book, Science Education, Student Academic Success, Motivation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde klasik öğretim yöntemleri yerini modern öğretim yöntemlerine bırakırken aynı zamanda teknoloji kullanımının da arttığını görmekteyiz. Yapılan birçok çalışmada değişik eğitimsel teknolojik araç ve gereçlerin kullanımının öğrenci başarılarını ve motivasyonlarını olumlu düzeyde etkilediği ortaya konulmuştur. Bununla birlikte Etkileşimli Elektronik Kitap (EEK) tasarımının henüz Fen Bilimleri eğitiminde yeterince kullanılmadığı birçok okulda halen soyut fen kavramlarının klasik kitaplarla kazandırılmaya çalışıldığı görülmektedir. Değişik alanlarda tasarlanan Etkileşimli Elektronik Kitaplar yoluyla çok zengin içerikler zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde öğrencilerin hizmetine sunulmaktadır. Ülkemizde Fen Bilimleri dersi kazanımları boyutunda tasarlanmış henüz yeterince Etkileşimli Elektronik Kitapların olmadığı görülmektedir. Bu açıdan bu tez çalışması kapsamında öğrencilerin zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde konuları tekrar edebilecekleri, yeni bilgiler edinebilecekleri ve kendilerini değerlendirebilecekleri alternatif bir öğrenme kaynağı olarak Etkileşimli Elektronik Kitap tasarlanmıştır. Bu Elektronik Kitabın öğrencilerin başarılarını ve motivasyonlarını ne ölçüde etkileyebileceği araştırılmıştır. Araştırmada ''Ön Test – Son Test Kontrol Gruplu Yarı Deneysel Desen'' modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi İzmir ili Buca ilçesinde özel bir ortaokulda yedinci sınıfta öğrenim gören toplam 35 öğrenciden oluşmaktadır. Yansız atama yoluyla 18 öğrenciden oluşan sınıf deney grubu, 17 öğrenciden oluşan sınıf kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda derslerde işlenen yöntem ve tekniklerin yanı sıra Etkileşimli Elektronik Kitabın barındırıldığı web sayfası ziyaret edilerek oradaki etkinliklerin yapılması istenirken, kontrol grubunda öğrencilerden Fen Bilimleri dersi öğretim programının gerektirdiği çalışmaların yapılması istenmiştir. Bu tez çalışmasında öğrencilerin başarılarının ne ölçüde değiştiğini ortaya koymak amacıyla ''Güneş Sistemi ve Ötesi - Akademik Başarı Testi (GSÖBT)'' ve öğrencilerin motivasyonlarındaki değişikliği belirlemek üzere ''Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyon Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Akademik Başarı Testinde deney ve kontrol gruplarının puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Her iki grupta yer alan öğrencilerin Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyonları karşılaştırıldığında ise deney grubundaki öğrencilerin kontrol grubu öğrencilerine göre motivasyonlarının anlamlı derecede farklı olduğu tespit edilmiştir. Bu tez çalışmasından elde edilen sonuçlar, Etkileşimli Elektronik Kitapların Fen Bilimleri dersinin öğretiminde kullanımının öğrencilerin akademik başarılarını ve Fen Bilimleri dersine yönelik motivasyonlarını arttırdığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, while classical teaching methods have been replaced by modern teaching methods, we see that technology usage has also increased. Many studies have demonstrated that the use of different educational technological tools and equipments positively affects students' achievements and motivations. However, it is seen that in many schools where the Interactive Electronic Book (EEK) design has not been used sufficiently in science education, it is still trying to gain abstract science concepts with classical books. Through the Interactive Electronic Books designed in different fields, very rich content is offered to the students independently of time and space. In our country, it is seen that there are not enough Interactive Electronic Books designed for the Science course acquisitions. In this regard, within the scope of this thesis, as an alternative learning source where students can repeat topics, acquire new information and evaluate themselves independently of time and space, an interactive Electronic Book has been designed. It has been investigated to what extent this book may affect students' achievements and motivations. In the research,“Pre - Post-Test Control Group Semi-Experimental Pattern”model was used. The sample of the study consists of 35 students who study in a seventh grade in a private secondary school in the province of Buca in Izmir. The class of 18 students was determined as the experimental group, and the class of 17 students was determined as the control group by means of an independent appointment. In addition to the methods and techniques used in the classroom in the experimental group, the web page where the Interactive Electronic Book hosted is visited, and the activities in the control group are asked to carry out the studies required by the science curriculum. In this thesis, in order to determine the changes on the students' achievements;“Solar System and Beyond - Academic Achievement Test (GSÖBT)”and the changes on the students' motivation“Motivation Scale toward Science Learning”were used. According to the findings obtained in the research, a significant difference was found between the scores of the experimental and control groups in favor of the experimental group in the Academic Achievement Test. When both group students' scores of motivation toward science learning were compared, the experimental students' motivation was significantly different than the students in control group. The results obtained from this thesis study revealed that the use of Interactive Electronic Books in the teaching of Science course increases students' academic success and motivation towards Science course.