İstanbul lâvtasında teknik çalışmalar
Technical exercises on Istanbul lute
- Tez No: 736996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER METE ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: İstanbul Lâvtası, Lâvta, İcra, Teknik, Alıştırma, Istanbul Lute, Lute, Performance, Technique, Exercise
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
Çalışmaya konu olan lâvta 18-20. Yüzyıllar arası İstanbul merkezli bir bölgede; kahvehane, meyhane gibi mekânlarda eğlence müziği ağırlıklı, daha çok halk ezgileri icra edilen ve bir çeşit İstanbul halk müziği çalgısı da denilebilen İstanbul lâvtasıdır. Daha çok İstanbul kemençesi ile birlikte icra edilmiş; kemençenin melodi icrasına İstanbul lâvtası ritim ve dem ses sağlamıştır. Bu oluşum ise kültür tarihinde kabasaz takımı olarak isimlendirilmiştir. Genellikle Rum müzisyenlerin elinde hayat bulan çalgı, 20. Yüzyılla beraber değişen kültür ve sosyolojik sebeplerden dolayı tercih edilmemeye başlanmıştır. Aynı dönem içinde Tanburî Cemil Bey'in yapmış olduğu taksim kayıtları ile ritim tutan eşlik rolünden melodi çalan solo bir çalgıya dönüşmüştür. İstanbul lâvtası Cemil Bey'den günümüze çeşitli müzisyen ve araştırmacıların özel ilgileri sayesinde ulaşabilmiştir. Türk müziğinde meşk yönteminin önemi, geçerliliğini koruyan bir öğretim şeklidir. Geleneksel icra üslubu tarihten günümüze meşk yöntemi ile öğretilmiş ve aktarılmıştır. 21. Yüzyıl günümüz müzik eğitiminde meşk yöntemi ile birlikte, gelişen teknoloji ve metodoloji ile çalgıya yönelik çağdaş tekniklerin harmanlanması sayesinde eğitim kalitesinin artacağı düşünülmektedir. Buradan yola çıkılarak İstanbul lâvtası eğitimine katkıda bulunmak ve icracısının teknik yönden gelişmesini sağlamak için teknik alıştırmalara yönelik öneri niteliğindeki bu çalışma yapılmıştır. Çalışmada ilk olarak icracının sağ el tekniği üzerinde durulmuş, ardından parmak baskıları ve sol el tekniği ele alınmıştır. Parmak baskı çalışmaları, pozisyon bilgisi ile birlikte verilmiş olup alıştırmalar Türk müziğinde yer alan farklı usullerle sunulmuştur. Bu sayede alıştırmalar birer müzik cümleciğine dönüşüp farklı mızrap vuruş çeşitleri içermiş ve melodik yönden nispeten zengin hale gelmiştir. Alıştırmalarda müzik alanında dünyaca kabul görmüş terimlerden yararlanılması ile hem icracının terimlere aşina olması hem de çalgının eğitim ve öğretiminin çağdaş yöntemlere bütünleşik olması amaçlanmıştır. Alıştırmaların metronom eşliğinde sık ve çok tekrar edilmesi ile icracının sağ ve sol el tekniği kuvvetleneceği, çalgıya olan hâkimiyetinin artacağı ve müzikalitesinin gelişeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The lute, which is the subject of this study, is an Istanbul lute, which can be called a kind of Istanbul folk music instrument, mostly used for folk melodies in places such as coffee houses and taverns in an Istanbul-centered region between the 18th and 20th centuries. It was mostly used with the Istanbul kemenche, and the Istanbul lute provided rhythm and deep sound to the melody performance of the kemenche. This formation is named as the rough melodies (kabasaz) team in the cultural history. The instrument, which generally came to life in the hands of Greek musicians, started not to be preferred due to the changing culture and sociological reasons with the 20th century. In the same period, with the improvisation recordings made by Tanburî Cemil Bey, it transformed from a rhythm-keeping accompaniment role to a melody-playing solo instrument. The Istanbul lute has been able to reach from Cemil Bey period to the present day thanks to the special interests of various musicians and researchers. The importance of the meşk method in Turkish music is a teaching method that maintains its validity. The traditional performance style has been taught and transferred from the past to the present with the meşk method. It is thought that the quality of education will increase thanks to the blending of contemporary techniques for the instrument with the developing technology and methodology, together with the meşk method in today's 21st century music education. Based on this, this study, which is recommendatory for technical exercises, was made in order to contribute to the Istanbul lute education and to ensure the technical development of its performer. In the study, firstly, the right hand technique of the performer was focused on, then finger pressures and left hand technique were discussed. Finger pressure exercises were given together with position information, and the exercises were presented in different styles in Turkish music. In this way, the exercises turned into musical clauses, included different plectrum beats and were relatively enriched in terms of melodies. By making use of globally accepted terms in the field of music in the exercises, it was aimed both for the performer to be familiar with the terms and for the education and training of the instrument to be integrated with contemporary methods. It is thought that the right and left hand techniques of the performer will be strengthened, his/her dominance over the instrument will increase and his/her musicality will improve by repeating the exercises frequently and often in the accompaniment of the metronome.