Okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davranışları ile okul aile bağlantısı arasındaki ilişki
The relationship between school principles' distributed leadership and school family connection
- Tez No: 736890
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dağıtımcı Liderlik, Okul-Aile Bağlantısı, Distributed Leadership, School-Family Connection
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davranışları ile okul-aile bağlantısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın evreni 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Zonguldak ili Merkez, Alaplı, Çaycuma, Devrek ve Ereğli ilçelerinde görev yapmakta olan ortaokul öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmada basit rastlantısal örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Katılımcı sayısının 310 öğretmen olduğu çalışma, ilişkisel tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Veri toplama aracı olarak“Dağıtımcı Liderlik Ölçeği (DLÖ)”ve“Okul-Aile Bağlantısı Ölçeği (OABÖ)”kullanılmıştır. Covid-19 salgını nedeniyle veriler elektronik formlar aracılığıyla toplanmaya başlamış, salgının seyrine göre basılı bir şekilde de öğretmenlere uygulanmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Verilerin araştırma sorularına göre analiz edilebilmesi için t-testi, ANOVA, Pearson korelasyonu ve basit doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davranışlarının yüksek düzeyde, okul-aile bağlantısının ise orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davranış düzeyi ve okul-aile bağlantısı düzeyinin cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, okulda çalışma süresi ve müdürüyle çalışma süresine göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davranışları ile okul-aile bağlantısı arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davranışları arttıkça okul-aile bağlantısının da arttığı ifade edilebilir. Araştırmada ayrıca okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davranışlarının okul-aile bağlantısını anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between the distributed leadership behaviors of school principals and the school-family connection according to teacher perceptions. The universe of the study consists of secondary school teachers working in Zonguldak province central district, Alaplı, Çaycuma, Devrek and Ereğli districts in the 2020-2021 academic year. Simple random sampling model was used in the study. The study, in which the number of participants was 310 teachers, is a descriptive research in the correlational survey model.“Distributed Leadership Scale”and“School-Family Connection Scale”were used as data collection tools. Due to the Covid-19 epidemic, data began to be collected through electronic forms and applied to teachers in printed form according to the course of the epidemic. The data collected in the study were analyzed with SPSS program. T-test, ANOVA, Pearson correlation and simple linear regression analyzes were used to analyze the data. According to the perceptions of the teachers, it was determined that the distributed leadership behaviors of the school principals were at a high level and the school-family connection was at a medium level. According to the perceptions of teachers, it was determined that the level of distributed leadership behavior and school-family connection level of school principals did not differ according to gender, professional seniority, education level, working time in school and working time with the principal. In the study, it was concluded that there was a medium positive and significant relationship between the distributed leadership behaviors of school principals and the school-family connection according to teacher perceptions. Accordingly, it can be stated that as the distributed leadership behaviors of school principals increase, the school-family connection also increases. In the study, it was also found that the distributed leadership behaviors of school principals significantly predicted school-family connection.