Sıçanlarda total antioksidan kapasitenin yağ grefti sağ kalımına etkisi
The effect of total antioxidant capacity on fat graft survival in rats
- Tez No: 737305
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÇETİNKALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Yağ Doku Grefti, Anioksidan Kapasite, Antioksidanlar, İskemik Hasar, Greft Sağ Kalımı, Fat grafting, stem cells, antioxidant, total antioxidant capacity, melatonin, vitamin C, vitamin E, zinc
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Giriş: Yağ doku grefti sağ kalımı günümüzde halen önemli bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda total antioksidan kapasiteyi belirli antioksidanlarla arttırarak yağ doku grefti sağ kalımına etkisini ölçmek amaçlanmıştır. Metod: 32 Wistar Sıçanı 4 farklı gruba ayrılarak çalışma yapıldı. Kontrol grubu hariç tüm gruplara sırasıyla melatonin, çinko ve Vitamin (E ve C) antioksidanları verildi. Perigonadal bölgeden alınan yağ dokular dorsal subkütan bölgeye greft olarak konuldu. 3 ay boyunca her gün antioksidan verildi ve belirli aralıklarla total antioksidan kapasite ölçüldü. Çalışma sonunda greft kitlesi, hacmi ve total antioksidan kapasite değerleri karşılaştırıldı. Greft dokuları Hematoksilen Eozin ve Perilipin antikorları ile boyanarak histolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Yağ doku grefti sağ kalımının antioksidan verilen tüm gruplarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu izlendi. Hematoksilen Eozin ve Perilipin antikoru ile boyanan greft materyallerinin antioksidan verilen gruplarda daha düzenli boyandığı izlendi. Melatonin verilen grupta 1. Hafta ve 1. Ay total antioksidan kapasite değeri yüksek ölçülürken; Çinko, Vitamin(E ve C) verilen grupta sadece 1. Hafta total antioksidan kapasitenin yükseldiği diğer tüm ölçümlerde total antioksidan kapasitenin anlamlı azaldığı izlendi. Sonuç: Melatonin,çinko ve Vitamin(E ve C) total antioksidan kapasiteyi ilk 1 hafta arttırarak yağ doku grefti sağ kalımını anlamlı ölçüde arttırmaktadır. İlk 1 haftada greft sağ kalımı için önemli olan iskemik hasarı, artmış antioksidan kapasitenin önemli ölçüde azaltarak yağ doku grefti canlılığını arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: Main problem in fat grafting is the unpredictable survival of the grafts. We aimed to investigate the relationship between the fat graft survival and total antioxidant capacity, which has been manipulated with Vitamin C, Vitamin E, zinc and melatonin as antioxidants. Methods: Thirty-two male Wistar rats were divided into 4 groups including control and 3 antioxidant groups receiving either melatonin, zinc, Vitamin E or C. Autologous fat grafts obtained from the perigonadal tissue were implanted to the dorsal subcutaneous region. Blood samples were obtained and examined for total antioxidant capacity. Grafts were collected from the recipient site for histological and quantitative examination. Graft volume and mass were measured at the beginning and end of the procedure. Hematoxylin-eosin staining and immunohistochemistry with perilipin antibodies were used for histological examination. Results: Collected fat grafts measured significantly less in weight and volume and survival rate was lower in control group compared to the study groups. Total antioxidant capacity decreased on the first day in the control group, and it increased in the first week in all study groups. Immunohistochemistry of the antioxidant group demonstrated a statistically significant excess and reactivity of cells staining with perilipin antibodies. Conclusions: Melatonin, Zinc, Vitamins E and C significantly increase the total antioxidant capacity at the first week of administration and result in a better fat graft survival in terms of mass and volume. Increase in total antioxidant capacity at first week of grafting significantly improves fat graft survival independent on the antioxidant used in the study.