Avrupa komşuluk politikası çerçevesinde Avrupa Birliği'nin Ukrayna krizine yaklaşımının analizi
Analysis of European Union's approach to Ukraine crisis within the context of the European neighborhood policy
- Tez No: 736913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM AŞKAR KARAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ukrayna, Kırım'ın İlhakı, Avrupa Komşuluk, Ukraine, Annexation of Crimea, European Neighborhood Policy, Russia, Ukraine Crisis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez, Avrupa Birliği'nin Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ile ortaya çıkan 2014 Ukrayna krizi ve sonrasında konuya ilişkin kriz yönetimini analiz etmeyi amaçlamaktadır. 2013 yılının Kasım ayında 'Maidan' veya yeni adıyla bilinen 'Euromaidan' protestolarıyla temeli atılan ve Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle alevlenen 2014 Ukrayna Krizi Soğuk Savaş sonrası dönemde Avrupa Birliği'ni en kritik güvenlik sorunlarından biri ile karşı karşıya getirmiştir. Rusya'nın Ukrayna sınırlarında sergilediği bu saldırgan tavrı, AB'nin Komşuluk Politikası yürütmekte olduğu sınır ülkesinin siyasi bütünlüğünü tehdit etmekte ve iki kutuplu dünya düzeni sonrasında Avrupa'da kurulan istikrar ve barış ortamını olumsuz etkilemektedir. 2014 Ukrayna Krizi, aynı zamanda Batı ülkeleri ile Rusya arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin darbe almasına neden olmuştur. Kriz yönetimi çerçevesinde hareket etmeye çalışan AB ve üye ülkeler, Kırım'ın İlhakı sonrasında Rusya'nın işgalci siyasetine karşı bazı yaptırımlar uygulamışlardır, ancak Şubat 2022'de başlayan ve halen devam etmekte olan Rusya-Ukrayna savaşı yeni bir Ukrayna krizine neden olarak, Avrupa Birliği'nin söz konusu krizin yönetimindeki performansının sorgulanmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to analyze European Union's crisis management in response to the outbreak of the 2014 Ukraine Crisis following the annexation of Crimea by Russia. With the 2014 Ukraine Crisis, whose seeds were sown in November 2013 with the 'Maidan' or later referred as the 'Euromaidan' protests and which was exacerbated by the annexation of the Crimea by Russia, the European Union faced one of the most critical security challenges in the post-Cold War period. The aggressive policy which has been followed by Russia along the Ukrainian border has threatened political integrity of the borderline state, toward which the European Union has conducted European Neighborhood Policy and this has negatively influenced the atmosphere of stability and peace in Europe established in the aftermath of the bipolar world order. The 2014 Ukraine Crisis has also damaged political and economic relations between the Western states and Russia. Seeking to act within the framework of crisis management, the European Union and its member states adopted a number of sanctions against Russia's invading policy, but the ongoing Russia-Ukraine War which started in February 2022 has led to a new Ukraine crisis causing questioning of the European Union's crisis management performance.