Usulü'l Ahkâm eseri bağlamında Zeydi Muhaddis Ahmed B. Süleyman'ın (Öl. 566/1171) ahkâm hadislerini yorumlama esasları
Ahmad B. Suleiman's (D. 566/1171) interpretation basis of provision hadiths according to the book of Usulü'l Ahkam
- Tez No: 736907
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Zeydiyye, Ahmed b. Süleyman, Ahkâm hadisleri, Yorum, Usulü'l-ahkâm, Hadith, Zaydiyya, Ahmed b. Suleiman, Hadiths of Ahkam, İnterpretation, Usul al-Ahkam
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu tezde 6/12. Asrın Zeydî muhaddislerinden Ahmed b. Süleyman (öl. 566/1171) ve onun Usulü'l-ahkâm el-cami' li mesail'l-helal ve'l-haram adlı eseri çerçevesinde ahkâm hadislerini yorumlama yöntemi üzerinde durulacaktır. Bu tezin temel sorusu şudur: Zeydî fakihlerin ahkâm hadislerini anlama ve yorumlamada dikkate aldıkları temel yaklaşım ve yöntemler nelerdir? Bu sorunun cevabı Hicrî 6. asır Zeydî fakihlerinden Ahmed b. Süleyman'ın Usulu'l-ahkâm adlı eseri üzerinden verilecektir. Çalışmada ağırlıklı olarak müellif ve eser merkezli bir yöntem takip edilmiştir. Ahmed b. Süleyman'ın hadisleri yorumlamadaki prensiplerini ortaya koymak için analiz yöntemi kullanılmıştır. Usulü'l-ahkâm kitabındaki hadisleri yorumlama örneklerinden yola çıkarak tümevarım metodu ile sonuçlara ulaşılmıştır. Usulü'l ahkâm eseri çerçevesinde Ahmed b. Süleyman'ın hadisleri analiz ve değerlendirmelerini incelerken onun hadisleri hem sened hem de metin yönünden ele aldığını gördük. Bu tespit ışığında Ahmed b. Süleyman'ın hadisleri hem muhaddis hem de fakih bakış açısı ile ele aldığını, rivayet ve dirayet bütünlüğüne dikkat ettiği sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
This thesis is 6/12. It is about one of the Zaydi muhaddiths of the century, Ahmad b. Suleiman (d. 566/1171) and his method of interpreting the hadiths of the law within the framework of his work called Usul al-ahkam al-cami' li mesail'l-halal ve'l-haram. The basic question of this thesis is: What are the basic approaches and methods that Zaidi jurists consider in understanding and interpreting the hadiths of jurists? The answer to this question will be given through Ahmed b. Suleiman's work called Usul al-ahkam. In the study, an author and work-centered method was followed. Ahmed b. Suleiman analysis method was used as a method to reveal the principles in interpreting the hadiths. Based on the examples of interpreting the hadiths in the book Usul al-ahkam, the results were reached with the inductive method. While examining the way Ahmed b. Süleyman analyzed the hadiths, within the framework of his work on Usul'l Ahkam, we saw that he dealt with the hadiths both in terms of script and text. In the light of this finding, we came to the conclusion that Ahmed b. Suleiman handled the hadiths from the perspective of both a muhaddith and a jurist, paying attention to the integrity of the narration and acumen.