Okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davranışları ile öğretmenlerin farklılaştırılmış öğretim uygulamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Öğretmen failliğinin aracı rolü
Examining the relationship between school principals' distributed leadership behaviors and teachers' differentiated instruction practices: The mediating role of teacher agency
- Tez No: 977423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dağıtımcı Liderlik, Farklılaştırılmış Öğretim, Öğretmen Failliği, Yapısal Eşitlik Modeli (YEM), Distributed Leadership, Differentiated Instruction, Teacher Agency, Structural Equation Model (SEM), Distributor leadership, Differentiated instruction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin görev yaptıkları kurumlardaki okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davranışlarına ilişkin algıları ile öğretmenlerin farklılaştırılmış öğretim uygulamaları arasındaki ilişki ve bu ilişkide öğretmen failliğinin aracılık etkisini incelemektir. Nicel araştırma yöntemi kullanılan bu çalışma, ilişkisel tarama modeline göre desenlenmiştir. Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davranışlarının bağımsız değişken, farklılaştırılmış öğretim uygulamalarının bağımlı değişken ve öğretmen failliğinin aracı değişken olarak ele alındığı bu araştırmada değişkenler arası ilişkiler yapısal eşitlik modeli (YEM) ile test edilmektedir. Araştırma verileri Karabük ilindeki resmi ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 369 öğretmenden elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 27 ve AMOS 24 programları kullanılarak betimleyici istatistikler, gruplar arası fark testleri (t-testi, ANOVA), doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ve YEM kullanılmıştır. Araştırmanın temel bulguları, okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik davanışlarının, öğretmenlerin farklılaştırılmış öğretim uygulamalarını doğrudan etkilemediğini, ancak öğretmen failliğinin aracılık rolüyle birlikte dolaylı olarak etkilediğini göstermektedir. Bu durum, okullarda dağıtımcı liderlik uygulamalarının öğretmenlerin faillik algılarını artırdığı ve bununla birlikte öğretmenlerin farklılaştırılmış öğretim uygulamalarını olumlu etkilediği anlamına gelmektedir. Araştırma sonuçları, okul müdürlerinin dağıtımcı liderlik uygulamalarının, öğretmenlerin faillik algılarını artırdığına ve faillik algısı yüksek öğretmenlerin öğretim ortamlarında yenilikçi uygulamalara ve farklı öğretim stratejilerine yer vermeye yönelik çaba gösterdiğine yönelik kanıtlar sunmaktadır. Bu bağlamda politika yapıcılar, araştırmacılar ve uygulayıcılar için önemli çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between teachers' perceptions of school principals' distributed leadership behaviors and their differentiated instruction practices, as well as the mediating role of teacher agency in this relationship. This quantitative research was designed according to the relational survey model. In this study, teachers' perceptions of school principals' distributed leadership behaviors are considered as the independent variable, differentiated instruction practices as the dependent variable, and teacher agency as the mediating variable. The relationships among these variables are tested using structural equation modeling (SEM). The research data were collected from 369 teachers working in public primary, secondary, and high schools in Karabük, Türkiye. For data analysis, SPSS 27 and AMOS 24 were utilized to perform descriptive statistics, difference tests (t-test, ANOVA), confirmatory factor analysis (CFA), and structural equation modeling (SEM) The main findings of the study indicate that school principals' distributed leadership behaviors do not have a direct effect on teachers' differentiated instruction practices; however, they have an indirect effect through the mediating role of teacher agency. This indicates that distributed leadership practices in schools enhance teachers' perceptions of agency, which in turn positively influence their differentiated instruction practices. The results provide evidence that distributed leadership practises of school principals enhance teachers' sense of agency, and that teachers with a strong sense of agency tend to make greater efforts to incorporate innovative practices and diverse instructional strategies in their classrooms. In this context, the study offers significant implications for policymakers, researchers, and practitioners.