Eine analyse zur verwendung von hörübungen im kursmaterial 'Aussichten' für den Deutschunterricht
'Aussichten' Almanca ders materyalindeki dinleme alıştırmalarının kullanımına ilişkin analiz / Analysis of the use of listening exercises in the 'Aussichten' course material for the German lesson
- Tez No: 737174
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE ÇELİKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Açıköğretim, İşitme becerisi, Yabancı dil eğitimi, Foreign language teaching, Open Education, Listening comprehension Ziel dieser Studie ist es
- Yıl: 2022
- Dil: Almanca
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı, Açıköğretim öğrencilerinin Almanca dersine yönelik“Aussichten”adlı ders materyalindeki dinleme alıştırmalarını kullanmalarına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu amaçla Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 2019-2020 öğretim yılı Güz dönemindeki önlisans ve lisans bölümündeki 675 öğrenciye karma desen analizi yapılmıştır. Nicel verilerin analizinde AMOS 24 ile SPSS 22 programları kullanılmıştır. Geliştirilen ölçek maddelerine yönelik açıklayıcı faktör analizi (AFA) ve sonrasında güvenilirlik analizi için madde toplam ve madde ayırt ediciliği analizi gerçekleştirilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulanarak, ölçeğin iç tutarlığının belirlenmesi için Cronbach alfa testleri yapılmıştır. Nitel veriler ise açık uçlu soru yöneltme şeklinde, gönüllü 30 Açıköğretim öğrencilerinden toplanarak, betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiş ve öğrencilerin cevaplarından doğrudan alıntılar yapılmıştır. Nicel analiz sonucuna göre,“Uzaktan Eğitim Programının İçerik Kalitesi”ve“Uzaktan Eğitim Programının Dil Becerilerini Geliştirme Etkisi”alt boyutları ile işitme becerilerine yönelik ölçeğin geneline öğrencilerin katılım seviyesi 'kısmen' olarak bulunmuştur. Nitel analiz sonucunda ise, öğrenciler işitme becerilerini geliştirilmeye yönelik daha farklı etkinlik ve alıştırma beklediklerini ifade etmiştir. Öğrenciler ayrıca daha fazla dijital öğrenme platformları, görsel materyal ve dikte-yazma-işitme-konuşma çalışmaları gibi uygulamalı alıştırma taleplerinin olduğunu dile getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the opinion and attitudes of distance students of Anadolu University of listening exercises in the course material“Aussichten”for the German course. For this purpose, a mixed-method analysis was carried out on 675 students of the distance faculty of Anadolu University in the fall semester 2019-2020. AMOS 24 and SPSS 22 programs were used in the analysis of quantitative data. Explanatory factor analyzes (EFA) were carried out for the reliability analysis, for the developed scale items and then item overall and item discrimination analyses. Cronbach's alpha tests were performed to determine the internal consistency of the scale by applying confirmatory factor analysis (CFA). The qualitative data, on the other hand, were analyzed in the form of open-ended questions using descriptive analysis techniques collected from 30 distance learning volunteers. Direct citations were created from the students' responses. The results of the quantitative analysis showed; that the sub-dimensions“content quality of distance learning”and“effect of distance learning on the development of language skills”as well as the participation rate of the students in the overall scale for their attitudes about listening comprehension were rated as“partly”. The results of the qualitative analysis indicated that distance learners expect various activities and exercises to improve their listening skills. In addition, they have requests for more digital learning platforms, visual materials and dictation writing exercises.